Annonce
Fredericia

Førstehjælp: Nu løber hjerteløberne i hele landet

Med flere end 82.000 hjerteløbere tilmeldt ordningen er der gode chancer for, at hjælpen er nær, hvis man bliver ramt af hjertestop - uanset hvor i landet, det måtte ske. Foto: Mads Dalegaard
Hjerteløberordningen, som er blevet til i et samarbejde mellem de regionale akutberedskaber, hjertestopforskere og Trygfonden, er også kommet her til området. 83.000 danskere har meldt sig og kan via en app på telefonen aktiveres, når alarmcentralen får melding om et hjertestop i nærheden.
Annonce

Regionen: Siden 1. maj har der formentlig været en frivillig førstehjælper, en såkaldt hjerteløber, i nærheden, uanset hvor i landet man måtte blive ramt af hjertestop. Hjerteløberordningen, som er skabt i et samarbejde mellem de regionale akutberedskaber, hjertestopforskere og Trygfonden, var fra indgangen til denne måned landsdækkende.

Ordningen startede i september 2017 i Region Hovedstaden, og året efter kom Region Midtjylland med. I februar i år gik ordningen også i luften i Region Nordjylland, og nu er Syddanmark og Sjælland også blevet en del af Hjerteløberordningen.

- Det er meget glædeligt, at Hjerteløberordningen nu bliver landsdækkende. Danskerne har allerede taget virkelig godt imod ordningen og har tydeligt vist, at de er klar til at træde til for hinanden, når der er behov for det. I og med at ordningen bliver landsdækkende, betyder det, at vi kan sende hjerteløbere ud til hjertestop i hele Danmark, siger Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

Den fungerer på den måde, at når 1-1-2 får et opkald om hjertestop, bliver de nærmeste hjerteløbere alarmeret på deres telefon via appen TrygFonden Hjerteløber. Af de løbere, der accepterer missionen, bliver nogle sendt direkte til hjertestoppet for at påbegynde hjertelungeredning, mens andre guides til at hente nærmeste hjertestarter.

Annonce

Førstehjælper-nation

Danmark har gennem de seneste knap 20 år indtaget en global førerposition med sin meget positive udvikling på genoplivningsområdet. Siden 2001 er det blandt andet lykkedes at firedoble både overlevelsen efter hjertestop uden for hospital (fra 3,9 procent i 2001 til 16 procent i 2018) og antallet af vidner og førstehjælpere, der træder til med hjertelungeredning før ambulancens ankomst (fra 19 procent i 2001 til 77 procent i 2018).

- I løbet af de seneste knap 20 år er vi blevet en nation af førstehjælpere, der bliver kigget til fra hele verden. Vi var det første land i verden med et landsdækkende hjertestarter-netværk, siger Grethe Thomas.

- I dag er vi over 82.000 hjerteløbere. At så mange danskere allerede har meldt sig som hjerteløbere og dermed engagerer sig i indsatsen for at redde liv og træde til for hinanden, er utroligt glædeligt og rørende. Vi tror på, at jo flere hjerteløbere vi er, desto større er chancen for, at en person med pludseligt hjertestop hurtigt kan få den altafgørende hjælp. På den måde er hjerteløberne et godt supplement til vores eksisterende akutberedskab i Danmark. Alle kan gøre en forskel, og vi håber, at endnu flere har lyst til at blive en del af Hjerteløberordningen, siger Grethe Thomas.

Siden Hjerteløberordningen gik i luften i september 2017, har de sundhedsfaglige medarbejdere på regionernes vagtcentraler 3.000 gange aktiveret hjerteløberne i forbindelse med formodede hjertestop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Indbrud i ferietomt hus

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce