Annonce
Danmark

Europæiske lande strammer coronagrebet: Her er skrækeksemplerne

Restriktionerne i Italien har medført uro og massive demonstrationer. Her er et bilede fra en demonstration i Torino. Foto: Marco Bertorello/AFP
En række europæiske lande er ramt af restriktioner, der er markant mere indgribende end i Danmark. Læs her om, hvor befolkningen ikke må gå ud om natten, og hvor folk ikke må bevæge sig mere end fem kilometer fra hjemmet.

Corona: Anden bølge i coronaepidemien har ramt Europa og tvinger regeringer til at indføre voldsomme coronarestriktioner. I enkelte lande er efterårets restriktioner allerede mere vidtrækkende, end dem man oplevede i foråret.

- De danske reguleringer, der kommer i effekt i løbet af denne uge, er i den bløde og milde ende,  kan man roligt sige sammenlignet med en række lande, som er hårdt ramt, siger Frederik Konradsen, professor i global sundhed på Københavns Universitet.

Det betyder blandt andet, at der i en række lande er indført natligt udgangsforbud, nedlukninger af restauranter og forbud mod at mødes med andre husstande i privaten. Imens er blandt andet de fleste nordmænd og finner sluppet med mindre vidtrækkende restriktioner end i Danmark, hvor forsamlingsforbuddet er sænket til 10 personer, hvor barer og restauranter skal lukke klokken 22, og hvor der fra torsdag skal bæres mundbind i blandt andet supermarkeder.

Annonce

- I næsten alle europæiske lande rammer smitten bredt på aldersgrupper, geografier og så videre. Derfor må man have strategier, som er mere almene og hårdtslående, siger Flemming Konradsen, der placerer Danmark "et sted i midten" i Europa i forhold til, hvor hårdt vi i øjeblikket er ramt af coronaepidemien og de medfølgende restriktioner.

Selvom vi lige nu er langt fra restriktionerne i dele af Europa, skal vi ikke føle os sikre på, at den danske regering ikke kan gå lignende veje.

- Vi skal kunne indføre nye restriktioner hurtigt. Hvis de nye restriktioner ikke har vist en betydelig effekt efter to uger, vil man være nødt til at gribe til nye muligheder, siger Flemming Konradsen.

Avisen Danmark giver her overblikket over restriktionerne i nogle af de europæiske lande, der lige nu er allerhårdest ramt af coronavirusset, og som lige nu oplever markant voldsommere restriktioner end danskerne.

1 Frankrig

I Frankrig er der indført spærretid med udgangsforbud fra klokken 21 til klokken 6 i 54 ud af landets 101 departmenter  – blandt andet i Paris, Lyon og Strasbourg.

Det betyder, at alle skal være hjemme i tidsrummet klokken 21 til klokken 6, medmindre man skal arbejde, til læge eller til og fra lufthavne og togstationer. 46 millioner franskmænd er lige nu omfattet, og der er indsat 12.000 ekstra politifolk til at sikre, at udgangsforbuddet overholdes.

I de fleste franske byer er der krav om, at man bærer mundbind i det offentlige rum, men der er derudover også krav om, at man bærer mundbind på arbejdspladsen.

Forsamlinger på over seks personer i det offentlige rum er også forbudt med undtagelse af arbejdspladser og offentlig transport. Derudover anbefaler de franske myndigheder, at man ikke samles mere end seks personer i private hjem.

2 Irland

Den irske regering har lukket al ikke-nødvendig detailhandel. Restauranter er kun åbne for take-away, og udendørs må en husstand kun mødes med én anden husstand. Derudover er socialisering i egen bolig med andre husstande slet ikke tilladt. Rejser på tværs af amter er også forbudt, medmindre der er et essentielt formål, og man må i det hele taget slet ikke færdes mere end fem kilometer fra sin egen bolig.

3 Storbritannien

Den britiske regering har indført et forsamlingsforbud for grupper på mere end seks personer. En række områder er undtaget, f.eks. skoler, arbejdspladser, bryllupper, begravelser, dåb og organiseret sport. Nogle steder i landet er der indført yderligere forsamlingsrestriktioner. I London må du eksempelvis kun forsamles med andre husstande udendørs, og alle forsamlinger i Liverpool og Manchester er forbudt.

4 Spanien

Spanien har indført national undtagelsestilstand og har indført udgangsforbud om natten fra klokken 23 til klokken 6, forbud mod indtagelse af alkohol i det offentlige rum og forbud mod at ryge i det offentlige rum, hvis der ikke kan holdes to meters afstand. Derudover kan lokale myndigheder også forbyde rejser mellem regioner. Nattelivet er fuldt nedlukket.

Der er indført regionale restriktioner, som blandt andet betyder, at der er en total nedlukning af restauranter og barer i Catalonien og Navarra.

Også Madrid har været hårdt ramt af restriktioner, og der har blandt andet været indført ind- og udrejserestriktioner.

5 Tjekkiet

Tjekkiet klarede sig rigtig godt gennem coronakrisen i foråret, men i efteråret er smitten løbet løbsk, og landet er nu blandt de allerhårdest ramte i Europa.

Det betyder, at al udgang med undtagelse af transport til arbejde, indkøb, familie- og lægebesøg er forbudt. Det er dog tilladt at gå en tur i naturen højst to personer sammen.

De fleste butikker samt hoteller og skoler er lukkede. Supermarkeder og apoteker må dog fortsat holde åbent. Barer og restauranter er lukket, men må dog tilbyde take-away indtil klokken 20.

Det er forbudt at indtage alkohol i det offentlig rum, og der er krav om mundbind både indendørs og udendørs med undtagelse af i private hjem.

6 Italien

I Italien er der indført natligt udgangsforbud i blandt andet Lombardiet, Campania og i Lazio-regionen, hvor hovedstaden Rom ligger.

Derudover er det for nylig blevet besluttet, at barer og restauranter nu skal lukke klokken 18, og at fitnesscentre, biografer og svømmehaller lukkes helt ned.

Mundbind er obligatorisk ude og inde med undtagelse af private hjem. Restriktionerne har resulteret i massiv uro og mange protester rundt om i hele landet.

7 Holland

I Holland er restauranter og barer lukkede, men har dog mulighed for at tilbyde take-away. Salg af alkohol er forbudt fra klokken 20, og her er det også forbudt at indtage alkohol udendørs. En gruppe af personer må ikke være større end fire, og det anbefales at man maksimalt har tre gæster i sit eget hjem per dag.

8 Belgien

I Belgien er der udgangsforbud mellem klokken 00:00 og 05:00. I Bruxelles-regionen og i Vallonien er udgangsforbuddet striksere og gælder fra kl. 22 til kl. 06. Derudover er restauranter og barer lukkede frem til midt november, og man må ikke samles mere end fire personer.

Kilde: Udenrigsministeriet

Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Autocampere overnatter på Østerstrands p-plads: Må man det, spørger læser

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Ferien er over os - lidt endnu

Fredericia

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Alarm 112

Designlampe og kontantbeløb stjålet: Politiet advarer om flere indbrud i ferien og beder folk kigge over naboens hæk

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Debat

Lad os sige farvel til konventionerne

Fredericia

Omdiskuteret butik lukket: Den er solgt, siger ejer

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

FC Fredericia

FC Fredericia kom torsdag tættere på en komplet trup - men der mangler stadig spillere

Fredericia For abonnenter

Vaccination af børn i fuld gang: 12-15 årige i Fredericia mødte frem til pop up stik mod corona

Fredericia

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Annonce