Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktør: Nu hærger krigen igen på Valdemars Slot - 12 generationers ejerskab er sat på højkant

Valdemars Slot er lukket for turister, imens ejerfamilien strides om økonomien. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Svenskekrigene var slemme ved Valdemars Slot, som var lidt af en ruin, da søhelten Niels Juel overtog slottet i 1678.

I dag, 12 generationer senere, hærges de smukke bygninger i klassisk barokstil igen af en opslidende krig, men denne gang af en helt anden karakter.

Krigsherrerne er slottets to ejere, søstrene Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus, og de kæmper på hver deres side om ejerskabet af Valdemars Slot.

Annonce

Striden har kørt i månedsvis, og for udenforstående er det som at bevidne en trafikulykke i slowmotion. Normalt er det tabloidpressen og ugeblade, der tiltrækkes af konflikter blandt de adelige, men denne sag rækker længere ud.

Mange kender Valdemars Slot som en smuk turistattraktion på Tåsinge med koncerter i slotshaven og en anløbsbro, der gør det muligt at ankomme fra søsiden med veteranfærgen Helge.

Men Valdemars Slot er også en virksomhed med værdier for over 90 millioner kroner og en gæld, der er ca. lige så stor. Her finder man stridens kerne, for søstrene kan ikke blive enige om at indsende et regnskab, der kan godkendes af Erhvervsstyrelsen.

Deres far, baron Niels Krabbe Iuel-Brockdorff, gik bort i 2017, og i lokalområdet trøster man sig med, at han slap for at opleve denne familiefejde.

Louise Iuel Albinus har formelt set været direktør på Valdemars Slot, og hendes mand, Nikolaj Albinus, har været bestyrelsesformand. Caroline Fleming har siddet udenfor - med sin 50 procents ejerandel - og kigget mistroisk på driften af slottet, og to gange har hun vendt tommelfingeren nedad og afvist de regnskaber, som lillesøster Louise Iuel Albinus har udarbejdet sammen med revisorerne.

Her ville det være logisk, hvis søstrene fandt sammen og udtænkte en løsning - gerne sekunderet af advokater og revisorer - for at beskytte arv, omdømme og den store sydfynske turistattraktion.

Her ville det være logisk, hvis søstrene fandt sammen og udtænkte en løsning - gerne sekunderet af advokater og revisorer - for at beskytte arv, omdømme og den store sydfynske turistattraktion. Men sådan er det ikke gået.

Sagens kerne står ikke helt klart, men Berlingske nåede i foråret frem til, at Caroline Fleming beskylder sin søster for at blande slottets penge sammen med sin private økonomi. Fleming sendte derfor uafhængige revisorer til Tåsinge for at finde ud af, hvad der var op og ned på slottets finanser, og resultatet har åbenbart ikke været betryggende.

Hun har i hvert fald ikke sat sin underskrift på det seneste regnskab, og derfor er Valdemars Slot under tvangsopløsning. Det er statens modsvar til manglende regnskaber fra private virksomheder, og det er alvorlige sager.

Ledelse, bestyrelse og revisor er afsat, og en likvidator skal finde en sidste udvej, inden Valdemars Slot ender i konkurs og et tvangssalg til højestbydende.

Lige nu tyder meget på, at Valdemars Slot bliver solgt og dermed forlader Iuel-familiens ejerskab. Mulige købere har for længst henvendt sig til likvidator, Svendborg-advokaten Henning Moritzen, for drømmen om at blive slotsejer lever hos mange.

Søstrene har været utroligt fåmælte over for offentligheden i hele denne proces. En enkelt kommentar undslap dog Louise Iuel Albinus, da hun tidligere på sommeren forlod Skifteretten i Svendborg med sin mand og parrets advokat:

- Det er tragisk, konstaterede hun over for Fyns Amts Avis’ udsendte reporter.

Vi ville langt hellere høre om, hvornår søstrene lægger våbnene - og om billetsalget på Valdemars Slot åbner til næste forår.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce