Annonce
Danmark

Få overblikket i ny landbrugsskandale: Styrelse har i årevis set gennem fingre med muligt millionmisbrug

Landbrugsstyrelsen har i årevis ført mangelfuld kontrol med udbetalingen af tilskud til landmænd, konkluderer Rigsrevisionen i en ny rapport. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En undersøgelse fra Rigsrevisionen afslører, at Landbrugsstyrelsen i årevis har ført mangelfuld kontrol med landmænd, der har haft frit spil til at svindle med store millionbeløb. Oven i købet med åbne øjne og med en tidligere ministers blåstempling. Avisen Danmark giver dig overblikket i den nye skandalesag.

Fusk: Landbrugsstyrelsen har i 16 år set gennem fingre med selskabsfinter, som giver landmænd mere i tilskud i de har været berettiget til. Og samlet set er der blevet udbetalt milliardstøtte til landbrugene, uden Landbrugsstyrelsen har haft den fornødne kontrol.

Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny rapport fra Rigsrevisionen, som onsdag affødte en alvorlig reaktion fra Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne rejser på baggrund af undersøgelsen ”en skarp kritik” af Landbrugsstyrelsens kontrol med tilskud til landmænd samt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som styrelsen hører under. Det er den næst mest alvorlige kritik, som statsrevisorerne kan rejse i en sag.

Annonce

Årsagen til den voldsomme kritik er, at Landbrugsstyrelsen, der hvert år udbetaler milliardbeløb i støtte til danske landmænd, ikke har holdt tilstrækkeligt øje med om landmændene overholdt reglerne. Oven i købet har styrelsen i 16 år været bevidst om, at der blev ført en mangelfuld kontrol, som gjorde det muligt for landmænd at få del i flere støttekroner, end de egentlig er berettiget til.

- Der er teoretisk et endnu højere niveau for kritik. Men det bliver stort set aldrig brugt. Så det her er rigtig alvorligt, siger professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

Tidligere minister for landbruget Esben Lunde Larsen (V) er også under beskydning i sagen. Han har nemlig ifølge Rigsrevisionen blåstemplet den mangelfulde kontrol, og også landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer spiller ifølge Rigsrevisionen en rolle i sagen.

Avisen Danmark giver her et overblik over de mest opsigtsvækkende og afgørende punkter fra rapporten, der rejser heftig kritik af en styrelse og et ministerie, der også tidligere har været i kraftig modvind.

Rigsrevisionen og Statsrevisorerne

Rigsrevisionen er en uafhængig institution under Folketinget. Rigsrevisionen undersøger om statslige myndigheder og andre statsligt finansierede styrelser og virksomheder overholder gældende love og regler. De undersøger også om statens penge bruges til de formål, som Folketinget har besluttet.

Statsrevisorerne er politikere, som er udpeget af Folketinget. De seks statsrevisorer repræsenterer hvert sit parti. Det er deres opgave at vurdere, om der skal rejses kritik, når Rigsrevisionen har færdiggjort en undersøgelse.

1 Sådan har der været frit spil til svindel

Ifølge Rigsrevisionen har landmænd haft frit spil til at få del i langt mere landbrugsstøtte, end de har ret til. Landmænd kan maksimalt modtage fem millioner kroner i landbrugsstøtte fra EU, men opsplitter en landmand eksempelvis sit landbrug i tre selskaber, kan han få tre gange så meget i støtte. Altså 15 millioner kroner. Men styrelsen har slet ikke undersøgt, om den samme landmand har spaltet sit landbrug i flere selskaber for at puste sin støtte op, og der har derfor været frit spil til at snyde sig til flere støttemillioner. Det har vist sig, at der har været personsammenfald i ejerkredsen i 2.061 af landbrugsselskaberne. Alene sidste år er der dermed tale om mangelfuld kontrol ved udbetalinger for 888 millioner kroner, men det er endnu uvist, hvor mange penge, der er svindlet for.

2 Har kendt til hul i 16 år

Ifølge Rigsrevisionen har styrelsen i 16 år vidst, at en mangelfuld kontrol af selskaberne bag landmændene kunne føre til svindel med støttekroner. Alligevel har man valgt ikke at rette op.

Allerede i 2005 nævner Landbrugsstyrelsen i et notat, at den anser et sammenfald af personkredse bag virksomhederne som en indikator for omgåelse, og at det udgør en risiko for ukorrekt støtte. I 2008 nævnes sagen så igen i et internt notat, hvor Landbrugsstyrelsen vurderer, at en landmand kan opnå en fordel ved at opsplitte sin bedrift i mindre enheder. Igen i 2014 og 2020 nævnes risikoen for mulig snyd ved den mangelfulde kontrol i notater i styrelsen. Alligevel fortsatte styrelsen med ikke at føre kontrol af landmændenes mulige selskabsfinte.

3 Minister blåstemplede og pres fra erhvervet

Det er ikke kun styrelsen, der ikke har reageret på den manglende kontrol. I 2018 indstillede Landbrugsstyrelsen og Miljø- og Fødevareministeriet til den daværende minister på området, Esben Lunde Larsen (V), at man skulle fortsætte med et kontrolsystem, hvor man ikke kontrollerede, om landmændene havde opspaltet deres selskaber for at få del i flere støttekroner.

Esben Lunde Larsen, der ikke længere er i politik, blev ifølge undersøgelsen i marts 2018 gjort opmærksom på, at det var muligt for landmændene på den måde at snyde med støttekronerne. Men den manglende kontrol fortsatte.

- Vi mener, der var advarselssignaler nok til, at han godt kunne have set, at det her var problematisk, sagde næstformand for Statsrevisorerne, Klaus Frandsen (R), på et pressemøde onsdag.

