Annonce
Fredericia

Fest for børn og ældre aflyses i sidste øjeblik: Program var ellers klappet og klar

En fest for børnehavebørn, der jævnligt besøger demente på plejecentre, og de demente er aflyst. På grund af stram økonomi i Fredericia Kommune. Den støtter oplæring af børnehavebørn og folkeskoleelever, så de kan skabe glæde på tværs af generationer som ”demensvenner”. Hér elever fra 0.B på Erritsø Fællesskole, som tidligere på året havde besøg af kommunale demenskonsulenter for at få noget at vide om demens. Arkivfoto: Thomas Nedergaard Rasmussen
På grund af stram økonomi i Fredericia Kommune bliver træf i Madsby Legepark i næste uge ikke til noget. Små demensvenner og demente på plejecentre skulle have hygget sig.

Fredericia: Konsekvenserne af den store budgetoverskridelse på ældre- og handicapområdet breder sig.

For nylig varslede kommunen nye vagter for medarbejdere på plejecentre - hvad der medfører færre på arbejde. Merforbruget på otte millioner kroner i år til dato betyder også, at en sommerfest for børn og demente, der var planlagt i Madsby Legepark næste tirsdag, er aflyst.

Det oplyser koordinator i det kommunale projekt ”Bevæg dig glad” under "Idræt i dagtimerne", Lone Jefsen Brodersen, til Fredericia Dagblad:

- Der er ikke overskud på plejecentrene til at tage de ældre med til festen. Det er beskeden fra centrene og aktivitetsmedarbejderne.

- Jeg har kun fået positiv tilbagemelding fra ét plejecenter, siger Lone Jefsen Brodersen.

Annonce

Demenskommune

Fredericia Kommune har i år fået en politisk besluttet demenshandleplan.

Der bliver flere og flere demente.

Planen indeholder, hvad kommunen allerede gør, og hvilke initiativer der støttes og sættes i gang.

For eksempel uddannes børnehavebørn til at være små demensvenner. Også børn i folkeskolen er med i projektet. De første var 27 elever fra børnehaveklassen på Erritsø Fællesskole på Krogsagervej.

Gennem leg, spil og information har de fået viden om sygdommen, som de kan bruge i et samarbejde mellem skolen og det lokale Øster Elkjær Plejecenter.

Koster at tage på tur

En del af "Bevæg dig glad" er projektet "Leg dig glad", som de sidste tre år har uddannet små demensvenner i børnehaver i Fredericia Kommune.

De kommer i hold på fire til seks rundt til demente på byens plejecentre i en time hver anden uge. Børnene snakker med de ældre, leger nye og gamle sanglege, spiser madpakker med beboerne og skaber i det hele taget glæde på tværs af generationer. Lige nu er syv hold i arbejdstøjet, og de var altså af "Leg dig glad" indbudt til fest i legeparken nogle timer 17. september. Også de demente.

Men de personaleressourcer, som det kræver at få dem ud og hjem, ser centrene sig som sagt ikke i stand til at finde, må Lone Jefsen Brodersen konstatere.

Basale behov prioriteres

Fredericia Kommunes pleje- og sundhedschef, Mona Nederby Larsen, har ikke hørt om aflysningen, da ressourcerne i høj grad disponeres ude på plejecentrene.

Men hun medgiver, at økonomien sagtens kan have stået i vejen for festen, som ellers var klappet og klar med sponsoreret mad, ballonklovn og så videre. "Leg dig glad" har nemlig fået en pæn privat donation fra en pårørende, som skulle anvendes til sommerfesten.

- Det er dejligt, når der er tid til aktiviteter ud af huset, og vi har heldigvis også mange frivillige på området, men vi er også nødt til at kigge på budgetterne i den situation, kommunen er i, forklarer Mona Nederby Larsen.

Derfor prioriteres ressourcerne - ikke overraskende - til de ældre, demente og handicappedes personlige pleje og andre helt basale behov. Såsom at komme op af sengen og i seng igen, mad, rengøring og så videre.

Måske til foråret?

På grund af den stramme økonomi - som ikke mindst skyldes flere ældre og handicappede voksne, der har behov for pleje - prioriteres andre opgaver fra, vurderer Lone Jefsen Brodersen på baggrund af meldingerne fra plejecentrene.

For eksempel en sommerfest.

Hele plejeområdet og overskridelsen bliver et af de vigtigste temaer i Fredericia Kommunes budgetlægning for 2020 i dette efterår.

Lone Jefsen Brodersen håber, at den aflyste fest i stedet kan blive til noget til foråret:

- Heldigvis er sponsorerne klar til at støtte os igen, har de sagt.

Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia

Minut for minut: Suveræne FC Fredericia knuser Nykøbing FC i overlegen sejr 

Annonce