Annonce
Erhverv

Fængslet: Nu kan vi tilbyde en femstjernet konferenceoplevelse

Vestsalens tag blev lagt på med kran i begyndelsen af marts. Taget blev lagt på i tre stykker. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængslet i Horsens bygger om, så det kan tilbyde moderne konferencefaciliteter, der gerne skal kunne gøre sig på internationalt plan.

”Velkommen til verdens røvhul.”

Fangen, som efterlod sin uforbeholdne mening på de limegrønne vægge i det, der engang var Horsens Statsfængsel, er væk. Det samme er alle hans medfanger, og som en fugl Føniks har fængslet, der i mange år kastede en skygge over Horsens og definerede den som ”tugthus-byen”, rejst sig, og er nu en oplevelsesvirksomhed med  konference- og koncertfaciliteter, overnatningsmuligheder og Europas største fængselsmuseum.

Alene museet blev i 2020 besøgt af 64.952 gæster, og konferenceafdelingen havde i 2019 en omsætning på 10,7 millioner kroner. Det er mere end tre gange så meget som i 2015, og tanken er, at det tal kun skal blive ved med at vokse.

Annonce

Derfor er Fængslet i øjeblikket i gang med at omdanne en af fængselsgangene og den ene af to indergårde til Vestsalen, hvor der vil være plads til at holde konferencer, messer, firmafester, koncerter og shows. Når byggeriet står færdigt 1. september i år, vil Fængslet kunne byde gæster velkommen i enten Store Sal på 338 kvadratmeter med plads til 450 stående personer eller Indergården på 576 kvadratmeter med plads til 800 stående personer.

Henning Nørbæk, formand for Fonden Fængslet og tidligere kulturchef i Horsens Kommune, ser byggeriet som en nødvendighed, hvis Fængslet skal blive ved med at være interessant for nuværende kunder og tiltrække udenlandske konferencer:

En af afdelingerne i Horsens Statsfængsel blev bygget efter panoptisk princip, hvilket betyder, at fangevogterne kunne holde øje med fangerne hele tiden, hvis de stod i midten af rummet. Det gav en slags Big Brother-effekt, som skulle påvirke fangerne til automatisk at forbedrer deres moral og opførsel. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi har haft succes med at hente møder og konferencer til Fængslet. Vi har også lokalerne til det, men det er noget gammelt noget. Vi har haft behov for at skabe en femstjernet konferenceoplevelse, så vores kunder har lyst til at vende tilbage efter tredje, fjerde, og femte gang, de har holdt konference i vores lokaler, og fængselsoplevelsen ikke er ny mere, siger Henning Nørbæk og tilføjer, at Fængslet med Vestsalen får skabt en venue med international tiltrækningskraft:

- Vores kunder, som jo blandt andet er private virksomheder, vil gerne afholde deres konferencer steder, man ikke lige glemmer. Man kan ikke huske, hvilket konferencehotel man boede på for to år siden, men fængslet glemmer man ikke. Vi har haft eksperter, som ikke beskæftiger sig med andet end konferencer, til at kigge på vores planer, og de siger, at vi kommer til at kunne tilbyde noget helt unikt - også på internationalt plan.

En nænsom renovering

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan man renoverer en gammel bygning som fængslet, når selve tiltrækningskraften ligger i murstenene og hænger i indergårdens luft sammen med det sidste åndedrag, som Jens Nielsen tog i 1892, inden han som den sidste mand i Danmark blev henrettet med økse. Faktisk bevæger man sig på en knivsæg, fortæller Henning Nørbæk.

Den gamle sygeafdeling er blevet lavet om til en slags hotel, hvor man kan købe sig til en overnatning. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi har renoveret tydeligt og følsomt. Vi har lagt låg på en ud af to fængselsgårde - den ene står stadig uberørt, og så har vi fjernet én ud af otte næsten identiske fængselsgange. Tremmerne for vinduerne er der stadig. Den trykkede stemning er der stadig, og de gule mursten er der stadig. Øvelsen har været at fastholde fængslets identitet, mens vi som virksomhed åbner fængslet op. Murene skal stadig tale til en, og det gør de.

