Annonce
Kolding

Et godt råd fra en bekymret mor til byrådsmedlemmerne før store skolebesparelser: Tænk på jeres børn

Læserbrev: Jeg håber, at I politikere i byrådet har en hyggelig, afslappet efterårsferie med jeres børn – eller børnebørn. Børnene har brug for at lade batterierne op – og det har I politikere også, for ikke så snart er ungerne afleveret i vuggestue, børnehave og skole på mandag, før I svinger sparekniven over jeres, mine og vores allesammens børn.

Og det skal tages bogstaveligt, det med kniven. For mens det nok er uklart for de fleste dødelige mennesker, hvor mange millioner der skal spares på børneområdet i Kolding Kommune, så står én ting ret klart: Det er mange, mange millioner kroner årligt.

Én ting er lysende klart for alle: Det er ikke børnenes skyld. Det er ikke pædagogernes eller lærernes skyld – og nej, det er heller ikke forældrenes skyld. Det er faktisk heller ikke ”systemets" skyld. Skylden er inkompetence i forvaltningen – gennem lang tid.

Og regningen? Ja, den får børnene åbenbart lov til at betale...

Jeg vil gerne benytte muligheden for at komme med fire gode råd og en kraftig opfordring til jer politikere, som I kan fundere over de næste dage... før I svinger kniven.

Annonce

Kig bredt efter besparelser

Vi er ikke naive, os forældre. Vi ved godt, at der skal prioriteres politisk. Vi ved også godt, at når der mangler penge efter et overforbrug, så skal der findes besparelser. Men hvorfor skal børnene og de mennesker, vi hver dag overlader vores afkom til, betale regningen for beslutninger, som de ikke har et ansvar for? Det er ikke fair.

Princippet om, at budgetoverskridelser skal hentes hjem i de forvaltninger, de er sket i, giver god mening almindeligvis. Man skal holde hus med sine pengene. Men det her er ikke en almindelig situation - og jeg kan ikke som mor eller skatteyder forstå eller acceptere at vores børn, og unge skal bære byrden efter bedrageri og ledelsessvigt. Derfor: Kig bredt efter besparelser og effektiviseringer - også udenfor den enkelte forvaltning. Der må være andre forvaltninger, der kan være med til at løfte opgaven.

Gode råd er ikke altid dyre

Når der skal findes penge og effektiviseringer, så husk at det ikke passer, at gode råd altid er dyre. Lyt til de hundredevis af eksperter, der arbejder i kommunen allerede. De mennesker, der reelt ved, hvad de besparelser, en forvaltning ønsker at gennemføre, kommer til at få af betydning for børn og unge. I børne- og ungeforvaltningen kan man jo lytte til de lærere, pædagoger og personale, der arbejder med vores børn hver dag.

Tænk langsigtet

Jeg ønsker kun det bedste for mine børn og deres fremtid. En god opvækst i trygge rammer. At de har gode dage i børnehaven med et personale, der har overskud og er fagligt kompetente. At de får lærere i skolen, der brænder for at vække elevernes nysgerrighed for at lære, hvordan verden og samfundet hænger sammen. At de indgår som aktive og engagerede samfundsborgere, når de bliver voksne.

Jeg tror faktisk, de fleste forældre har det sådan. Også I, der sidder i byrådet. Så tænk langsigtet. Hvordan skal jeres og vores børn se tilbage på de beslutninger, I træffer i næste uge?

Og vigtigst: Hvilke konsekvenser har beslutningerne for dem – på kort såvel som lang bane?

Det er mennesker, der skaber værdi

Hsk nu på, at der bag tallene og de mange millioner kroner, der skal findes, findes mennesker. Lærere, pædagoger og mange andre. De fortjener at blive behandlet som mennesker, frem for tal i Excel-ark. I sidste ende er det dem og deres arbejde, der gør, at jeg betaler min skat med glæde. Det er dem, der skaber værdi for mig og mine børn. Ikke forvaltningen.

Min opfordring til jer kære politikere – uanset hvilket parti i repræsenterer: Tænk på børnene. Drop princippet om, at den enkelte forvaltning skal stå på mål for budgetoverskridelserne og find besparelserne bredt. Gør det på en måde, hvor I inddrager alle de, der påvirkes, i processen frem for at trække færdige pakkeløsninger ned over hovedet på dem. Lyt til dem og deres ideer – og tænk alternativt. Og endelig: Husk hvem det er, der i virkeligheden skaber værdi for os - borgerne.

Med ønsket om en god efterårsferie og håbet om et byråd, der i fællesskab tager udfordringen op og løser en tilsyneladende umulig opgave på bedste vis.

Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce