Annonce
Danmark

Fem råd til dig, der er bekymret for coronavirussen

Grundig håndvask reducerer risikoen for smitte af coronavirus. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Avisen Danmark har bedt Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, om at give fem gode råd til danskere, som er bekymrede for coronavirussen. Han oplever sammen med flere andre praktiserende læge mange henvendelser fra borgere, som frygter virussen.

Liste:

1. "Kun en forkølelse"

Ifølge Anders Beich skal man minde sig selv om, at denne coronavirus i bund og grund er en forkølelsesvirus, som ikke er farlig for langt, langt de fleste af os. På nuværende tidspunkt skriver WHO, at virussen i 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på sygehus, mens 15 procent bliver så syge, at de må indlægges på sygehus. Yderligere fem procent bliver så alvorligt syge, at indlæggelse på intensiv afdeling bliver nødvendigt.

2. Undgå forgæves opkald

Du skal ifølge Anders Beich kun ringe til din læge eller lægevagt, hvis du enten har: Været i et område med coronavirusudbrud eller været i kontakt med en smittet person. Derudover skal man også have feber, ondt i halsen, vejtrækningsproblemer eller hoste.

3. Fornuft bag opmærksomhed

Selvom der ikke er grund til at frygte virussen i hverdagen, ligger der sund fornuft bag den store opmærksomhed, som virussen får.

- Al den presseopmærksomheden skyldes, at vi forsøger at undgå, at mange bliver smittede, fordi vi så kan komme til at smitte de svage og i forvejen syge, for hvem det kunne blive kritisk at få en infektion, siger Anders Beich.

4. Tjek officielle myndigheder

Hvis du skal ud at rejse, så tjek udenrigsministeriets rejseservice i stedet for google, facebookopslag eller youtube-influencers. Ministeriet får deres viden fra europæiske myndigheder. Hvis du ser, at det er trygt at rejse, så husk dog lige det næste råd.

5. Husk hygiejnen

Forkølelse smitter meget. God håndhygiejne, at undgå at hoste på andre og også selv at blive hostet i ansigtet beskytter mod coronavirus og alle de andre virus, der er derude. Mundbind er ringe beskyttelse mod at blive smittet. Det er den smittende, der skal have mundbind på for ikke at smitte andre, fortæller Anders Beich.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce