Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Hvorfor tog Jais Valeur det ledige standpunkt

Jais Valeur stod ret alene med sin omfavnelse af en tidlig pensionsordning, og der har ikke siden været topchefer, der er gået ned ad Jais Valeurs vej. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce

Næppe var pressemødet i tirsdags slut, før erhvervslivet stod i samlet flok og kritiserede Mette Frederiksens vigtige Arne-plan med tidlig pension til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.

Den magtfulde storebror, Dansk Industri, skældte ud over finansieringen af ordningen, der hæmmer investeringer i erhvervslivet. Dansk Erhverv forudså tab på virksomhedernes bundlinje og dermed tabt velstand og velfærd.

SMV Danmark, der organiserer de små og mellemstore virksomheder, talte med bekymret mine om mangel på arbejdskraft, hvis sunde seniorer sendes tidligt på pension. Og bankerne var naturligvis sure over, at de skal betale en stor del af gildet.

Men én topchef skilte sig ud. Danish Crowns slagteriboss Jais Valeur var allerede i søndags på seniorernes side, da han i en kronik her i avisen talte varmt om at kunne ”løfte og lege” med sine børnebørn, når man har haft sin sidste arbejdsdag.

Kronikken var skrevet sammen med forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, og den usædvanlige alliance skal nok have fået en del direktører til at spilde kaffen under avislæsningen.

Eller sagt på en anden måde: Jais Valeur stod ret alene med sin omfavnelse af en tidlig pensionsordning, og der har ikke siden været topchefer, der er gået ned ad Jais Valeurs vej. Jais har valgt det ledige standpunkt.

Kynikerne vil motivforske på Jais Valeurs opsigtsvækkende udsagn, og det skal vi heller ikke være for fine til at gøre her på siden.

Enten havde Jais Valeur indset, at tidlig pension ville komme, uanset hvad erhvervslivet mener om det. Som et tungt valgløfte, der gav socialdemokraterne direkte adgang til Statsministeriet, kan Arne-planen ikke skydes i sænk af erhvervsorganisationernes utrættelige lobbyister. Så kan man lige så godt score nogle point og glæde sig side om side med de slagteriarbejdere, der i hobetal vil leve op til kriterierne for den tidlige pension.

Eller endnu værre, måske har Jais Valeur ganske enkelt opgivet at skabe en arbejdsplads, der ikke smadrer dens ansattes kroppe og efterlader dem til en utålelig tredje alder uden leg med børnebørnene?


Har Jais Valeur ganske enkelt opgivet at skabe en arbejdsplads, der ikke smadrer dens ansattes kroppe og efterlader dem til en utålelig tredje alder uden leg med børnebørnene?


Liberal Alliances Ole Birk Olesen fandt lynhurtigt et link til en 11 år gammel artikel fra Fødevareforbundet NNF’s egen hjemmeside. Her indrømmede forbundet, at akkordarbejdet fører til, at slagteriarbejdere gennemsnitligt arbejder med en effektivitet på 200 procent, eller med andre ord: Én slagteriarbejder udfører to mands arbejde.

Så kan enhver forstå, at man bliver nedslidt, og vi kan også forstå, at fagforbundet og Danish Crown har det fint med, at problemet ikke skal løses af dem, men af samfundet og Mette Frederiksens tidlige pension.

Men der er også en anden vej. Det viser sig, at man godt kan tage ansvar for sine ældre medarbejdere uden at sende dem på pension. Det er møbelfabrikken Carl Hansen & Søn et eksempel på. I Berlingske fortæller ejer og direktør Knud Erik Hansen, der selv er 70 år, at det ikke burde være nødvendigt med tidlig pension.

- Vi finder nogle nemmere job og flekstid, så de ældre, der måske er sat lidt tilbage i forhold til de unge, kan få en hverdag og en god sidste tid på arbejdsmarkedet. Vi kan sagtens løse det, og jeg synes, at regeringen hopper over, hvor gærdet er lavest, siger Knud Erik Hansen til avisen.

Jais Valeur skal nok begynde at overveje sin forsvarstale, inden han næste gang skal mødes med topchefkollegerne i Dansk Industri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

FC Fredericia For abonnenter

Eftertanker om FC: De næste to uger definerer sæsonen

Fredericia

Mundbind eller visirer rykker ind på kommunale institutioner - værnemidler er klar

Annonce