Annonce
Erhverv

Ewii har det godt i ny dukserolle - trods svært år

Lars Bonder´rup Bjørn tiltrådte 1. januar som direktør for Ewii A/S. Han er hentet uden for energibranchen, og har allerede gjort sig bemærket blandt sine nye kolleger. De mener, at han har været lidt for hurtigt fremme i skoene ved blandt andet at fortælle, hvad han tjener i løn. Arkivfoto:: Peter Leth-Larsen

Åbenhed har afløst enevælde, og ny strategi skal til efteråret godkendes af repræsentantskabet. Røde tal på bundlinien i Ewii A/S er ikke godt nok er ledelse og repræsentanter enige om.

Kolding: Skandaleåret 2017 har givet minus i regnskabet og skrammer i omdømmet hos Trekantområdets store energikoncern Ewii A/S. Men med ny ledelse er kursen sat mod at få afhændet blødende udviklingsselskaber og placere Ewii i dukserollen blandt danske energiselskaber. Endda i en grad, så det har skabt lettere irritation ved andre af områdets selskaber, kom det frem på repræsentantskabsmødet i selskabet onsdag.

- Der er nogle, der mener, at vi har været for hurtigt ude med at efterleve de nye retningslinjer for god selskabsledelse, men vi vil være rollemodel, sagde formand for Ewii A/S Jørn Limann.

Den kritik har direktøren også mødt.

- Jeg har fået at vide, at jeg har været lidt for langt fremme i skoene, men det lever jeg fint med. Det gør mig så meget mere motiveret, at de ikke kan lide det vi gør, sagde adm. direktør Lars Bonderup Bjørn.

Annonce

De andre selskaber synes, at vi har været lidt for hurtige i forhold til de nye anbefalinger for god selskabsledelse, men vi vil gå forrest.

Formand for Ewii A/S Jørn Limann

Røde tal på bundlinien

Ewii A/S sluttede 2017 med et underskud på 14 mio. kroner efter skat.Ewii har splittet selskaberne op i dels forsyningsselskaberne under det gamle Trefor-navn og de kommercielle selskaber under Ewiis navn.

Trefor El-net A/S: - 49,1 mio. kr.

Trefor Vand A/S: -11,2 mio. kr.

Trefor Varme A/S: 41,8 mio. kr.

Ewii Energi A/S: 8,4 mio. kr.

Ewii Bredbånd A/S: - 11,7 mio. kr.

Ewii Teknik A/S: - 10,9 mio. kr.

Midtjysk Køleteknik A/S: - 2,6 mio. kr.

Ewii Production A/S: - 6 mio. kr.

Ewii Telecare A/S: - 8,5 mio. kr.

Ewii Fuel Cells A/S: - 17,3 mio. kr.

Ewii Mobility A/S: - 41,4 mio. kr.

Ewii Invest: 139,3 mio. kr.

Samarbejde med universiteter

Direktøren blev ansat 1. januar og valgte i selskabets årsrapport at afsløre sin egen løn på godt to mio. kroner.

- Vi skal kunne fortælle, hvad vi gør og stå på mål for det. Det gælder blandt andet lønninger, og det har de andre selskaber nu også fulgt op på. Og jeg kan godt fortælle, at der ikke er grund til at kritisere Ewiis lønninger længere. Vi ligger mindst 50 procent under blandt andet direktørlønnen hos SE Energi, forklarede Lars Bonderup Bjørn.

Han sammenfattede årets resultat med, at det skal kunne gøres bedre, og det skal en helt ny strategi være med til at støtte.

- Vi fremlægger vores forslag til en ny strategi til september. Vi skal finde ud af, hvilken retning vi vil gå som koncern. Vi samarbejder med fire universiteter, som skal komme med input til, hvor skal vi hen, og hvordan fremtiden former sig. Vi skal have planlagt vores investeringer i infrastruktur, så de holder de næste 50 år, og kommercielt skal vi finde frem til, hvad der giver en god sammenhæng for os i fremtiden, sagde Lars Bonderup Bjørn.

Aktiemarked ser mørkt ud

Forventningerne til 2018 er beskedne, konstaterede både direktør og formand.

- Det bliver et overgangsår, hvor vi sætter mere fokus på kerneforretningen. Der bliver ikke plads til svinkeærinder, sagde Lars Bonderup Bjørn.

Det bliver ikke prangende, og direktøren skjulte ikke, at han har en smule ondt i maven ved den dårlige start året har fået på aktiemarkederne.

- Vores hovedindtjening kommer fra vores investeringsselskab, hvor vi i år tjente 139 mio. kroner. Året er startet skidt, og det betyder, at vi er bagud for vores budget. Vi har en meget lav risikoprofil for vores investeringer, men når vi taler om at investere to mia. kroner, så kan det gå stærkt med selv små udsving, sagde han,

To til at betale

Repræsentantskabet godkendte årsrapporten uden meget debat.

Et par enkelte stillede spørgsmål ved den fratrædelsesaftale, som betød, at Knud Steen Larsen kunne forlade Ewii med 20 mio. kroner.

- Men det er vigtigt at huske, at der skal to til en aftale, sagde Holger Bigum, mens andre fik svar på, at det er Ewii A/S som betaler fratrædelsebeløbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce