Annonce
Indland

Fagforbund mod skjult kamera trods afsløringer i Aarhus

Axel Schütt/Ritzau Scanpix

Ekstra Bladet har mandag aften offentliggjort videoer fra et plejecenter, som TV2 fik forbud mod at vise.

De skjulte optagelser, som Ekstra Bladet mandag aften har offentliggjort fra plejecenteret Kongsgården i Aarhus, er i mere end én forstand ikke i orden.

De afdækkede situationer, hvor en demensramt kvindes behov tilsidesættes, er ikke i orden, understreger FOA's formand, Mona Striib.

Fagforbundet, som repræsenterer blandt andet sosu-medarbejdere, vil dog ikke acceptere, at medarbejderne skal udsættes for skjult kamera.

- Vi vil gerne have, at situationerne kommer frem, så de kan stoppes omgående. Men vi vil ikke acceptere, at medlemmer skal finde sig i skjult kamera.

Klippene skulle have indgået i en dokumentar på TV2. Landsretten nedlagde dog fogedforbud mod brugen i sidste uge.

Det skyldtes, at kvinden på optagelserne ses i private situationer. Og da hun er dement, vil retten ikke give tilladelse til, at de vises - selv om hendes syv børn og barnebarn, der er værge, har sagt ja til det.

Mona Striib mener, det er "umanerlig dumt", at Ekstra Bladet nu viser klippene, der er nedlagt fogedforbud mod.

- Det, man gør med "velkommen på forsiden af Ekstra Bladet", er at stemple alt personale.

- Det er simpelthen ikke i orden, at mennesker, der hver dag går på arbejde og leverer en faglighed på den måde skal opleve sig mistænkeliggjort og stemplet, siger hun.

Derudover peger hun på, at der er gjort noget ved sagen på plejehjemmet - blandt andet er flere blevet fyret, ligesom en undersøgelse er igangsat.

Flere politikere har tirsdag krævet handling på området. Blandt andet DF's ældreordfører, Karina Adsbøl, mener, der skal være flere uanmeldte tilsyn.

Det har FOA's formand, Mona Striib, ikke noget imod. Hun peger dog også på andre ting, der kan gøres.

- Vi har for mange år siden foreslået et uafhængigt ældreråd under ombudsmanden, så man er sikker på, det er et sted at gå hen. Vi kan også diskutere whistleblower-ordninger.

- Det skal være muligt at føre tilsyn med arbejdet, vi udfører. Det skal ske åbent, ærligt og uanmeldt - men bare ikke i form af skjult kamera, hvor personalet hele tiden skal gå at tænke, om det bliver overvåget, siger hun.

Siden optagelserne er den berørte kvinde kommet på et andet plejehjem.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Overblik: Her er 16 nøglepersoner i borgmestersagens efterspil

Annonce