Annonce
Danmark

EU-plan skal bekæmpe mangel på livsvigtig medicin

Mere medicinproduktion skal foregå i Europa, der skal være fælles medicinlagre, og der skal stilles større krav til producenterne. Det er blandt forslagene til et udspil, som sundheds­ministrene i EU og den nye sundhedskommissær er på vej med, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der vil bekæmpe medicinmangel. Foto: Colourbox
Mere medicinproduktion skal foregå i Europa, der skal være fælles medicinlagre, og der skal stilles større krav til producenterne. Det er blandt forslagene til et udspil, som sundheds­ministrene i EU og den nye sundhedskommissær er på vej med, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Annonce

Medicinmangel: Patienternes sikkerhed er i fare, når det bliver stadigt sværere at skaffe livsnødvendig medicin til dem, og det er også et sikkerhedspolitisk problem, når lægemidler i stigende udstrækning produceres uden for Europa.

Dét er holdningen blandt sundhedsministre i EU, der nu lægger an til at komme med et fælles europæisk udspil for at bekæmpe de stigende forsyningsproblemer på medicin overalt i Europa. På dagsordenen er, hvordan man i større udstrækning kan regulere lægemiddelindustrien og sørge for, at problemerne med tomme medicinhylder på apoteker og sygehuse reduceres.

Det oplyser den danske sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), efter et rådsmøde i Bruxelles med deltagelse af den nye, cypriotiske kommissær for sundheds- og fødevaresikkerhed, Stella Kyriakides.

- Der er massive problemer med forsyningssvigt i hele Europa. Det gælder for velstillede lande og mindre velstillede lande, små og store, lande i nord og syd og øst og vest, og det skal der selvfølgelig gøres noget ved, siger Magnus Heunicke.

Herhjemme har der de seneste måneder været talrige beretninger fra organisationer, læger og patienter selv om, hvordan syge danskere har stigende problemer med at få adgang til den medicin, der skal hjælpe dem mod deres sygdomme.

Det sker over en halv million gange om året, at patienter går forgæves på apoteket og ikke kan få det lægemiddel, de skulle have, viser tal fra Danmarks Apotekerforening.

På sygehusene er der konstant et par hundrede lægemidler af de 3000-4000 præparater, som de benytter til deres indlagte og ambulante patienter, der er udgået eller i restordre, fordi lægemiddelfirmaerne ikke kan levere dem.

Berlingske har desuden afdækket, hvordan manglen på medicin har bidraget til, at patienter hyppigt oplever pludselige voldsomme prishop på den medicin, de køber på apoteket.

Bag problemerne ligger et væld af årsager på et komplekst, globalt marked, præget af uro og ustabilitet, og hvor produktionen foregår i for eksempel Kina, Indien og lande fjernt fra de europæiske patienter.

Ifølge Magnus Heunicke har den nye kommission fået til opgave at lave dybdegående analyser af fordele og ulemper ved en række forskellige reguleringsforslag med henblik på at fremlægge en handlingsplan inden udgangen af 2020.

Blandt andet skal man kigge på muligheden for at etablere fælles europæiske medicinlagre for at undgå, at hvert land opbygger sine egne, hvilket formodes at ville tilgodese de store lande på bekostning af små som Danmark, vurderer Heunicke.

Skærpede krav til leverandørerne er også inde i billedet, så de skal kunne levere en vis volumen for at kunne komme ind på det attraktive, europæiske marked, oplyser Heunicke.

Ligeledes lægges der op til en tættere dialog med industrien samt støtte til myndigheder i tredjeverdens lande, der producerer råstoffet til medicinproduktionen.

Det vil også være naturligt, at der kommer et tættere europæisk samarbejde om for eksempel monitorering af forsyninger, vurderer Heunicke.

Tilsvarende er der overvejelser om, hvad der kan gøres for at sikre, at der foregår en større produktion af kritiske lægemidler i Europa.

Såvel i Danmark som i en række andre lande, blandt andet USA, er der således bekymring for, at lægemidler i stigende omfang produceres i Kina og andre lande uden for Europa og USA, hvilket kan gøre forsyningen mere sårbar i situationer med handelskrige og anstrengte politiske relationer.

- Det handler både om folkesundhed og sikkerhedspolitik. Det er patientsikkerheden, der er på spil. Derfor skal vi se på incitamenter til, hvordan man kan få virksomhederne til at trække produktionen hjem til Europa, hvilket jo også kunne være godt for den store og voksende lægemiddelbranche i Danmark, siger Magnus Heunicke.

Alle sten skal vendes

Danske Patienters direktør, Morten Freil, yderst tilfreds med, at der nu tages skridt i EU til at løse problemerne for at "sikre den tryghed, som patienterne har krav på". Han peger også på, at kravene til forsyningssikkerheden i forhold til medicin bør opfattes på linje med krav i andre "vigtige sektorer som it og forsvaret".

I Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler, IGL, hilser direktør Peter Jørgensen også de politiske initiativer i EU velkommen.

- Jeg har stor forståelse for, at ministeren tager dette problem op med sine kolleger i Bruxelles. Det er et globalt problem, som også har europæiske dimensioner, så det er fint, at man forsøger at løfte i flok. Jeg kan ikke vurdere effekten af de overskrifter for arbejdet, der ligger nu, men alle sten skal vendes, og vi har en fælles forpligtelse til at gøre alt, hvad vi kan, for at undgå medicinmangel, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Far og søn køber ind i Rema for andre i tid med smitte: Hjælper gerne, men tjener også på det

Annonce