Annonce
Danmark

Fejlbehandlede patienter betaler millioner for at få erstatning

Fejlbehandlede patienter får fratrukket et gebyr på mere end 7000 kroner, når de får udbetalt deres erstatning. Arkivfoto: Nikolai Linares/Scanpix
Patienter har på halvandet år betalt 29,2 millioner i gebyrer for at få udbetalt erstatninger, de har fået tilkendt. Danske Patienter kalder gebyret grotesk.
Annonce

Sundhed: Bliver du offer for en fejl i sundhedssystemet og efterfølgende tildelt en erstatning, skal du betale et gebyr på flere tusind kroner for at få udbetalt de penge, du har ret til. På den måde indkasserer det offentlige store millionbeløb i gebyr fra fejlbehandlede patienter, viser en ny opgørelse, avisen Danmark har fået fra Patienterstatningen.

Siden 1. juli 2018 er alle patienter, der er blevet tildelt en erstatning for fejlbehandlinger, blevet pålagt at betale et såkaldt egetbidrag for at få udbetalt deres erstatning. I 2019 lød egetbidraget på 7625 kroner, og siden gebyret blev indført, har 4302 patienter betalt tilsammen 29,8 millioner kroner.

Det medfører kritik fra organisationen Danske Patienters direktør, Morten Freil.

- Det er et stort og urimeligt beløb. Når man har været igennem et forløb, hvor man har fået en skade på grund af en fejl i sundhedssektoren, er det helt urimeligt, at man skal betale gebyr, siger han.

Omstridt gebyr

Egetbidraget blev vedtaget af et enigt Folketing og trådte i kraft 1. juli 2018

Da det blev indført, lød bidraget på 7300 kroner, men beløbet reguleres hvert år. I 2019 var beløbet 7625 kroner. I år er det 7792 kroner. Beløbet bliver trukket fra den erstatning, man får fra enten en region eller Sundheds- og Ældreministeriet.

Egetbidraget erstattede den hidtidige bagatelgrænse på 10.000 kroner for behandlingsskader og 3000 for lægemiddelskader.

Gebyret blev indført for blandt andet at finansiere en beslutning om, at det ikke længere skulle være muligt at blive bedt om at tilbagebetale en erstatning, man havde fået udbetalt. Flere patienter landet over havde oplevet at tabe en ankesag mod en region i en sag, hvor de allerede havde fået udbetalt erstatning og brugt pengene på eksempelvis en handicapvenlig bil eller andre hjælpemidler.

I 2018 fik patienter tildelt erstatninger for i alt 721 millioner kroner.

Kilde: Patienterstatningen

Annonce

Afviser sager

Det var et enigt Folketinget, der i 2017 vedtog reglerne. Gebyret skulle finansiere nye regler om, at en patienterstatning aldrig kunne trækkes tilbage, hvis den først var blevet udbetalt til patienter. Også selvom regionerne skulle vinde en eventuel ankesag mod patienten. Gebyret erstattede samtidig den hidtidige bagatelgrænse, som betød, at alle erstatningssager på under 10.000 kroner blev afvist.

Tallene fra Patienterstatningen viser, at mange sager fortsat falder for en bagatelgrænse. Siden egetbidraget blev indført for halvandet år siden, er 987 erstatningssager blevet afvist, fordi erstatningen var mindre end 7625 kroner. Det er et lille fald i forhold til antallet af sager, som faldt for den gamle bagatelgrænse på 10.000 kroner.

Men hvor man før altså kun mistede penge i erstatning, hvis man fik tildelt en erstatning på under 10.000 kroner, skal samtlige fejloperede patienter nu betale gebyret på 7625 kroner. Det vil altså sige, at det nye gebyr er en fordel for alle, der får en erstatning på mellem 7625 og 10.000 kroner. For alle, der får mere end 10.000 kroner, er det nye gebyr en forringelse.

Annonce

Urimeligt

- Hvis man får erstatning på 12.000, forsvinder over halvdelen jo på et gebyr, som ikke har noget med din sag at gøre. Det synes vi er grotesk, siger Morten Freil.

- Men er det ikke en okay pris at betale for at sikre, at patienter til gengæld aldrig skal betale en erstatning tilbage, de har fået udbetalt?

- Den patient, der får udbetalt sin erstatning, uden at der er en ankesag, har intet med det system at gøre. Så man rammer alle de patienter, som har ret til en erstatning, og som skal betale for nogle patienter, de ikke har noget med at gøre. Det er en grotesk og urimelig ordning, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Skrappe coronaregler omdirigerer ridestævne til Fredericia: - Vi lægger op til 'kom, rid, skrid'

CORONAVIRUS

Live: Smittetilfælde kan spores til minkfarme - op mod 100 besætninger skal aflives

Annonce