Annonce
Debat

Europa-Parlamentet er en vigtig spiller i det demokratiske Europa

Poul Elmegaard

Læserbrev: 26. maj 2019 afholdes der valg til Europa-Parlamentet, og det er et vigtig valg. Men hvorfor egentlig det?

Fordi parlamentet fungerer som et andetkammer i beslutningsprocessen i EU og har ganske meget magt, men også begrænsninger.

Helt grundlæggende kan ingen nye regler træffes, uden at parlamentet og ministerrådet - sidstnævnte, der består af alle medlemslande - har stemt ja. Det er ikke nok at landene siger ja - parlamentet skal også stemme ja.

Når kommissionen fremsætter et forslag, er det kun et udkast eller en åbningsskrivelse, som det hedder.

I sådan en åbningsskrivelse kan der være forskellige holdninger, som kan være helt uacceptable.

Derefter behandles forslaget så af parlamentet i et af de nedsatte udvalg, en proces, der godt kan tage lang tid.

Et eksempel er, hvor Morten Helveg Petersen forhandlede, hvilke krav der skal stilles til bedre isolering af bygninger i hele Europa, som er forudsætning for, at vi kan opfylde målene for CO2-reduktion.

Herefter skal forslaget så vedtages af medlemslandene i ministerrådet.

Denne procedure sikrer dobbelt demokrati og giver en afvejning af nationale hensyn og hensyn til helheden.

En lang række spørgsmål kan afgøres med kvalificeret flertal, men der er det særlige krav, der betyder, at 16 medlemslande og 65 pct. af befolkningen skal stemme for et forslag for at få det vedtaget.

Der er ingen tvivl om, at alle de store problemer kun kan løses i fællesskab. Har vi ikke et europæisk fællesskab, vil vi stå tilbage med en lang række uløste problemer, hvor klimaændringerne er et af de mest synlige og påtrængende.

Det er blandt andet derfor, jeg stiller op til Europa-Parlamentet, for mine børn og børnebørn skal have en ordentlig klode at overtage.

Det er ikke for sent, men der skal træffes beslutninger nu, og der skal handles.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Debat

Troels Lund skyder igen: Jeg sigter meget præcist på de røde, transportminister

Læserbrev: Veje og kollektiv transport bør ikke være en politisk kampplads, mener transportminister Benny Engelbrecht, der derfor beder mig sænke sigtekornet. Hertil er der vel blot at sige: Jo, investeringer i vores fælles infrastruktur - veje, tog, broer - er i høj grad en politisk kampplads, og især nu, hvor en svag socialdemokratisk regering har ladet hele sin overlevelse afhænge af de røde partier i Folketinget. Fakta er nemlig, at den brede transportaftale, som transportministeren drømmer om, kan ende med at blive et mareridt for alle virksomheder og borgere i Østjylland og mange andre steder i landet. De røde støttepartier siger klart fra overfor "mere asfalt", som de kalder det. Det kan så meget vel resultere i, at E45 ikke udbygges - selv om det var en central del af både den tidligere regerings plan og også et meget klart løfte fra fremtrædende socialdemokrater i valgkampen. Finansminister Nicolai Wammen, der er valgt i Aarhus, skrev meget specifikt i sin kandidattest på TV 2: "På den korte bane har E45 topprioritet." Nu er regeringens topprioritet at lave en bred aftale med motorvejs-fjendske partier som SF og Enhedslisten. Derfor er der i høj grad brug for at rette sigtekornet præcist på de røde - i håb om blot at plaffe de værste vildskud ned.

Annonce