Annonce
Fredericia

Fjer på hjernen

- Mine duer er kendt for at være dejligt rolige, fordi de tydeligvis føler sig godt tilrette i buret, siger Ebbe Hansen.
Hjemme på barndomsgården forbød hans far ham at holde duer. Derfor måtte Ebbe Hansen vente, til han flyttede hjemmefra, med at hellige sig interessen for specielle fjerkræ. - Min far påstod, at duerne ville sidde på hans stråtag og ødelægge halmen. Og tror du så ikke, at mine yngre brødre mange år senere begyndte at avle duer derhjemme uden først at spørge vores far om lov? Og så sad de aldrig nogensinde på taget!
Annonce
Ebbe Hansen kalder raceduerne for en billig hobby, der - inklusive kontingent, foder og stadepenge til udstillinger - koster ham måske 5000-6000 kr. om året.

Godt beskyttet

Den 65-årige inseminør kan ikke lade være med at grine af sin egen anekdote, mens vi forlader den store voliere i en baghave i Egeskovs villakvarter. Her bor de væsener, Ebbe Hansen kalder sit kæreste eje udover familien: I alt 28 raceduer. Lysebrune, synes lægmanden - den udsendte journalist. Men nej, der er tale om "gule strassere" - beskyttet mod duehøgen af et fast tag, mod rotterne af den loddede ståltråd og mod måren af det støbte gulv. I dag, lørdag, og i morgen, søndag, er store dage for Ebbe Hansen, som hvert år reserverer den anden weekend i januar til den nationale racedue-udstilling i Messe C Fredericia. De 21 af de i alt 3300 deltagende raceduer kommer fra hans voliere her i den fredericianske oplandsby og repræsenterer en ud af 120 racer. Dommere fra Tyskland, Holland og Danmark vurderer duernes udseende - farver, fjerstruktur og koket fremtoning - og uddeler guldmedaljer og andre præmier. En due kan få op til 97 points, og under 93 af slagsen er en skuffelse for ejermanden fra Egeskov:

Det begynder ved undfangelsen

- Jeg forventer da en udmærket weekend, når det handler om præmier. Jeg plejer vist at være rimeligt godt med, lyder det beskedent fra Ebbe Hansen. Formanden for den lokale racedue-forening forklarer, at passionen for duerne især handler om at parre de rigtige fugle med hinanden. - Jeg kender den enkelte dues fejl og fortrin, og det er altid spændende, hvilke nye unger der kommer ud af en parring. Arbejdet med at skabe den perfekte due begynder allerede ved undfangelsen. De, som tror, at det gælder om at gøre noget ved duerne her de sidste otte dage op til udstillingen, har intet forstået. Intet kommer af sig selv, som Ebbe Hansen formulerer det. Udvalgte hanner og hunner sættes hvert år sammen i perioden fra den 15. marts til den 1. april. Æggene lægges cirka en uge senere og bliver derpå ruget i 18 dage. De gule strassere er født "nøgne", de er lang tid om at sætte fjer. Derfor skal der passes ekstra godt på dem den første uges tid. Ifølge Ebbe Hansen bedømmes hans duer fortrinsvis for den flotte figur. De skal have en god brystdybde, men også farverne og hovedets udseende kan kaste points af sig. - Mine duer er kendt for at være dejligt rolige, fordi de tydeligvis føler sig godt tilrette i buret. Hvis duer spænder for meget, strammer de sig op på en måde, så figuren ikke kommer rigtigt frem, forklarer han.

For få unge medlemmer

Racedueforeningen Lillebælts frontfigur erkender, at han og hans ligesindede har et problem: De fleste racedue-entusiaster er grå i toppen, og det er vanskeligt at finde arvtagere. Ebbe Hansens eget barnebarn, 12-årige Patrick, kastede tidligere sin kærlighed på duer men bruger i dag det meste af sin tid på håndbold i TGI - og den udvikling er kendetegnende for den specielle hobby. - Desværre er det også kun folk med fjer på hjernen, som jeg kalder det, som besøger vores udstillinger. Det er ikke ligesom hundeudstillinger, hvor mange andre end hundefolket selv kigger forbi. Men jeg kan da kun opfordre fredericianerne til at besøge Messe C i weekenden. Kig ud og se, hvad det er - mange af os er blevet bidt af det. Den årlige landsudstilling er virkelig nogle dage, jeg ser frem til, som han formulerer det.

Familien i første række

Kun én ting kan forhindre Ebbe Hansen i at dukke op og gense de kammerater, han hygger sig gevaldigt med hvert år denne anden weekend i januar: Sygdom i den nærmeste familie. - Min kone er brystkræft-patient og har lige været indlagt igen på Vejle Sygehus. Familien kommer selvfølgelig i første række, selv om jeg er glad for min hobby. Men heldigvis er Bente i bedring - og måske oven i købet klar til at tage en tur med ud i Messe C, lyder det fra Ebbe Hansen. Weekendens racedue-udstilling er åben i dag fra 9-18 og i morgen fra 8-16.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Tind sigter efter borgmesterkæden: Her er forskellen på V og S

Annonce