Annonce
Alarm 112

Tagkonstruktionen af stål smeltede: Først efter 10 timer tog brandfolkene hjem fra branden på Nørrebrogade

Brand på Nørrebrogade 135, fredag 5. marts 2021. Foto: Peter Friis Autzen
Tagkonstruktionen smeltede og sank sammen under branden i en erhvervshal på Nørrebrogade fredag aften. Ingen kom noget til.

Fredericia: -Stålbjælkerne i tagkonstruktionen blev bløde som smør. Varmen gjorde dem rødglødende, og de mistede totalt bæreevnen.

Indsatsleder Per Møller Jensen fra Trekantbrand var på stedet, da hallen på Nørrebrogade 135 brændte fredag aften. Han stod i spidsen for operationen, som talte 22 mand. Brandstationen i Fredericia måtte trække på kolleger i nabobyerne for at håndtere situationen og stadig have et brugbart beredskab i fald, at andre brandalarmer løb ind, mens der blev arbejdet på Nørrebrogade.

- Hallen er en gammel stålbygning. Formentlig er den opført som én hal og siden med brandmure delt op i fire, siger Per Møller Jensen.

Brandmurene holdt ilden tilbage, men hele bygningen er alligevel ødelagt af både ild, vand og røg, fordi ilden løb hen under tagkonstruktionen, hvor selv store, kraftige I-bjælker i stål nærmest smeltede.


Vi skal hele tiden holde øje med, om bjælkerne bliver bløde. Og sørge for at få folk ud, inden det sker.

Per Møller Jensen, indsatsleder


Den slags sker gradvist, og brandfolkene udenfor og inden i bygningen skal løbende tage bestik af, om bjælkerne nærmer sig den temperatur, hvor de ifølge Per Møller Jensen helt bogstaveligt bliver bløde som smør. Inden det sker, skal alle brandfolk ud af bygningen.

Ikke nok med, at stålbjælkerne bløder op: De leder også varmen videre i bygningen, hvilket ikke hjælper med brandslukningen, forklarer indsatslederen.

Annonce

Gasflasker og bil reddet ud

Virksomhederne i bygningen havde en del eksplosionsfarligt grej stående. Blandt andet gasflasker, der skulle fjernes så hurtigt som muligt.

Gasflasker er nu ikke så farlige, som mange tror, forklarer Per Møller Jensen.

- Så længe flaskerne står oprejst, fungerer deres sikkerhedsventil. Hvis flasken bliver varm og stiger i tryk, slipper den gas ud gennem ventilen. Det får ganske vist ilden til at blusse op, men det forhindrer flasken i at eksplodere. Men det virker kun, hvis flasken står oprejst. Man skal ikke lægge sin gasflaske ned, siger han.

Der skete ingen eksplosion på stedet fredag.

Alarmen gik klokken 17.29. Da brandvæsenet nåede frem, stod flammerne op gennem taget, og alle mennesker var ude af bygningen. En bedemand havde sin rustvogn parkeret i den ene ende af bygningen, men nåede at få den reddet i sikkerhed.

Efterslukningen trak ud, og først efter 10 timer, forlod de sidste brandfolk stedet natten til lørdag klokken 3.30.

Politiets teknikere undersøger i de kommende dage stedet i forsøget på at klarlægge brandårsagen.

Brand på Nørrebrogade i Fredericia fredag 5. marts. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Fredericia

Onsdagens coronatal: Hannerup sogn alarmerende tæt på nedlukning

Annonce