Annonce
Fredericia

Farvel til havnen: Marinestue genopstår i tidligere thai-restaurant

Til Salg-skiltet bliver pillet ned af facaden af formand for Frederidcia Marineforening Bent Telander. Facaden mod Havepladsvej skal ændres med nye og gerne mindre vinduer. Desuden skal marineforeningens store navneskilt op på facaden, når det kommer retur fra opfriskning fra snedkerværksted. Foto: Nana Hanghøj
Fredericia Marineforening har valgt at investere i egen ejendom for at være på sikker grund i fremtiden. De seneste måneder har været udfordrende, fordi marinestuen lå i de Orange Haller, som rives ned nu. Alternativer tæt på vandet har vist sig for enten for dyre eller umulige.
Annonce

Fredericia: En doven tykmavet guldfisk kunne tirsdag middag glæde sig over selskab, da medlemmer af Fredericia Marineforening rykkede det første flyttelæs ind i den tidligere thai-restaurant på Havepladsvej, som foreningen har købt.

- Det ser ud, som om de bare har lukket og slukket og taget afsted, men de har glemt fisken, smiler Poul Mikkelsen, som har lagt vogn og muskler til de første flyttekasser med hvidt porcelæn med blå ankre fra marinestuen i Vendersgade.

Fra sit akvarium følger den ensomme guldfisk anstrengelserne med at slæbe tunge kasser tallerkener, kopper og andet service ind i baglokalet, hvor det får en midlertidig placering.

- I første omgang flytter vi bare alle vores ting herud, og så tager vi beslutning om, hvordan vi skal indrette os, siger formand Bent Telander.

Han er en lettet formand, for med købet af lokalerne på Havepladsvej er der fast grund under marinestuen.

- Så er vi ikke afhængige af andre, så kan vi selv bestemme, og det bliver godt, siger Bent Telander.

Skatere og marinere på plads

De Orange Haller blev opført som pakhuse til brug for Fredericia Havn.Den ene hal blev fyldt med skaterramper, og i den anden er der mulighed for at dyrke parkour og boldspil.

Her har unge kunnet boltre sig uden at skulle være medlem af en forening.

Fredericia Kommune står for aktiviteten.

I gavlen på hallerne blev der i 2000 indrettet marinestue til Fredericia Marineforening.

Marinestuen er mødested for medlemmer af foreningen, som består af folk med tilknytning til livet til søs. Foreningen rundede 100 år i 2018.

Både skatere og marinere blev sagt op i forbindelse transformationen af værftsområdet i Sdr. Voldgade-kvarteret.

Aktiviteten for de unge flyttes foreløbigt til Ungdommens Hus, mens Fredericia Marineforening efter lang tids søgen har valgt at købe ejendommen på Havepladsvej, hvor der senest har været spisested med thaimad og tidligere både slagter og bager.

Annonce

Væk fra havnen

Marineforeningen har i de seneste måneder stået i en usikker situation, fordi de vidste, at de boede på lånt tid i de Orange Haller i Vendersgade. Hallerne blev solgt til Enggaard A/S i forbindelse med den store aftale om byudvikling i Sønder Voldgade, og det har været klart, at hallerne skulle væk til fordel for et parkeringshus.

- Det kunne vi ikke vide, da vi flyttede ind i 2000, men sådan gik det, og vi har som bekendt forsøgt med en række forskellige løsninger. Helst ville vi være blevet i nærheden af havnen, fordi vi er en marineforening, men enten har det været for dyrt eller også direkte umuligt med de ideer, vi havde, siger Bent Telander.

Det gjaldt blandt andet en løsning med en pavillon, som skulle opstilles ved Kastelkajen. Det projekt ramte ind i så mange udfordringer både praktisk og økonomisk, at det måtte droppes. Et forsøg på at leje sig ind i sejlerhuset i Fredericia Lystbådehavn viste sig også umuligt, da huslejen ville ramme 100.000 kroner årligt.

Annonce

Ros fra medlemmerne

I stedet blev svaret på marineforeningens ønsker den tidligere thai-restaurant overfor Kirstinebjergvejenes Skole afdeling Havepladsvej.

- Eller bare Treldevejens Skole, smiler Bent Telander, som har modtaget fin respons fra medlemmerne på købet af marinernes nye tilholdssted.

Kravet har været at skaffe plads til godt 60 mand, en bar og foreningens mange ting. Med et stort lokale, stort køkken, lagerrum og fuld kælder er der plads nok, lyder en hurtig vurdering fra flyttefolkene.

- Vi tager alt med fra Vendersgade, har vi meddelt Enggaard, og det er helt i orden. Alt, hvad der står tilbage, bliver bare revet ned, siger Bent Telander, der roser Enggaard for at have givet foreningen en fin behandling.

I løbet af de kommende uger bliver marinestuen tømt. Det markante navneskilt på gavlen er pillet ned og sendt til genopfriskning, inden det skal pryde gavlen på Havepladsvej.

- Der skal ordnes en del, før det er, som vi gerne vil have det, men når vi lægger sliddet og pengene i det, så er det i vores egen ejendom, og det er rart, siger Bent Telander.

Restauranten står som forladt med bar og kasseapparat, og marineforeningens medlemmer rykker i første omgang ind i lokalerne, som de er. Siden skal de bygges om, så de genopstår som marinestue i lighed med den marinerne forlader i de Orange Haller i bunden af Vendersgade, er Bent Telander og Poul Mikkelsen enige om. Foto: Nana Hanghøj,
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvor blev lyrikken af?

Annonce