Investering på 100 millioner kroner forbedrer både miljø og udbytte.
Annonce
Annonce
Flueben ved fremtidskrav
Annonce
Fordobling på fem år
Annonce
Bedre rammer for bioenergi
Biogasanlæg
På et biogasanlæg laver man biogas af for eksempel madaffald og dyregødning (gylle). Biogas bruges til at brænde i et fyr ligesom olie og naturgas. Biogas kan også bruges som drivmiddel i visse typer køretøjer og færger.
Organisk affald, for eksempel madaffald, indeholder energi og næringsstoffer. Biogasanlæg er gode til at behandle organisk affald, fordi de udnytter både energien og næringen i affaldet. Til sammenligning udnytter man kun energien, hvis man brænder madaffald på et forbrændingsanlæg. Og man udnytter kun næringsstofferne, hvis man behandler madaffald på et kompostanlæg.
På biogasanlæg bliver energien i affaldet til biogas, og næringen bliver til gødning til at sprede på markerne. Biogassen kan bruges til at lave elektricitet og fjernvarme. Gødningen kan erstatte kunstgødning.
Biogasanlæg består af rådnetanke, hvor bakterier nedbryder det organiske affald, så der udvindes biogas. Hvis der er godt 50 grader varmt i tankene, tager det 14-17 dage at udvinde biogassen. Og så er der tanke, hvor det organiske affald opvarmes til 70 grader i mindst en time, så sygdomsbakterier bliver slået ihjel. Det kaldes at hygiejnisere affaldet.
Hygiejniseringen gør, at man kan bruge affaldet som gødning på markerne uden risiko for at sprede sygdomme til planter og dyr.
Flere danske landbrug har deres eget biogasanlæg, der laver biogas af gyllen fra dyrene på gården. Gyllen fra disse anlæg blandes ofte med madaffald eller med affald fra fødevareindustrien – for eksempel affald fra slagterier, mejerier og bryggerier, så der kan udvindes mere biogas.
Kilde: Affald.dk
Annonce