Annonce
Danmark

Første snublesten på Østerbro: Til minde om borger i Løgstørgade som blev sendt i koncentrationslejr

Snublestenen i Løgstørgade er Østerbros første af sin slags. Foto: Peter Sørensen/Østerbro Lille Museum
I Løgstørgade blev der i onsdags placeret en snublesten til minde om beboer, der blev bortført af nazisterne og døde i 1943.
Annonce

Du kan hurtigt gå forbi uden at bemærke den. En såkaldt snublesten er placeret blandt brostenene ud for Løgstørgade 19.

Den første snublesten som et minde om et offer for nazisternes forbrydelser blev lagt i den tyske by Köln i 1992. Siden er der lagt tusindvis af snublesten i Europa, også i Danmark, og nu er den første lagt på Østerbro til minde om Arthur Ascher, der boede i Løgstørgade 19 og blev bortført af tyskerne i efteråret 1943.

Annonce

Barnebarn fortæller

Da snublestenen blev lagt i denne uge, holdt Ira Hartogsohn, som er med i gruppen omkring snublesten i Danmark, en tale på vegne af Arthur Aschers barnebarn, Jean Ascher.


I oktober 1943 flygtede min mor og mormor til Sverige, mens min morfar blev i København for at afvikle nogle forretninger


Her blev det fortalt, at Arthur Ascher var født i Bremen i Tyskland i 1881. Han blev gift og fik to døtre og ernærede sig som ejer af små coasterskibe, der sejlede langs den hollandske, belgiske, tyske og danske kyst.

Annonce

Dødsårsag ukendt

Efterhånden som undertrykkelsen af jøder i Tyskland blev værre, besluttede familien sig for at søge til Danmark, hvor de havde kontakter. Familiens sidste adresse i Danmark var Løgstørgade 19.

- Min moster, Ellen, rejste videre til England, hvor hun blev gift og hvorfra hun senere emigrerede til Australien. I oktober 1943 flygtede min mor og mormor til Sverige, mens min morfar blev i København for at afvikle nogle forretninger og ville følge efter med en senere båd, lød det i barnebarnets beretning. Og fortsættelsen lyder:

- Imidlertid blev han - muligvis angivet - arresteret af tyskerne og sendt til Theresienstadt med transport XXV/2 på skibet Wartheland, der sejlede fra København 2. oktober 1943 klokken 10 med 198 fanger ombord. Min morfar døde den 5. oktober 1943 formentlig på vejen til Theresienstadt. Dødsårsagen er ukendt.

Snublesten

I Danmark såvel som i andre lande blev initiativet til nedlæggelse af snublesten taget af privatpersoner som af den ene eller anden grund havde en tilknytning til ofrene eller til dokumentation og formidling af nazisternes forbrydelser, herunder Holocaust. Man kan læse mere sagen her https://www.snublesten.org/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Fredericia For abonnenter

Trods krav om det modsatte: Business Fredericia har glimret ved fravær fra bestyrelsen i Fredericia Eliteidræt i over et år

Annonce