Annonce
Fredericia

Et spil uden facitliste

Skak har været organiseret i Fredericia siden 1901, alligevel har byen aldrig markeret sig på den store scene. Det vil formand Claus Marcussen og resten af Fredericia Skakforening lave om på med den store, internationale turnering i maj.
Annonce
Han fik idéen. Kom til at nævne det i et chat-room. Opnåede assistance af en facebook-ven. Og nu kører det. Den arbejdsløse edb-programmør Claus Marcussen fra Erritsø er initiativtageren til det, der bliver den ubetinget største skak-begivenhed nogensinde i Fredericia: En stor, international skakturnering med deltagelse af såkaldte internationale mestre, heraf mindst fire udlændinge, den 1.-5. maj i år. - Fredericia har aldrig været nogen stor plet på landkortet indenfor skak. Det vil vi gerne lave om på, siger den 51-årige formand for Fredericia Skakforening.
Annonce

10 internationale mestre skal på besøg

Claus Marcussen har via en skak-kollega researchet sig frem til, at Fredericia - vistnok - var vært for "DM i arbejderskak" tilbage i 1930'erne. Ellers er det småt med store begivenheder indenfor den verdensberømte, mentale sport i fæstningsbyen. I begyndelsen af maj er det imidlertid planen at lade i alt 10 internationale mestre dyste alle-mod-alle mod hinanden over ni runder. Det skal ske på elektroniske skakbrætter med følere i felterne og chip i brikkerne, så skak-entusiaster kan følge med over internettet. Men der bliver også plads til tilskuere, som live og ganske gratis vil kunne overvære den internationale turnering i ældrecentret i Jyllandsgade 8, hvor i hvert fald tre af de fem stævnedage afvikles. Samtidig med topspillernes anstrengelser ved de ternede brætter bliver det muligt for hr. og fru Jensen at dyste i en turnering for helt almindelige spillere.
Annonce

Mission at udbrede kendskabet

- Jeg er selv en habil skakspiller, men toppen når jeg aldrig. Jeg befinder mig nok midt i den store hob, forklarer "førsteklasse-spilleren" Claus Marcussen om sine egne evner. - Til gengæld kaster jeg mig nu over det rent organisatoriske. Vi har 40 medlemmer, selv om byens størrelse godt kunne betyde 60-70 stykker. Kan den her turnering medføre, at vi formår at udbrede skakken her i området, vil det for mig være lige så stort som selv at vinde en turnering, som han formulerer det.
Annonce

Et utal af muligheder

Han kalder skak for spillet med de uendelige muligheder. Faktisk skal man ifølge Claus Marcussen op på et et-tal efterfulgt af ikke færre end 123 nuller for at angive antallet af mulige forskellige skakspil. - Ikke engang antallet af atomer i universet kommer bare i nærheden af dette tal, og det beviser, at skak bliver man aldrig færdig med at undersøge til bunds, siger han. - Man bliver hele tiden klogere, netop fordi der ikke er nogen facitliste. Og selv om man ind imellem spiller et parti, der på et eller flere tidspunkter mindede om et tidligere af slagsen, er der meget sjældent to partier, der er helt ens, forklarer Claus Marcussen.
Annonce

Ikke alle er nørder

Han nyder selv at snakke partiet igennem med modstanderen, når spillet er ovre. Bare sådan lige for at få opklaret, hvad den anden spiller mon tænkte på dét eller dét tidspunkt af opgøret. Det skal også nævnes, at mens resten af familien Marcussen sidste sommer rejste til London for at følge OL, valgte han selv at tage til Rostock for at spille skak... - Ja, jeg ved godt, at nogle forbinder skak med nørder. Men vores lokale klub består faktisk af ganske almindelige mennesker med alle former for erhverv. I modsætning til andre sportsklubber har vi til gengæld folk i alle aldre: I fodbold kan karrieren være ovre ved en knæskade som 30-årig. Hos os bliver folk ved langt op i 80'erne, lyder det.
Annonce

Skak er en sport

Det er helt bevidst, at Claus Marcussen bruger ordet sport om skak: - Det kræver en ret god fysik at sidde stille og tænke intenst fem timer i træk. Det er hårdere, end man lige regner med. Vores bedste spillere er nødt til at dyrke motion ved siden af skakken for at være på toppen, forklarer han. Den lokale skakformands eget tip til en god skak-taktik går kort fortalt ud på ikke bare at angribe hovedløst med bønderne men at bringe officererne hurtigt i spil, naturligvis uden at bringe kongens sikkerhed i fare: - Det gælder om at få styr på centrum. Hvis du ejer centrum af brættet, kan du nemmere få spillet til at flyde. Skak er i virkeligheden meget mere et spørgsmål om at få kontrol over felterne, end det handler om at tage brikker fra hinanden, siger han.
Annonce

Sponsorer søges

Claus Marcussen håber, at enten fire virksomheder med hver 2000 kr. eller et enkelt firma med 8000 kr. vil bakke op om den store maj-turnering i form af sponsorater. Formanden lover eksponering både på internettet, i optaktsartikler i Dagbladet samt ved selve dysten. Det vil koste omkring 15.000 kr. at arrangere turneringen. De dygtigste spillere skal have betalt deres rejser, og derudover er der henholdsvis 250, 200 og 150 euro på højkant i præmier til første-, anden- og tredjepladsen. Det er snart et år siden, Claus Marcussen overtog formandsstolen i Fredericia Skakforening efter foreningens mangeårige og legendariske formand, Gert Preussler. Forgængeren sad på posten i 25 år, men så længe tror edb-manden fra Erritsø ikke på, at han bliver ved: - Men det må godt blive til en længere periode, det er i hvert fald min plan. Det bliver måske til 15 eller højest 20 år for mit vedkommende, siger han. For de yngste er der skoleskak hver tirsdag fra kl. 17.30-19.00 i Social- og Sundhedsskolens pedelbygning. Læs mere om den lokale skakklubs arrangementer på www.fredericia-skakforening.dk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Coronasmitte steget med fem

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

FC Fredericia

Et vingeskudt FC Fredericia-mandskab tager til Køge - men den nye angriber er klar

Annonce