Det samme siger Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder, mens byggestøvet i Indergården lægger sig på hendes sikkerhedshjelm.

- Vi gør meget ud af at bevare autenticiteten. Det er en balancegang. Det må ikke bare blive tant og fjas. Vi skal respektere de skæbner, som har været her, og derfor er selve transformationen også vigtig, siger hun og kigger op på vinduerne, hvorfra fangerne i 1892 blev tvunget til at overvære Jens Nielsens hoved blive skilt fra kroppen.


Vi gør meget ud af at bevare autenticiteten. Det er en balancegang. Det må ikke bare blive tant og fjas. Vi skal respektere de skæbner, som har været her, og derfor er selve transformationen også vigtig.

Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder i Fængslet


Dengang kunne fangerne kigge direkte op i himlen, men nu er der blevet lagt et 130 ton tungt glastag på indergården, så de fremtidige gæster bliver beskyttet mod vind og vejr.

Annonce

Sov i sygeafdelingen

Ikke langt fra Vestsalen ligger den tidligere sygeafdeling, som nu har fået navnet SleepIn.

Her kan familier, venner og kærestepar købe sig til en overnatning og få ”en fængslende oplevelse"”, og i det gamle snedkeri bliver der blandt andet holdt julefrokoster, konferencer og halloween.

Faktisk lyder det til, at Fængslet kan facilitere næsten enhver oplevelse eller aktivitet, man kan komme i tanke om.

Øksen ligner en replika, men det er den faktiske økse, som skilte Jens Nielsens hoved fra hans krop i 1892. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Konferenceafdelingen i Fængslet har været i rivende udvikling og er løbende blevet professionaliseret siden 2015, hvilket i den grad har smittet af på omsætningen, fortæller Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder i Fængslet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Udbryderkongen Carl August Lorentzen flygtede i 1949 fra fængslet gennem en 18 meter lang tunnel. Hans håb var at blive forenet med Lorna, hans store kærlighed, der havde ansøgt om separation, da Carl August Lorentzen i 1948 fik en tidsubestemt sikkerhedsforvaringsdom. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængslet har renoveret med en nænsom hånd for at bevare stedets ånd. Det betyder, at tidligere fangers hilsner stadig er at se på flere af fængselsmurene. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængslet har fået et 130 ton tungt glastag på indergården. Den nye venue kommer til at bestå af Store Sal og Indergården med plads til i alt 1200 mennesker. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Et langbord i arresten er dækket op til gæster - selvfølgelig med behørig corona-afstand. Vægudsmykningen er lavet af tidligere fanger. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængselsmuseet spreder sig over 4000 kvadratmeter og fire etager i det tidligere Horsens Statsfængsel - det første moderne fængsel i Danmark. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi er nødt til at slå ind på alle parametre for at følge med som oplevelsesvirksomhed, siger Maria Levy og nævner, at virksomheder også bruger Fængslet til teambuilding, og at panoramastien rundt om Fængslet er oplagt til en ”walk and talk”.

At det gamle statsfængsel skulle ende med at blive et kulturelt fyrtårn i Horsens var på ingen måde givet, da lyset blev slukket, og de sidste fanger overført til Enner Mark Fængsel i 2006. Fængslet havde nemlig i mange år kastet en alt for mørk skygge over Horsens, fortæller Henning Nørbæk.

- Fængslet gjorde, at man opfattede Horsens som en kriminel by, og der var ingen, hverken virksomheder eller almindelige mennesker, som ønskede at flytte til Horsens. Det har vi grumme tal på. Fængslet havde i mange år defineret Horsens, og derfor var der ingen, der ville noget med det. Hverken de gamle familier i Horsens, som i generationer havde oplevet, at de ikke kunne troppe op til et arrangement i stribet skjorte, uden der blev fyret en vits af, eller byrådet.

Derfor skulle der også gå seks år, inden fængselsmuseet kunne blive indviet i 2012. Derefter tog det dog fart, og Fængslets samlede besøgstal lød i 2019 på 245.000.