Samtidig fremgår det, at Landbrugsstyrelsen i 2017 godkendte et tilskud på fire staldprojekter for syv millioner kroner fra det, selvom der var mistanke om, at tilskuddet blev givet til den samme landmand. En sag, som havde stor bevågenhed hos erhvervet og ministeren. Det gjorde styrelsen efter først at have afvist ansøgningen året forinden. Det fremgår af korrespondancen, at de fire ansøgninger skulle drøftes med Landbrug & Fødevarer, L&F, på et møde kort tid efter. Landbrugsstyrelsen har ikke over for Rigsrevisionen kunnet redegøre for sagen, og der findes ikke et referat fra møde. I et telefonnotat fra november 2017 fremgår det, at Landbrugsstyrelsen telefonisk orienterer Miljø- og Fødevareministeriet om, at ansøgningerne blev i mødet kommet i marts 2017 "efter pres fra Landbrug & Fødevarer

- De sager, hvor vi har presset på, er netop sager, hvor miljøgodkendelserne var ved at udløbe. Sådanne godkendelser kræver et kæmpe forarbejde, koster mange penge og er jo en forudsætning for, at et projekt overhovedet kan blive til noget, skriver Landbrug & Fødevarers klimadirektør Niels Peter Nørring siger i en skriftlig kommentar til TV 2

4 Kritikken er massiv

Den nye sag har medført flere kraftige reaktioner. Vi bringer her et udpluk.

Pelle Dragsted (EL), statsrevisor: - Jeg er ærligt talt chokeret. Man har med stor sandsynlighed udbetalt støtteordninger i strid med EU's regler og love. Og man har gjort det fra ministeriets side vel vidende, at der var et problem, siger han ifølge Ritzau

Mette Abildgaard (K), statsrevisor: - Vi kan se, at både den daværende minister, men også erhvervet har presset på. Det er der telefonnotitser og andet, der indikerer. Vi risikerer nu at skulle betale penge tilbage til EU på baggrund af denne sag. Det er stærkt kritisabelt, siger statsrevisor Mette Abildgaard (K) ifølge Ritzau.

Henrik Thorup (DF), formand for Statsrevisorerne: - Det her er en meget alvorlig sag. Og nu skal det undersøges, hvor stort et beløb der er tale om, og om det skyldes bevidst svindel eller ej. Og hvis det er ulovligt, skal det selvfølgelig tilbagebetales.

5 Derfor reagerer de først nu

Landbrugsstyrelsens direktør, Jette Petersen, beklager over for Avisen Danmark den manglende kontrol.

- Landbruget udvikler sig med stor hast og omstiller sig, og landmændene organiserer sig på rigtigt mange måder, og det gør de af gode grunde. For eksempel på grund af finansiering eller generationsskifte. Og der må vi beklage, at dér har vi ikke på det punkt fulgt tilstrækkeligt hurtigt op på også at kunne kontrollere de her forhold.

Først når Rigsrevisionen rejser kritik, er I klar på, at der skal gøres noget ved det. Hvorfor først nu?

- Fordi vi har vurderet risikoen for snyd som meget lille, men der er ingen tvivl om, at denne her udvikling i erhvervet skulle vi have reageret på tidligere. Og det gør vi så nu. Det kan vi kun beklage, at vi ikke har gjort tidligere, siger hun.

Direktør i Landbrugsstyrelsen, Jette Petersen, beklager den mangelfulde kontrol. Her ses hun med tidligere minister på landbrugsområdet Jakob Ellemann-Jensen (V), da Landbrugsstyrelsen i 7. marts 2019 indviede sine nye lokaler i Augustenborg på Als Foto: Claus Thorsted

6 Gamle sager spøger stadig

Det er ikke første gang, at en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er udsat for kras kritik. Det lægger Statsrevisorerne bestemt heller ikke skjul på. I sin beretning skriver statsrevisorerne direkte, at mange skandalesager under ministeriet bør få ministeriet til at ”vurdere kvaliteten af ministeriets tilskudsforvaltning og kontrolvirksomhed samt departementets tilsyn hermed”.

Blandt tidligere skandalesager nævnes en kras rapport om manglende kontrol med dyretransporter og den mangelfulde kontrol med kvotekonger og i det hele taget tilskuddet til danske fiskere. Sidstnævnte handlede blandt andet også om, hvordan i dette tilfælde fiskere via selskabskonstruktioner tiltuskede sig mere, end de havde ret til.

- Selvom sagerne ikke direkte har noget at gøre med hinanden, så er der alligevel nogle fællestræk om, at man ikke har styr reglerne, og at man ikke reagerer på ret indlysende problematikker, siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh.

Avisen Danmark har desuden tidligere i år afsløret, hvordan Landbrugsstyrelsen i en årrække havde misforstået EU-regler og derved begået en alvorlig regnebrøler. En brøler, der betyder, at staten skal betale mere end en halv milliard kroner tilbage til EU og til landmænd, der i en årrække havde fået for lidt i støtte.

7 Det sker der nu

Det skal nu undersøges til bunds, hvor mange penge der er blevet svindlet for på grund af den mangelfulde kontrol. Og så skal det afklares, hvor mange penge Danmark risikerer at skulle betale tilbage til EU. Der er endnu ikke rettet op på den mangelfulde kontrol, men styrelsens direktør Jette Petersen har forsikret, at det sker hurtigst muligt.

Adspurgt om sagen kan føre til politianmeldelse, svarede statsrevisor Klaus Frandsen onsdag, at der ligger en konkret sag til vurdering hos Kammeradvokaten. Det er uklart, hvad sagen indeholder.

Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark

Vagtlæger tjener millioner årligt: Ny aftale stopper udskældt honorar-finte i lægevagten

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Annonce