Annonce
Fredericia

Faste brugere begræder mulige besparelser for Ungdommens Hus: - Det vil gå ud over de unge i byen

Sune August Larsen, Sophie Johanne Ganzhorn og Nikolaj Skjelmose mener, det vil betyde en væsentlig forringelse af tilbudet til unge, hvis Ungdommens Hus i fremtiden blot skal have to og ikke fire ansatte, som det er tilfældet i dag. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Bliver de fremlagte besparelser for Ungdommens Hus ført ud i livet, får det store konsekvenser. Det er tre brugere, som alle har haft deres faste gang i Ungdommens Hus i over 10 år, sikre på.

Fredericia: De er godt klar over, at de ikke længere er kernemålgruppen, men alligevel kan de ikke lade være med at komme med et opråb.

31-årige Nikolaj Skjelmose, 25-årige Sophie Johanne Ganzhorn og 28-årige Sune August Larsen har alle haft deres faste gang i Ungdommens Hus i mere end 10 år. De frygter, at besparelser af to medarbejdere, som det foreslås i mulighedskataloget til kommunens politikere, bliver til virkelighed.

- Det vil gå ud over de unge i byen. Fredericia lægger meget vægt på forebyggelse, men vi har problemer med stoffer og kriminalitet. Det bliver ikke bedre af, at der bliver sparet her, siger Sune August Larsen.

- Står man på Gasværksgrunden og ryger sin første cigaret som 13-årig, kan det hurtigt gå galt, supplerer Sophie Johanne Ganzhorn.

Annonce

Har du noget, du ikke lige kan gå til dine forældre med, så kan du altid komme her og tale med nogle på din egen alder eller med en voksen

Nikolaj Skjelmose, mangeårig bruger Ungdommens Hus

Ansatte er som forældre

Fra næste år skal der ændres i kommunens budget, så der prioriteres flere penge til børn, ældre, syge, handicappede og udsatte borgere. I mulighedskataloget foreslår forvaltningen, at Ungdommens Hus skal spare to af de nuværende fire medarbejdere, og at stedet for brugere over 18 år i højere grad skal være brugerstyret.

Sophie Johanne Ganzhorn er kommet i Ungdommens Hus siden 2009, og hun har selv brugt huset til mange ting.

- Vi kommer her, fordi ellers tror jeg, vi ville blive ensomme. Det er uformelt, og jeg har selv brugt stedet til at være fjernstuderende, når jeg havde det skidt, når jeg skulle have hjælp til at lave et cv eller få skiftet en baglygte på min bil. Der er altid nogle af brugerne, der kan hjælpe en, og de ansatte er som at have nogle forældre, der arbejder hjemmefra, og som er her alle døgnets timer, siger hun.

Gik op i hat og briller

De erkender, at de i dag nok lige så godt kunne mødes hjemme i hinandens stuer, men de er nervøse for, at andre unge ikke får samme muligheder for at indgå i et fællesskab og modtage støtte, som de selv har haft.

- Her har vi altid haft mulighed for selv at arrangere koncerter. Selvfølgelig var de ansatte med inde over, men det var os, der havde ansvaret. Det er også et af de få steder, hvor pædagoger taler til dig, som om du er voksen, og vi kan stadig tale med dem som voksenvenner. Har du noget, du ikke lige kan gå til dine forældre med, så kan du altid komme her og tale med nogle på din egen alder eller med en voksen, siger Nikolaj Skjelmose.

Kan I ikke se nogle fordele i, at I selv kan få større indflydelse på, hvilke aktiviteter der skal være?

- Dengang det var mere brugerstyret, var der mere hærværk, og det gik op i hat og briller. Nu foregår det på en mere fornuftig og velovervejet måde i samarbejde med de ansatte, siger Sophie Johanne Ganzhorn.

På onsdag har en gruppe brugere indkaldt til et "husmøde", hvor de skal lægge en strategi for, hvordan politikerne kan råbes op.

- Vi vil ikke gå på gaden eller sætte bannere. Vi vil bare gerne vise, at der er mange, der bakker op om huset, siger Sophie Johanne Ganzhorn.

Vi vil ikke gå på gaden eller sætte bannere. Vi vil bare gerne vise, at der er mange, der bakker op om huset, siger Sophie Johanne Ganzhorn om det møde, der er arrangeret på onsdag. Hun har også selv skrevet et længere høringssvar. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Flere års fængsel og udvisning af landet: Men hvem var egentlig gerningsmanden bag knivstikkeri i Jyllandsgade?

Annonce