Annonce

Iværksætter-celler

Men det er ikke kun museumsgæsterne, konferencegæsterne og koncertgængerne, som skaber liv i det 168 år gamle fængsel. Nogle af de gamle fængselsceller huser nemlig iværksættere.

Jesper Yde, som har reklamebureauet Yde+, er en af dem, og han er så glad for sin adresse, at han ikke vil lade sin virksomhed vokse sig større, end kontoret i Fængslet kan rumme.

Jesper Yde driver sit firma Yde+ fra Fængslet og kunne aldrig drømme om at skifte adresse. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det her hus kan bare noget. Historikken er spændende, og så er det et meget kontrastfyldt sted - og vi reklamefolk kan jo godt lide at arbejde med kontraster. Fængslet er værdimæssigt så stor en del af min virksomhed, at jeg aldrig kunne finde på at flytte. Jeg føler mig virkelig hjemme her, siger han.

Én, som ikke følte sig hjemme i fængslet, var gentlemantyven, storforbryderen og udbryderkongen Carl August Lorentzen, som i 1949 flygtede fra fængslet gennem en 18 meter lang tunnel og efterlod sig en lap papir med afskedshilsenen: ”Hvor der er en vilje, er der også en vej.”

- Det er jo kronen på museums-værket det her, siger Maria Levy og viser den lange gang frem.

Men Fængselsmuseet har mere at vise frem, meget mere - og gør det på en måde, som har skaffet museet tre priser for at formidle spændende og levende: Oplevelsesprisen 2015, InAVation Award 2016 og Museums & Heritages store internationale pris i London ”Bedste udenlandske museum 2016". At museet gør sig umage med formidlingen bliver da også tydeligt allerede i indgangen til museet, hvor en projektør og lydkulisser giver illusionen af, at der går fanger rundt.

- Svusj, svusj, siger kosten, som den krumryggede fange skubber foran sig, mens fængselsbetjenten holder øje med ham, og i tidligere justitsminister og bedrageridømte Peter Adler Albertis celle går et legemsstort 3D-hologram af Kim Bodnia rundt og fortæller Peter Adler Albertis historie, som var han selv Peter Adler Alberti.

I det hele taget er Fængslet en sanselig oplevelse, men sådan skal det også være, siger Maria Levy, som selv har prøvet at overnatte et par gange i den gamle sygeafdeling, hvor væggene prydes med skæbnefortællinger og gamle breve.

Fængselsmuseet har vundet tre priser for at gøre sin formidling spændende og levende. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det er faktisk ikke et sted, man har lyst til at sove alene. Det er lidt uhyggeligt. Man kan godt synes, at man hører lyde - man mærker faktisk historien. Man har lyst til at være her og så alligevel ikke, og det er jo det, som det her sted kan. Det pirrer ens fantasi.

Vestsalen

Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 og åbnede i 2012 som oplevelsesvirksomheden Fængslet.

1. september åbner Fængslet dørene til Vestsalen, som skal huse konferencer, messer, firmafester, shows og koncerter. 

Samlet set bliver salen på cirka 1200 kvadratmeter og kan rumme op imod 800 gæster. Ved sommerarrangementer kan salen åbnes, så inde- og udeareal flyder sammen.

Byggeriet har et budget på 110 millioner kroner og er blevet støttet af blandt andre Foreningen Realdania med 40 millioner kroner, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal med 40 millioner kroner, Augustinus Fonden med 10 millioner kroner og Salling Fondene med 5 millioner kroner.

Totalrådgiverteamet består af arkitektfirmaet CUBO, Rambøll på ingeniør-, installations- og akustiksiden, NIRAS som bygherrerådgiver, CASA A/S som hovedentreprenør, mens det er arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, der står for landskabsdelen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Tandlægeklinik får nye ejere: Mangeårig ejer takker af

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Fredericia For abonnenter

Forsker har fulgt Fredericia tæt: Politiefterforskning afgør hvor på skandale-skalaen borgmestersag ender

Fredericia

Tre områder mangler nye skraldespande: Sådan gør skraldemændene i overgangsfasen

Annonce