Annonce
Danmark

Farverig og underholdende Jussi-biografi

Biografi: "Jussi" er en anderledes biografi, der tegner et pænt, men reflekteret billede af den populære forfatter Jussi Adler-Olsen.

Bøger: Som i en krimi lægger "Jussi"s forfatter, Jonas Langvad Nilsson, ud med at skabe spænding fra første side. Hans hovedperson, Jussi Adler-Olsen, har fået et voldsomt ildebefindende, og læseren må gennem adskillige sider, før vi får udredt, hvad der er kommet til den populære krimiforfatter.

Biografien er let læst, men det skyldes ikke en overfladisk tilgang, for Jonas Langvad Nilsson har fulgt forfatteren gennem flere år, og hans kildeliste er lang. Det skyldes snarere, at han har skruet bogen godt sammen i en velskrevet og usnørklet stil. Indimellem kører det så velsmurt, at biografien kommer på kanten af det kulørte, men det hænger godt sammen med, at hovedpersonen er en farverig mand.

Jussi Adler-Olsen lader os kigge indenfor i begivenheder og historier, han trods adskillige interviews og foredrag ikke tidligere har delt med offentligheden. Vi kommer tættest på ham i kapitler om sygdom, ulykker, arbejdsmentalitet og arbejdspres, Jussi Adler-Olsens kamp for at blive en kendt forfatter og i refleksioner over forfatterens selvtillid, der af nogle er blevet kritiseret for at give sig udtryk i "store armbevægelser". Alligevel sidder man med en fornemmelse af, at vi ikke bliver lukket helt ind i hjertekammeret. Men var bogen blevet bedre af det? Det er ikke sikkert, for snageri overdøver let relevans.

"Jussi" er ikke en klassisk biografi. Den minder om en roadmovie, hvor Jonas Langvad Nilsson tager os med på tur ind i Jussi Adler-Olsens liv. Nogle gange kører Jussi med. Andre gange står han af.

Der er emner, Jussi Adler-Olsen ikke har stor lyst til at tale om. Bogens forfatter refererer derfor direkte spørgsmål-svar-passager eller får andre kilder til at udlægge deres opfattelse. Det gælder blandt andet i afsnittet om, hvorfor Jussi Adler-Olsen ikke har vist den store begejstring for filmatiseringen af sine bøger om Afdeling Q.

Netop når Jussi Adler-Olsen nuanceres af andre, er biografien stærkest. Man kan som bekendt også huske begivenheder forskelligt, og det klæder biografien, at andres opfattelser af bestemte episoder bliver bragt sammen med Jussis egen.

Jonas Langvad Nilsson: "Jussi".

408 sider, Politikens Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];