Annonce
Fredericia

Flertal giver voldmester lov til forsøg med bål på volden: - Det er det dummeste, jeg har hørt

Slesvigs Bastion mellem Vester Voldgade og Jernbanegade skal lægge græs til forsøg med afbrænding frem for slåning. Metoden med afbrænding bruges i andre kommuner på arealer langs veje. Et flertal i kultur- og idrætsudvalget mener, at voldmesteren skal have lov at gøre forsøget. TrekantBrand og Slots- og Kulturstyrelsen har også sagt ja. Foto: Michael Svenningsen
Ingen haveejere i byzonen må brænde haveaffald af i bål, og derfor bør politikerne heller ikke tillade afbrænding af dele af voldanlægget. Det mener Ny Borgerliges Karsten Byrgesen, men resten af kultur- og idrætsudvalget siger ja. Byrådet har det sidste ord.

Fredericia: Græsset på Slegsvigs Bastion skal i år ikke slås med le eller maskine, men brændes ned. Flertallet i kultur- og idrætsudvalget er enigt om, at voldmester Mikael Holdgaard skal have lov til forsøg med at holde græsset på Slegsvigs Bastion med flammer. Kun Karsten Byrgesen (NB) kalder det den dummeste idé, han har hørt.

- Vi skriver på vores hjemmeside, at borgerne i byzonen ikke må brænde deres haveaffald af, men skal kompostere det eller køre det på genbrugsstationen. Og så vælger vi selv at brænde græs af midt inde i byen. Det er det dummeste, jeg har hørt, siger Karsten Byrgesen, som forestiller sig, at borgere med dårlige lunger kan blive udsat for unødig belastning ved kommunens forsøg.

Du må ikke afbrænde dit haveaffald, hvis du bor i byzone eller i et sommerhusområde. Du skal i stedet kompostere det eller aflevere det på en af kommunens genbrugspladser.

Fredericia Kommunes hjemmeside

Men Karsten Byrgesen står alene med sin bekymring.

Annonce

Ingen af de øvrige medlemmer af kultur- og idrætsudvalget havde problemer med at teste metoden, der har været anvendt i Rudersdal Kommune med succes. Det er erfaringerne herfra, voldmesteren gør brug af.

- Jeg er OK med det, for vi har fået en faglig anbefaling, og det er godkendt af relevante myndigheder, siger næstformand i udvalget Christian Jørgensen (V).

Styrelse og brandfolk siger ok

På Rudersdal Kommunes hjemmeside kan ses de områder, hvor kommunen i dag anvender metoden til at holde græsset nede. Det er ifølge kortbilagene langs en række udvalgte vejstrækninger i Birkerød.

Karsten Byrgesen anfægter, at man benytter metoden, hvor der er beboelse i nærheden.

Slots- og Kulturstyrelsen samt Trekantbrand har givet tilladelse til, at Museerne i Fredericia udfører forsøg med afbrænding af vegetationen på partier af Fredericia Vold, og nu har flertallet i kultur- og idrætsudvalget også sagt ja. Byrådet skal give den endelige tilladelse.

Forsøget skal udføres på vestsiden af Slesvigs Bastion og skal vise, om det er en fremtidig mulig driftsmetode andre steder på volden.

I indstillingen til udvalget fremgår, at metoden kan sikre biodiversitet og bidrage til mere klimavenlig pleje af volden.

- Jeg tror, at man kan risikere at skade dyrelivet ved den metode, og jeg var slet ikke i tvivl.  Selvfølgelig bør vi ikke give lov til at lægge røgslør ud over byen, siger Karsten Byrgesen.

Annonce

Branddaskere klar

Så galt er det ikke planen, at det går. Forsøget koordineres af driftsleder Jens Galby, Birkerød Kommune, som har stor erfaring med afbrænding af arealer udlagt i græs i bynære områder.

Museerne i Fredericia vil gerne pleje voldanlægget i udvalgte områder ved at brænde græsset af. Som et forsøg skal det ske på Slesvigs Bastion, hvis byrådet siger ja. For at sikre, at der ikke går ild i træer eller ilden breder sig, så skal der forinden laves brandbælter.  Foto: Michael Svenningsen

Der kigges nøje på vejr- og vindforhold, før tændstikken sættes til, og der skal placeres vanddunke og branddaskere på voldanlægget.

Yderligere bliver afbrændingen forberedt med et brandbælte til at afgrænse området og rundt om træerne i området.

Afbrænding giver liv

Når græsset afbrændes i stedet for at blive slået på traditionel vis, stimuleres fremkomsten af andre planter end græs, samtidig med at metoden er CO2-neutral.

Afbrændingen fjerner næringsstoffer, særligt kvælstof, hvorved der gerne skulle skabes grobund for et blomsterflor, der er tilknyttet en næringsfattig bund.

Det kan ske via de frø, som er i jorden, og ved indvandring af planter fra andre steder.

Hensigten er at skabe større diversitet i floraen ved at udpine jorden for næringsstoffer, hvilket ikke har været muligt med den hidtidige pleje. En varm jordskorpe efter afbrænding gør det også lettere for andre arter at spire.

Afbrændingsforsøget ønskes udført i efteråret 2021 eller i foråret 2022 afhængig af vejrliget.

Når arbejdet udføres i Birkerød sker det om foråret, og der er sjældent brug for flere end fem-seks mand med branddaskere og vandkander, fremgår af indstillingen.

Under forsøget på volden i Fredericia er det planen med et tilsvarende beredskab.

- Det er klart, at der skal være et beredskab klar, men hvorfor løbe risikoen, spørger Karsten Byrgesen.

Træer og andre områder af volden sikres mod flammerne ved at udlægge brandbælter. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Alarm 112

Tyvetogt i Taulov: Se hvor tyvene slog til i weekenden

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce