Annonce
Fredericia

EUC-direktør: Flere studenter skal omskoles til håndværkere

Hos EUC Lillebælt kan man blandt andet uddanne sig som togklargører. EUC Lillebælt-direktør Lars Middelboe foreslår, at man henter flere studenter over i erhvervsuddannelserne. Foto: Peter Leth-Larsen

Tilgangen til erhvervsuddannelserne er fortsat for lille, mener EUC Lillebælts direktør Lars Middelboe. Han foreslår derfor, at flere studenter skal ind på erhvervsuddannelser. Mange af dem er "bogligt trætte" og kommer aldrig i gang med en erhvervsuddannelse.

Fredericia: Nye håndværkere kan rekrutteres fra gymnasierne blandt nybagte studenter.

Det foreslår EUC Lillebælts direktør Lars Middelboe, efter at erhvervsskolerne i flere år har fået alt for for elever direkte fra folkeskolerne.

- Rigtigt mange studenter kommer aldrig i gang med en videregående uddannelse. De, som ikke læser videre, fordi de er bogligt trætte, kan dirigeres videre til en erhvervsuddannelse. Det kan kompensere for de elever, vi mangler, siger Lars Middelboe.

Selvom der de seneste par år har været en lille stigning blandt fredericianske afgangselever, der vælger en erhvervsuddannelse, er det stadig alt for få. Det mærker man blandt andet på de tekniske uddannelser på EUC Lillebælt.

Annonce

Hvis gymnasietrenden ikke ændrer sig, så er det den vej, vi skal gå. Så er vi nødt til at få elever ind på erhvervsskolerne, som ikke kommer direkte fra grundskolen.

Lars Middelboe, direktør EUC Lillebælt

Frygter mangel på arbejdskraft

På landsplan er det ofte op til 80 procent, som vælger en gymnasial uddannelse. For 15 år siden var tallet 40 procent, oplyser Lars Middelboe. Virksomhederne har slået alarm med udsigten til mangel på arbejdskraft til håndværksfagene om nogle år. Men hvis trenden med at vælge gymnasierne fortsætter, er man nødt til at rekruttere de kommende håndværkere andre steder, mener Lars Middelboe.

- Det er selvfølgelig en samfundsmæssigt dyr løsning i stedet for at vælge en erhvervsuddannelse direkte fra grundskolen. Men hvis de unge og deres forældre synes, at man skal have den treårige gymnasieuddannelse, så er det fair nok, siger Lars Middelboe.

Han understreger, at det ville være mest optimalt, at flere valgte en erhvervsuddannelse i første omgang. Men der kan også være fordele i at tage en omvej til håndværkerlivet.

- Jeg tror da, virksomhederne ville være glade for at få unge med en gymnasial baggrund ind, hvis hænderne samtidig er skruet rigtigt på. Det vil være attraktive medarbejdere, som er tre år ældre og har fået boglige kompetencer, man får på gymnasiet, siger direktøren, som i de senere år har fået flere tidligere studenter på EUC Lillebælt.

- Vi har i dag klart flere med en gymnasial baggrund, end vi havde før i tiden, siger han.

Bedre vejledning

Skal man lokke flere studenter over i på erhvervsuddannelserne, kræver det markedsføring, men også vejledning af de unge.

- Den vejledning, de unge får på gymnasiale uddannelser, er fokuseret på, at de skal på en videregående uddannelse. Det gælder også på vores eget htx-gymnasium. Det skal gøres lige så legalt og prestigefyldt, at man kan gå videre på en erhvervsuddannelse, siger Lars Middelboe.

Venstres Pernelle Jensen er formand for uddannelsesudvalget i Fredericia Kommune vil hellere lægge kræfterne et andet sted, når der skal hentes nye unge ind på erhvervsuddannelse.

- De tre år på et gymnasium er aldrig spildt, men det kunne jo være bedre, hvis de valgte rigtigt første gang, siger Pernelle Jensen, som sammen med kollegerne har afsat penge til mere vejledning af de unge, før de vælger en ungdomsuddannelse. Omvendt har hun også anerkendelse af de unge, der vælger at tage springet fra studenterhuen til en erhvervsuddannelse.

- For den enkelte er det da klart en positiv historie, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hvorfor blander DF sig egentligt i regionernes og kommunernes anliggender?

Læserbrev: Dansk Folkeparti mener, at muligheden for betalt orlov til byråds- og regionsrådsmedlemmer skal forbydes. Det er en dobbelt standard, som DF spiller ud med. Det er det, fordi at en DF'er, der er medlem af Folketinget og samtidig er byrådsmedlem, modtager 24 månedslønninger på et år. Komisk. Hvorfor blander DF sig egentligt i regionernes og kommunernes anliggender? Kompetente formænd for regionsrådene og ansvarsbevidste borgmestre må være de bedste til at stramme tøjlerne, hvis orlov er et problem. Sagen er i virkeligheden den, at DF burde kigge på sig selv. Det er udpræget, at DF's folketingsmedlemmer også er valgt til et byråd - også kaldet et dobbeltmandat. For et folketingsmedlem er arbejdspresset på tinge noget, der let sniger sig op på en arbejdsuge med 60 timers arbejde. De betales godt for ulejligheden og trækker samtidig en række frynsegoder. Men når DF-folketingsmedlemmet også er byrådsmedlem, opstår den komiske situation. Der trækkes med store smil løn fra Folketinget samtidig med, at folketingsmedlemmet trækker løn og vederlag fra den kommune, hvor vedkommende sidder i byrådet. At være medlem af et byråd betyder tilstedeværelse i lokalsamfundet ugen igennem, hvad enten det er udvalgsmøder, invitation fra borgere eller interesseorganisationer m.v. Der kræves en arbejdsindsats fra et byrådsmedlem. Når folketingsmedlemmet så samtidig er f.eks. formand for et kommunalt udvalg, viceborgmester m.m., ringer kasseapparatet, og der aflønnes med flere hundredetusinde om året. Det er komisk, at medlemmer af Folketinget normalt kun er til rådighed i kommunen på mandage. Det skal ses i sammenhæng med, at de betales for hele ugen, men maksimalt er tilstede 20 pct. af tiden.

Annonce