Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Ingen Playstation i pinsen? Giv skylden til tørken i Taiwan

Taiwan er ramt af den hårdeste tørke i 56 år, og det rammer landets store industri med mikrochips - som igen betyder, at du ikke kan finde en Playstation 5 i butikkerne og må vente på din nye B&O-højttaler. Foto: Annabelle Chih/Reuters/Ritzau Scanpix

Pinsen bliver kold og våd, og mange kunne tænke sig at fordrive tiden med Sonys spillekonsol, Playstation 5, der blev lanceret i efteråret. Men den er nærmest umulig at opstøve på butikshylderne. Alt er udsolgt, og ingen kan svare på, hvornår det bliver løst.

Forsyningen af få millimeter store mikrochips er formentlig det sidste, mange af os går og spekulerer på, men det er faktisk dem, der er skyld i manglen på Playstations.

Bang & Olufsen står med det samme problem. Stribevis af highend-produkter fra Struer er i restordre. De mangler de livgivende mikrochips.

Annonce

På den helt store skala har store bilfabrikanter som Ford og Volkswagen lukket ned for produktionen på flere fabrikker, fordi de helt nye biler ikke kan gøres færdige uden mikrochips.

Hos VW er det 100.000 biler, der ikke bliver færdige alene i dette kvartal. Chipsene, der også kaldes halvledere, bruges til alt fra motorstyring til airbagsystemer, men også til den simple funktion at hejse sideruden op, når du trykker på en knap.

Så hvad er det lige, der foregår?

Manglen på mikrochips behandles også i denne uges erhvervspodcast, Erhvervsklubben:

 

Manglen på mikrochips er blevet til storpolitik, fordi produktionen stort set er koncentreret på en håndfuld kæmpevirksomheder, især i Asien. Man kan ikke knipse med fingrene og bygge en ny halvlederfabrik. De koster milliarder af kroner og kræver mindst to års planlægning.

Det gør ondt, når de eksisterende fabrikker er ramt af en myriade af problemer. Det første benspænd er selvfølgelig, at vi under coronakrisen har købt enormt meget elektronik. Dels til pc’er, skærme og routere til hjemmearbejdspladser, dels til fladskærme, Ipads og andre gadgets til almindeligt tidsfordriv.


USA og EU har indledt et kapløb om at sikre deres virksomheder adgang til de ellers så oversete mikrochips. Det nytter jo ikke, at bilfabrikkernes samlebånd står stille.


For mikrochipfabrikkerne var det svært at følge med, når kapaciteten i forvejen var udnyttet op til 100 procent. Ifølge BBC fabrikeres der hvert år 150 mikrochips pr. indbygger i verden. Det svarer til en produktion på 1000 milliarder chips.

Men det er ikke kun corona, der forsinker din Playstation eller B&O-højttaler. Industrien er også ramt af et sandt mareridt af naturkræfter, lige fra hård vinterkulde i Texas til jordskælv i Japan og brande i Californien. For ikke at tale om den værste tørke i Taiwan i 56 år, der presser nogle af de allerstørste mikrochipfabrikker.

Det er et problem, at de sædvanlige orkaner over det tropiske Taiwan udeblev sidste år, for det voldsomme vejr trækker normalt enorme vandmængder ind i de søer, som chipfabrikkerne pumper vand fra til produktionen. Nu er vandstanden visse steder kun seks procent af det normale niveau, og fabrikkerne må hente vand i tankvogne, hvilket er en streg i regningen, når forbruget til de sarte chips ligger på over 100.000 ton vand om dagen.

Perspektivet? Manglen på mikrochips forstærker virksomhedernes erkendelse af, at man er nødt til at spille på flere heste, når det handler om kritiske komponenter til produktionen.

Både USA og EU har indledt et kapløb om at sikre sine virksomheder adgang til de ellers så oversete mikrochips. Det nytter jo ikke, at bilfabrikkernes samlebånd står stille.

Det følger meget godt den lære, virksomhederne drog af coronakrisen: Hvis du mangler en enkelt komponent fra en underleverandør i Kina, der er lukket på grund af et sygdomsudbrud, så er du på spanden.

Det samme gælder i øvrigt, hvis et skib lægger sig på tværs af Suez-kanalen med nogle af dine containere i lasten. Så skal man kunne ringe til en anden leverandør i en anden verdensdel - en, der kan træde til i en fart.

Derfor er det igen blevet populært at tale om produktion i Europa. Men produktionen af mikrochips er speciel, og knapheden på chips spås at fortsætte ind i 2022 og måske 2023. Om det tager lige så lang tid at skaffe en Playstation 5, melder historien ikke noget om.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Den globale mangel på mikrochips behandles også i denne uges podcast "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Tandlægeklinik får nye ejere: Mangeårig ejer takker af

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce