Annonce
KLUMME

Charlie ser fremad: Et lille lys i mørket

Geografisk Have i Kolding - jo, der er tændt lys i mørket! Foto: Søren Gylling
Annonce

Det er mørkt udenfor - og det er der jo ikke noget nyt i. Vi skriver december, og dagene bliver kortere.

På mandag den 21. december er det årets korteste dag. Men det er, som om mørket i år er anderledes. Det er, som om tætte sorte skyer har lagt sig som en tung dyne hen over julen.

Meteorologerne har sjældent set så få solskinstimer i december, og den sorte sky er en verdensomspændende pandemi, som hærger og ikke vil slippe sit greb. Coronaen forstærker mørket og dæmper juleglæden.

Var jeg blevet tilbudt en Corona for blot halvandet år siden, ville jeg havde sagt ja tak … hvem ville sige nej tak til en kold øl på en varm sommerdag, selv om den er af spansk herkomst - den spanske øl var så populær, at vi på festivalen i Jelling havde en decideret Corona Bar …

Men det er slut nu, betydningen af ordet corona har taget en hel anden drejning, og den indre film viser nu et mareridt i stedet for en svalende kold øl på nethinden. Et mareridt, som nu truer vores jul.

2020 har været et ret skidt år, som vil gå over historien som et af de år, hvor hele verden blev ramt af en ubegribelig coronakrise. En krise, der som mørke skyer har dækket verden.

Nu er det jul, og vi tænder lys … det er jo det, julen er til for. At tænde lys for hinanden.

Hinduer, buddhister og sikher gør det. Jøderne, muslimerne og de kristne gør det. Stort set alle mennesker gør det og har gjort det igennem alle tider. Nemlig det at fejre lysets fest. En fest, der kloden over symboliserer det godes sejr over det onde.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), tidl. minister Flemming Hansen (K), Messe C-direktør Grete Højgaard, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Jøderne kalder det Chanukah, og som alle andre steder er det i den mørke vintertid, og oftest i december måned og ofte i nærheden af solhverv og jul. Det er en fest fuld af lys og optimisme.

Traditionen stammer oprindelig fra dengang, jøderne besejrede grækerne, da de for herrens mange år siden vanhelligede templet i Jerusalem.

Det var ikke mindre end et mirakel, at jøderne slog grækerne, der ikke var til at bide skeer med dengang. Derfor blev det også miraklernes fest, men mest af alt festes der for ”lysets sejr over mørket”.

I Danmark gør vi det - lige siden hedenold har vi gjort det - fejret solhverv. En fest, der i dag har fået en udvidet betydning, nemlig at julen indeholder et budskab, der handler om frihed, fællesskab, respekt, fred, forsoning og glæden over, at vi vil søge sejren over det onde.

Julen er også et gammelt nordisk ord, der betyder jubel - hvert år bliver der inviteret til julefest, og sådan var det også i Jelling for godt 1000 år siden - her jublede man og festede i flere dage.

Det gør vi jo stadig i Jelling den sidste weekend i maj – jovel, solen står lidt højere på himlen, når der er festival, og vi er måske knap så voldsomme som hin dage omkring 950 efter Kristi fødsel. Men feste, det kan vi …

Historien om julegildet i Jelling er en fantastisk beretning. En beretning, der som en god historie danner billeder og en underholdende indre film. Det er en drabelig historie om vold og mord, mad og erotik - for Orm forelsker sig i Kong Haralds datter Ylva.

Julegildet er enormt, og bænket ved langbordet efter syv år på eventyr fryder Orm og Toke sig, da maden bæres frem: bovflæsk, brødkage og stegte roer, men da blodpølsen kommer, får de tårer i øjnene, og Orm udbryder: Den lugt er bedst af alt...

Inden da har Harald Blåtands staldmester annonceret, at ”Kristi og Haralds fred råder i denne sal, og ingen sværdæg må anvendes til andet end at skære mad med. Hver skade, som tilføjes en anden - måtte det være med et ølkrus, kødben eller trætallerken - regnes som fuldt drab, og den skyldige får en sten bundet til halsen og druknes i Fårup sø.”

Men selvfølgelig yppes kiv, og inden de otteogfyrre slagtede oldensvin er ædt, der er skålet for Jesus, og øllet sluppet op, flyver Sigtryggs hoved i øltønden, forløst fra sin krop...

Det er også under dette julegilde, bornholmeren Sigurd fortæller om, hvordan hans lange hår reddede hans liv og i stedet huggede hænderne af hans bøddel, da han sammen med sin far og dennes folk forsøgte at vinde Norge fra Håkan Jarl. I sandhed en fest, der er værd at skrive om og selvfølgelig holdes den i Jelling - hvor ellers?

Om det er ånden fra Harald Blåtands tid, der stadig hersker over den gamle kongeby, skal være usagt, men bag mørket, de tunge coronaskyer og al elendigheden hersker længslen efter det store fællesskab, hvor musikken spiller, og glæden ved samværet er dagsordenen for fire glade dage sidst i maj.

Indrømmet, det har i længere tid set skidt ud med fest og fællesskaber - og nu er det så også proklameret, at vi ikke kan afholde julen, som vi plejer.

Det er godt nok en mørk og trist tid, vi navigerer i i disse dage. Det bliver en anderledes jul end det, vi plejer. Men det bliver jul, og dagene vil fra nu af blive længere. Lyset og solen vil igen sejre.

Så lad os holde fast i, at der er noget at fejre. Vi har ventet længe, og vi har nu i næsten et år levet under coronaens åg - med al dens utryghed og begrænsninger. Midt i bekymringerne, travlheden, og tvivlen er det vigtigt, at vi tror på, at der er et lys for enden af tunnelen.

Sejren venter forude, og med nyheden om, at en vaccine rykker tættere på, og måske allerede lander i Danmark inden for de nærmeste dage, er der alligevel noget at glæde sig over. Allerede mellem jul og nytår forventes det at gå løs med vaccinationerne mod corona - lyset og sejren over det onde er indenfor rækkevidde. Miraklernes tid er ikke forbi.

Så lad os holde fanen højt her i julen. Tænde et lys og værne om det værdifulde og livsbekræftende. Følge sundhedsmyndighedernes råd og vejledninger - og når vi kommer hen over årsskiftet og ind i det nye år og mærker, at lyset bryder tidligere frem i det spæde forår - så er vi godt på vej til at besejre mørkets kræfter og kan se fællesskaberne, som vi savner.

Der er et lille lys i mørket, der venter lige om hjørnet …


Put a candle in the window 'Cause I feel I've got to move | Though I'm going, going I'll be coming home soon | Long as I can see the light | John Fogerty/ Creedence Clearwater Revival 1970

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Afklaring om støtte til Fredericia Musicalteater trækker ud - byrådet kæmper for at bevare tilskud

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce