Annonce
Fredericia

Flere og flere vil kremeres i stedet for kistebegraves: De fleste vælger stadig kirkegården til

På landsplan vælger flere og flere at blive kremeret. Samme tendens oplever de lokale bedemænd i Fredericia. De oplever samtidig, at der er et ønske om et alternativ til kirkegården, selvom hovedparten stadig foretrækker, at blive begravet på kirkens grund. Arkivfoto: Tommy Kofoed
I 2018 blev 84 procent af de 55.232 afdøde på landsplan, kremeret. Det tal er kun gået en vej set henover en 14-årig periode – det er opad. Lokale bedemænd oplever samme tendens.

Fredericia: Hver gang 100 mennesker skal begraves, vælger de 84 af dem at blive kremeret. Det er det højeste tal nogensinde, viser tal fra Danske Krematoriers Forening.

For nylig blev Danmarks anden urnebegravelsesplads i privat regi en realitet, da 64-årige Sven Schou fik ja til sin skovbegravelsesplads i Skærbæk ved Fredericia.

Annonce
Der er en tendens til, at man ikke vil lægge nogen til last, men samtidig har det sådan, at når familien skal samles og mindes, så skal det være i skoven.

Heidi Due, bedemand, Børge Laursen Begravelsesforretning

Aske over havet

Omkring 500 personer går årligt bort i Fredericia Kommune, og størstedelen af dem vælger at blive kremeret – altså bisat - i stedet for kistebegravet. De lokale bedemænd oplever samtidig, at der bliver efterspurgt alternative steder at blive begravet. Dog er kirkegården stadig det sted, folk allerhelst vil begraves.

Det billede tegnes efter en rundringning til fire lokale bedemænd, der alle følger landsgennemsnittet, når det kommer til andelen af kremeringer og kistebegravelser.

- Jeg har flest bisættelser (urnebegravelse, red.). Den hedder i omegnen af 80/20. Men der er stadig flest, der vælger at blive begravet på kirkegården. Dog kan jeg godt se, at der år efter år kommer flere og flere, som ønsker et alternativ til kirkegården. Det har hidtil været at blive strøet ud over vandet, men nu kommer skovbegravelsespladsen også i Skærbæk, lyder det fra bedemand Lene Mønster.

Hun er positiv stemt for det nye alternativ, men har endnu ikke haft forespørgsler på begravelser i skoven.

Mindes i skoven

Det har derimod både bedemand Tommy Dueholm og bedemand Heidi Due. Sidstnævnte fra Børge Laursen Begravelsesforretning.

- Tendensen er helt klart, at flere vil noget andet end kirkegården, selvom langt de fleste stadig vælger kirkegården. Der er en tendens til, at man ikke vil lægge nogen til last, men samtidig har det sådan, at når familien skal samles og mindes, så skal det være i skoven. De, der har efterspurgt et alternativ som skovbegravelsespladsen (i Skærbæk, red.), er ofte nogle, der har haft noget med naturen at gøre. Som vil begraves et smukt sted, der ikke er kirkegården, og som gerne vil lægge under et træ, fortæller Heidi Due.

Alternativer til kistebegravelsen

Ifølge statistik fra Dansk Krematoriers Landsforening er antallet af kremeringer i det fælleskrematorie i Kolding, hvor afdøde fra Fredericia bliver kremeret, steget. Fra 1461 kremeringer i 2008 til 2332 i 2018.

I Fredericia Provsti er der på ti år sket en fordobling af dem, der ønsker at blive begravet uden gejstlig deltagelse – altså uden en præst. Det viser tal fra Kirkeministeriet.

Kapellet i Fredericia Sundhedshus bliver stadig flittigt brugt, beretter samtlige lokale bedemænd om. Det er primært dem, der ikke er medlem af folkekirken, der har deres mindehøjtidelighed i det gamle sygehuskapel, men det er også dem, hvor der i familien er tradition for, at det er fra kapellet i det nuværende sundhedshus, mindehøjtideligheden holdes. Kirkerummet kan desuden for nogle virke stort, hvorimod kapellet er mindre.

Det er ikke gratis at benytte kapellet – uanset om man er medlem af folkekirken eller ej.

De bedemænd, Fredericia Dagblad har talt med, fortæller ligeledes, at de jævnligt oplever, at der er afdøde, der har ønsket at få deres aske spredt over havet.

Flere muligheder

Tommy Dueholm, Heidi Due fra Børge Laursens Begravelsesforretning, Lene Mønster og Karen Klingenberg fra Ludvig Andersens Begravelsesforretning er alle positive stemte for den urnebegravelsesplads, der fik sin blåstempling på det seneste byrådsmøde.

- Det er fint, at der findes alternativer til kirkegården. Da jeg hørte om, at der var en skovbegravelsesplads på vej, sagde jeg, at jeg var åben for det. Jeg vil ikke stå og agitere for, at folk skal vælge det, men når den etableres, er der tre muligheder at tilbyde folk. Det er rigtig fint. Vi har fået forespørgsler på bisættelser i skoven, og nu kan vi sige, at det kan lade sig gøre i Fredericia. Før var det nærmeste sted Horsens, siger Tommy Dueholm.

- Jeg synes, det er super. Det er dejligt med flere muligheder. Når folk spørger om det, så kan vi nu også tilbyde det. I stedet for at sige, at det kan man ikke, lyder det fra Heidi Due.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Kolding Kommune vil dumpe 360.000 kubikmeter fjordbund ved Trelde Næs: Nej tak siger biolog, fiskere og nabokommune

Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce