Annonce
Fredericia

Fjernstyret genoptræning breder sig i Fredericia: Ret dig op!, lyder det fra mobiltelefonen

I løbet af godt et år har 90 knæ- og hofteopererede udført deres øvelser derhjemme med sensorer på kroppen. Kommunens fysioterapeuter kan følge dem på afstand. Foto: Yilmaz Polat
I løbet af godt et år har 90 knæ- og hofteopererede udført deres øvelser derhjemme med sensorer på kroppen. Kommunens fysioterapeuter kan følge dem på afstand. En stemme instruerer træningen.

Fredericia: "Ret dig op!". "Du løfter lårbenet, det må du ikke!".

En fysioterapeutisk kompetent stemme vejleder knæ- og hofteopererede fredericianere, der genoptræner.

Men den er syntetisk. Det er en smartphone. Telefonen er tilkoblet sensorer på kroppen på patienterne. De udfører deres øvelser derhjemme.

Annonce
Tilbuddet er vi, så vidt vides, de første i Jylland, der har taget i brug. Det er mere udbredt i sjællandske kommuner.

Fysioterapeut Trine Knudsen, Fredericia Kommunes genoptræningscenter

90 igennem

Siden april 2018 har Fredericia Kommune anvendt det danske firma Icuras digitale løsning.

Vurderingen er, at flere og flere vil blive tilbudt denne form for genoptræning, fordi fremtidens ældre er mere og mere erfarne med it.

- Vi har haft 90 borgere igennem i løbet af godt et år, oplyser fysioterapeut, cand.scient.fys. og udviklingsterapeut inden for såkaldt velfærdsteknologi, Trine Knudsen, Fredericia Kommunes genoptræningscenter.

Dog også holdtræning

90 svarer til hen ved halvdelen af de borgere, der har genoptrænet efter eksempelvis at have fået nyt knæ.

Den anden halvdel mødes stadig til almindelig genoptræning på genoptræningscentret.

Der er ikke tale om en decideret besparelse, vurderer Trine Knudsen, da investeringen skal tælles med. Men Fredericia Kommune kommer som udgangspunkt ikke ud i folks hjem og vejleder dem. Det er for dyrt. Fysioterapeuterne kan følge data om borgernes træning på en skærm hen over det flere uger lange forløb.

En gang om ugen mødes fjerntrænerne dog på et hold i Seniorhuset I.P. Schmidt til justering og fortsat vejledning. Kun hvis en borger ikke kan møde frem eller bruge det nye system, kan kommunens medarbejdere vejlede dem i hjemmet.

Første i Jylland

Der er også nogle, for hvem det er anstrengende at møde op til træning på genoptræningscentret. De har gavn af den nye løsning, peger Trine Knudsen på og tilføjer, at den tillige giver den enkelte en fleksibilitet i planlægningen af dagens øvelser.

Borgerne kan med den lånte smartphone chatte med fysioterapeuterne og se deres træningsstatistik.

- Tilbuddet er vi, så vidt vides, de første i Jylland, der har taget i brug. Det er mere udbredt i sjællandske kommuner, siger fysioterapeut Trine Knudsen.

En konkret og afklarende vurdering af hver patient ligger bag tilbuddet om at træne hjemme med sensorer.

Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia

Minut for minut: Suveræne FC Fredericia knuser Nykøbing FC i overlegen sejr 

Annonce