Annonce
Fredericia

Farvel og tobak: Cigaretterne har ikke en chance i en 8. klasse

Andreas Basic Carlsen, Silke Juhl Olsen, Liva Hansen og Sif Thiesen måtte alle give op under den korte løbetur: De kunne ikke få luft nok gennem sugerøret. Foto: Peter Friis Autze
Skoleklasser på Kirstinebjergskolen Afdeling Havepladsvej fik besøg af Kræftens Bekæmpelse - og prøvede blandt andet at have KOL.

Fredericia: - Løb lige derned til væggen og tilbage igen. Undervejs må I kun trække vejret gennem et sugerør. Hold jer for næsen, så I ikke kommer til at snyde.

Konsulent Bruno Langdal fra Kræftens Bekæmpelse ved godt, at de fem drenge og en pige ikke kan lunte de omkring 70 meter uden at snyde og hive luft ind udenom sugerøret. Dét er hele pointen.

- Sådan føles det at have KOL, forklarer han bagefter ungerne og fremviser dem et syltetøjsglas med den mængde tjære ét års rygning med 20 daglige cigaretter medfører.

Kræftens Bekæmpelse er på besøg på Kirstinebjergskolen Afdeling Havepladsvej for at sætte fokus på rygning og ikke-rygning. I klassen 8.KA er der ikke en eneste ryger, hvilket er usædvanligt.

- Vi oplever tit, at elever begynder at ryge i løbet af sommerferien mellem 6. og 7. klasse, siger kontaktlærer Karin Sofie Fosgerau.

Men ikke i 8.KA, der dagen efter skal lave reklamer under temaet "Derfor ryger jeg ikke". Men i dag står den på øvelser i idrætssalen, hvor Kræftens Bekæmpelse står klar.

Jeg skulle have penge for at begynde at ryge.

Jannik, 8. klasse

Røg-twister

En af øvelserne er en slags røg-twister: Spillet hvor deltagerne skal placere hænder og fødder på felter på en spilledug,. hvorved deltagerne mere eller mindre flettes ind i hinanden.

Spillet er klart hallens mest populære øvelse blandt teenagerne, og det er tydeligt, at spillet ikke udelukkende handler om rygning.

Et andet sted i hallen sætter eleverne krydser på en tipskupon med spørgsmål om rygning.

"Er det sundere at ryge vandpibe end at ryge cigaretter?" lyder et af spørgsmålene.

"Hvorfor kan det være svært for en mand, der ryger, at få rejsning?" lyder et andet.

Eleverne smugkikker hos hinanden for at svare så korrekt som muligt.

Tips-posten "bestyres" af elever, der ikke just udstråler engagement.

- Det er ikke frivilligt det her. Og vi skal være her indtil klokken to, siger en af dem sammensunket op ad væggen.

En anden øvelse består i at vælge, hvad man helst vil bruge 14.600 kroner om året på. Valget står mellem en ferie på Bali, Roskildefestival, et par nye sneakers hver måned, et kørekort, cigaretter og en computer. Da ElboBladet kommer forbi, fører skoene klart. Smøgerne står til at tabe stort.

Løb tør for luft

I "løb-med-et-sugerør-som-eneste-luftvej"-disciplinen er det ikke svært at få eleverne på banen.

Der fjantes og fnises meget, men budskabet er klart og til at forstå.

- Hvor mange af jer kunne få luft nok gennem sugerøret? spørger avisen Mathias, Lucas, Jannik, Christian, Kasjan og Nicolaj.

De ryster alle på hovedet.

- Men så spyttede I jo bare sugerøret ud for at få luft. Hvad tror I, en KOL-patient, der ikke kan få luft nok, gør?

- Bliver forpustet, siger Jannik.

- Dør, siger Lucas.

Drengene siger alle, at de ikke ryger. Og de bliver lover at give flødeboller til hele skolen, hvis de en dag begynder.

Røg-twister var så populær en øvelse, at flere af teenagerne tog mere en én omgang. Se video på netavisen, elbobladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hvis det er naturen, man kerer sig om, hvordan kan man så lade en tom pengekasse have ansvaret for naturen?

Læserbrev: Ingen har sagt, at skovejerne i Trelde Skov ikke har passet på deres skov og natur; skoven er endda blevet kanoniseret. Ved en fredning påhviler det Fredericia Kommune at være plejemyndighed og tilsynsførende. Det er muligt, at skovejerne efter en fredning efter det forslag, der er sendt til Fredningsnævnet, stadig har lov at færdes med en sav i dele af skoven, men dér skal de største træer være urørte, have lov at brede sig, skygge, være urørte efter fald, og på sigt vil det dominere skoven. Med det for skovbrug værste scenarie vil det tage incitamentet for at drive skoven med 100 pct. indleven og interesse. Der er ingen til at betale for den tid, man bruger på at pleje en uproduktiv skov. Danmarks Naturfredningsforening stiller heller ikke med frivillige til at passe alt det, de så gerne vil passe på. Hvis det er naturen, man kerer sig om, hvordan kan man så lade en tom pengekasse have ansvaret for naturen? Når Fredericia Kommune ikke har råd til at skifte rørene i et springvand, var det så ikke bedre at lade skoven blive passet som hidtil. Det, kan man være lidt mere sikker på, virker. Der er andre end Danmarks Naturfredningsforening, der kan passe på natur!

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce