Annonce
Kultur

Et ensrettet og afsprittet vikingemuseum genåbnede med besøgende fra hele landet

Flere gange dagligt er museumsvært Karen Vognsen Jensen og hendes kolleger på rengøringsrunde i åbningstiden hos Kongernes Jelling. Foto: Anders Kynde
Kongernes Jelling er tilbage og kunne lørdag byde gæsterne velkommen indenfor igen. Museet blev på ingen måder overrendt, men der var alligevel gæster fra flere forskellige landsdele.
Annonce

Jelling: Det er gået stærkt hos Kongernes Jelling med at blive klar til at genåbne museet lørdag 23. maj efter over to måneders coronanedlukning.

For efter at have forbedret sig på en genåbningsdato, der hed 8. juni, kom der sent onsdag aften en ny melding fra myndighederne: Nu kunne museer åbne straks.

Så efter et par dage med at klargøre plexiglas, afmærkningstape, håndsprit og meget mere, åbnede Kongernes Jelling lørdag formiddag atter dørene for gæsterne.

Selve formidlingen om Harald, Gorm og de andre vikinger er den samme. Men på et museum med mange kontaktflader skal der tages nogle forholdsregler. Derfor gøres der rent flere gange dagligt. Både af et rengøringsfirma og museets egne medarbejdere, som skiftes til at gå en runde og tørre overflader af.

Vi håber meget, at danskerne vil kigge forbi dette enestående sted, hvor det hele begyndte. Vi får brug for dem, hvis fraværet af udenlandske gæster skal opvejes.

Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef på Kongernes Jelling

Annonce

Håndsprit en masse

Da avisens reporter kigger forbi lørdag eftermiddag, er det museumsvært Karen Vognsen Jensen, der har rengøringstjansen. I den ene hånd har hun en spand med klude og rengøringsmidler, den anden hånd er iført en blå latexhandske.

- Normalt har vi ikke kustoder rendende til at holde opsyn, men lige netop i denne situation giver det god mening, så gæsterne kan få en tryg oplevelse. Når jeg er kommet igennem hele museet i løbet af en times tid, starter jeg forfra, fortæller Karen Vognsen Jensen.

Hun tilføjer, at museet har indkøbt i omegnen af 50 liter håndsprit, som løbende fordeles efter behov i de mange spritdispensere, der er placeret i alle rum.

Før coronakrisen var der ikke en eneste spritdispenser i Kongernes Jelling.

- Det er noget, vi tidligere har talt om at sætte op, men vi har aldrig rigtig gjort noget ved det. Nu er vi nødt til det, og det er selvfølgelig noget, der vil være der permanent fremover, siger museumsværten.

"Rengøringskustoden" er én blandt flere tiltag på Kongernes Jelling for at sikre ordentlig hygiejne. Noget andet er at sikre, at der er tilpas afstand mellem gæsterne.

Her er eksempelvis lavet en ensretning, således at døren ud mod parkeringspladsen i Vestergade er indgang, mens døren ud til Gormsgade og monumentområdet er udgang. Derudover er der opsat skilte og måtter, som angiver ensretningen inde på museet samt en påmindelse om at huske én meters afstand til hinanden.

Annonce

Der blev talt dansk

Lidt over 320 besøgende mødte frem på genåbningsdagen lørdag 23. maj. Blandt disse var gæster fra blandt andet Frederikshavn, Esbjerg, Helsingør og Korsør.

Besøgstallet er ganske godkendt, lyder vurderingen fra museumschef på Kongernes Jelling, Morten Teilmann-Jørgensen.

- Det er under halvdelen af en normal maj lørdag, men vi er meget tilfredse. Vi skal lige i gang, folk skal lige i gang, og så blev der heller ikke talt udenlandsk dag - de mange udlændinge er der jo ikke, siger han.

I sommermånederne er omkring halvdelen af de besøgende i centret udlændinge. Derfor håber Morten Teilmann-Jørgensen, at danskerne vil kigge forbi det lokale oplevelsescenter den kommende tid.

- Vi håber meget, at danskerne vil kigge forbi dette enestående sted, hvor det hele begyndte. Vi får brug for dem, hvis fraværet af udenlandske gæster skal opvejes, siger han.

Ingen indgang på denne side. På grund af coronarestriktionerne har Kongernes Jelling nødt til at lave ensretning. Foto: Anders Kynde
Poul Nielsen (til højre) og Grethe Nielsen havde taget turen til Kongernes Jelling fra Horsens sammen med Johnny Svensson, der bor i Korsør. Det var deres første besøg på museet. Foto: Anders Kynde
Vennerne Niels Ting (til venstre), Jeppe Toft og Oliver Gottlieb er fra Jelling og har besøgt museet flere gange tidligere. Foto: Anders Kynde
Måtterne, der beder gæster om at holde to meters afstand til hinanden, var bestilt, før afstandskravet blev ændret til en meter. Foto: Anders Kynde
Ensretningen gælder på hele museet. Foto: Anders Kynde
Tagterrassen er ikke åben endnu, da det indtil videre ikke er muligt at sikre afstand på vej og og ned ad trappen. Foto: Anders Kynde
I hvert lokale er der et skilt, der viser, hvor mange personer der maksimalt må være. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce