Annonce
Kolding

Et gammelt vartegn faldt: Indsatsleder advarer mod livsfarlige tagsten i stormvejr

Anton og Pia Berthelsen lagde mandag formiddag vejen forbi den store blodbøg, som stormen væltede søndag. Træet var et vartegn for Brændkjær-området. Foto: Lena Juul
En stor blodbøg ved Brændkjærkirken væltede og på Solvej i Kolding gik det værst ud over en Mercedes med tyske nummerplader, da tagsten blev rusket af.

Kolding: Mandag middag lagde flere vejen forbi den store blodbøg ved Brændkjærkirken, som væltede i stormen søndag. Nogle havde mobiltelefonen fremme for at fotografere, andre nøjedes som Anton og Pia Berthelsen med at kigge.

- Vi undrer os over, at det hul, som roden har lavet, ikke er større, siger Pia Berthelsen.

Mor og søn bor i nabolaget.

- Træet var et vartegn. Og der er tale om, at man vil prøve at bruge stammen til et eller andet i forbindelse med den nye hal, som området arbejder for, fortæller hun.

Blodbøgen, der også er en del af Brændkjær-logoet, var langt fra det eneste træ, der faldt i stormen.

Jan Riis, der søndag var indsatsleder for TrekantBrand i Kolding og Vejen, fortæller, at man søndag frem til klokken 18 havde kørt til 48 væltede træer i de seks kommuner, der dækkes, og at en stor del af dem i hans område.

- Vi havde fået rimelig med tæsk af storm og blæst. Når vi bliver kaldt ud til et væltet træ, så skærer vi træet i stykker og trækker det ind til siden, så vejen bliver åben igen, forklarer han.

Annonce

- Jeg ville ikke selv gå ud, for hvis man rammes af en tagsten, selv første sals højde, så kan det koste livet. Og hvis man kører en tur ned gennem byen i dag, så kan man se, at der ligger tagsten rundt omkring på gaderne. Egentligt synes jeg, at folk skal passe bedre på dem selv.

Jan Riis, TrekantBrand

Mercedes ramt

- Jeg var også ude ved Hørparken, hvor meldingen lød på, at et tag og en gavl var ved at blæse af. Det viste sig, at noget af zinkdækkenet var bøjet op, så vinden kunne komme ind under taget og ruske i det, men der var ingen fare, og vi kunne ikke gøre noget ved det, fortæller indsatslederen.

På Solvej i Kolding var der problemer med tagrykningen og tagsten på en bygning i tredje sals højde. Tagsten fløj ned over vejen og fortovet og ramte biler.

- Det gik værst ud over en stor Mercedes med tysk nummerplade.

TrekantBrand havde kaldt de frivillige brandmænd ind, og de kørte fra middag til midnat.

- Vi var også nede i Sct. Jørgens Gade, hvor halvdelen af en kvist på anden sal var ved at falde af. Det kunne vi ikke gøre noget ved. Når det blæser omkring 15-17 meter per sekund, så er det for farligt at sende personer op ad vores stiger. Det ville vi kun gøre, hvis mennesker er i fare. Søndag spærrede vi det berørte område af, så folk ikke gik derind, og så må forsikringsselskabet overtage sagen.

Livsfarlige tagsten

Om skaderne forklarer Jan Riis:

- Der var en del væltede træer, og det hænger sammen med, at jorden har fået så meget vand, at den ikke kan suge mere, og i sådan en situation holder rødderne ikke træerne så godt fast.

Og så har han en opfordring til næste gang, vi bliver ramt af kraftig blæst og storm.

- Da jeg var inde i Kolding by, var der mange, der gik rundt i gaderne. Men jeg synes, at folk skal blive indendøre, medmindre det er vigtigt at komme ud. Jeg ville ikke selv gå ud, for hvis man rammes af en tagsten, selv fra første sals højde, så kan det koste livet. Og hvis man kører en tur ned gennem byen i dag, så kan man se, at der ligger tagsten rundt omkring på gaderne. Jeg synes egentligt, at folk skal passe bedre på dem selv, siger indsatslederen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Efterforskere har kastet det store net ud i drabssag: Jagter stadig manden på scooteren

112

Politipatrulje påkørte 17-årig knallertfører: Måtte køres på skadestuen med skader på det ene ben

Leder For abonnenter

Dagens leder: Godt med nye arbejdspladser - men I må også gerne flytte til Fredericia

Fredericia

Se video med skatteministeren: Derfor faldt valget på Fredericia

Annonce