Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Hvad laver Jørgen Lindegaard i en plantage i Jylland?

Jørgen Lindegaard har en lang karriere bag sig som topchef i SAS, ISS og GN Store Nord og er et stort navn i erhvervskredse. Hans ærinde i en lille, jysk plantage vækker til gengæld undren. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Store spørgsmål står ubesvaret hen, efter at avisen over de seneste uger har dækket en besynderlig sag fra den lille Stilde Plantage på den jyske hede.

En af de tunge profiler i dansk erhvervsliv, den gamle SAS-topchef Jørgen Lindegaard, har fra sit hjem i nordsjællandske Rungsted troligt opkøbt aktier i plantagen, hvis eksistens ellers har været ukendt for de fleste.

Det er nu endt med et aktionæroprør, beskyldninger om urent trav og uspiste æblekager på Hovborg Kro.

Annonce

Det kræver en forklaring, men først skal det slås fast, at plantagen har en vis historisk interesse. Den blev oprettet i 1866 med hjælp fra et kendt navn fra historiebøgerne, Enrico Dalgas, der var blandt de ledende kræfter i tilplantningen af heden.

Økonomisk set er plantagen også interessant. Den ligner en typisk, tætplantet skov, men gemmer ifølge regnskaberne på værdier for over 40 millioner kroner.

Aktierne i plantagen er derfor værdifulde, og det ved aktionærerne, der ofte har arvet aktierne efter forfædre, der kan spores helt tilbage til plantagens stiftelse.

En aktie har en værdi på ca. 30.000 kroner og er et dejligt papir at have liggende i bankboksen, og så giver den adgang til den årlige generalforsamling med efterfølgende middag.

Nu er skovens dybe, stille ro brudt, og følelserne er bragt i kog, efter at Jørgen Lindegaard og hans personlige pengetank, JL Rungsted Invest, har kastet et ukendt millionbeløb ind i den ellers undseelige plantage.

Siden 2018 har han været formand for Stilde Plantage, men over for småaktionærerne har han ikke delt mange tanker om planerne med hans investering.

Svaret er også kort, da avisen spørger, om han vil forklare sit ærinde som medejer af en plantage.

- Overhovedet ikke. Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor du er interesseret i det, svarer han, men tilføjede dog, at hans familie faktisk stammer fra området omkring plantagen.

Det efterlader et rum for spekulation, og der spekuleres meget blandt småaktionærerne i Stilde Plantage. Det eskalerede, da Jørgen Lindegaard i 2018 lod en række aktier annullere (mortificere) under påskud af, at det ikke var muligt at opspore ejerne eller deres arvinger - på trods af, at flere navne nemt kunne findes på Google.

Færre aktier ville automatisk betyde, at de resterende aktier blev mere værd, men hvorfor er det interessant, hvis aktierne bare skal gå i arv og udløse adgangsbillet til tre retter på Hovborg Kro?

Et godt gæt er, at Jørgen Lindegaard har fået øje på de store værdier i Stilde Plantage, og nu ser han muligheden for at gøre som andre plantager: At lade sig sælge til Hedeselskabet, Enrico Dalgas’ gamle virksomhed, der har en ekspansiv strategi om at være en stor skovejer her i landet.

Hedeselskabet er i forvejen storaktionær i Stilde Plantage, men skal ikke nyde noget af at kommentere sine planer med plantagen. Her henvises til formanden, Jørgen Lindegaard. Men da Hedeselskabet i 2018 købte de andre aktionærer ud af Grindsted Plantage, lagde man ikke skjul på fordelene ved at være eneejer af skovene.

Luften skulle have været renset i sidste uge, da Stilde Plantage med coronaforsinkelse ville afholde sin årlige generalforsamling. Men mødet blev afblæst, fordi Jørgen Lindegaard havde kludret med indkaldelsen, der tilsyneladende ikke var udsendt med det nødvendige varsel.

Der var i øvrigt kun omkring 40 fremmødte mod de sædvanlige 100. Indkaldelsen var lagt på en underside til Stilde Plantages hjemmeside, og den holder de færreste aktionærer trods alt øje med. Det var derfor, at et helt langbord med boller og æblekage stod urørt hen, da bestyrelse og aktionærer gik hver til sit efter et kort - men ophidset - møde.

Nu er der indkaldt til en ny generalforsamling, men i mellemtiden breder oprøret sig i underskoven. Småaktionærerne forener sig, så de kan møde talstærkt op og give Jørgen Lindegaard mere kvalificeret modstand. I hast har de oprettet en Facebook-gruppe for Stilde-aktionærer, og mange ser gerne, at Jørgen Lindegaard reverserer tilbage til Sjælland og lader plantagen være i fred.

- Jeg kan sige det på den måde, at han er måske for stor til at være i så lille et selskab, lød det fra en aktionær, Per Henriksen, her i avisen.


Småaktionærerne forsøger at forene sig, så de kan give Jørgen Lindegaard mere kvalificeret modstand

Annonce
Annonce
Erhverv

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

FC Fredericia

På 16 kampe har FC Fredericia lavet lige mange point som på 22 kampe i sidste sæson: Her er nøglen til succesen

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Fredericia For abonnenter

Vild med de gratis sommerblomster på Egeskovvej? Nu kommer der også en lille sø

Fredericia

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Annonce