Annonce
Kolding

FOA overvejer politianmeldelse af ægtefælle, hvis han viser politikere omstridt videoklip af hjemmehjælper

I foråret begyndte FOA's medlemmer at nægte at gøre tjeneste i dette hjem, fordi de bliver videoovervåget, mens de plejer husets 71-årige stærkt plejekrævende beboer. Den sag tabte FOA i Arbejdsretten. Nu gør fagforbundet klar til at indlede en straffesag mod beboerne. Foto: Søren Gylling
FOA mener, at der er tale om en overtrædelse af straffeloven, hvis en ægtefælle viser en privat videooptagelse af en kommunal hjemmehjælper i aktion til byrådets politikere. Politikerne skal sidestilles med "den brede offentlighed", mener FOA.

Kolding: Den 66-årige ægtemand til en halvsidigt lammet og stærkt plejekrævende kvinde risikerer at blive meldt til politiet af fagforbundet FOA, hvis han gør alvor af at vise byrådets hjemmeplejeansvarlige politikere en videooptagelse af en hjemmehjælper, som efter hans opfattelse gør sig skyldig i groft omsorgssvigt mod hans hustru.

Det bekræfter formanden for FOA i Kolding, Jens Lund, efter at seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) har fortalt om truslen mod ægteparret på blandt andet sin Facebook-side.

- Det vil vi da i hvert fald overveje, siger Jens Lund fra FOA, der i midten af september tabte en meget omtalt og principiel konflikt i Arbejdsretten, hvor fagforbundet forsøgte at få dom for, at hjemmehjælpere skal kunne nægte at gøre tjeneste i private hjem, hvis de videooptages mod deres vilje, sådan som de bliver i ægteparrets hjem.

Annonce

Bred offentlighed

Lige nu er visningen af videoen skudt til hjørne af seniorudvalgsformand Søren Rasmussen, som på baggrund af et notat fra kommunens jurister har betinget sig, at ægteparret indhenter en skriftlig accept fra Datastilsynet, før han vil se videoen.

Men uanset hvordan det ender, overvejer FOA en politianmeldelse efter straffelovens paragraf 264 D, der siger, at "med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget en bredere offentlighed".

- For én ting er at vise videoen til hjemmeplejens ledelse, hvilket ægtefællen jo har gjort. Noget andet er at vise den til politikere, som jeg vil sidestille med den brede offentlighed, siger Jens Lund.

Og undskyld mig, det her er altså et sundhedsfagligt spørgsmål, og hvordan Søren skal politikerne kunne afklare, hvad der er sundhedsfagligt korrekt?

Jens Lund, formand for FOA i Kolding

Men politikerne er jo i sidste ende hjemmehjælpernes arbejdsgivere?

- Nej, det er de da ikke. De kan hverken hyre eller fyre. Jeg mener faktisk helt reelt, at politikerne er tredjemand i den her sag.

Det er dem, der bestemmer serviceniveauet for hjemmeplejen - er det så ikke rimeligt nok, at de skal afgøre, om videoen viser omsorgssvigt eller OK pleje, sådan som hjemmeplejens ledelse i Arbejdsretten har beskrevet det, de har set?

- Efter min opfattelse nej. Jeg går ud fra, at politikerne har tillid til ledelsen, og så må de spørge ledelsen, hvad den har set, og stole på det. Alternativet er jo, at politikerne bliver sagsbehandlere.

Annonce

Sundhedsfagligt

Synes du ikke, det er vigtigt at få afklaret, hvem der har ret?

- Der har jo været en leder inde og vurdere, at det, man kan se på videoen, er helt i orden. Og undskyld mig, det her er altså et sundhedsfagligt spørgsmål, og hvordan Søren skal politikerne kunne afklare, hvad der er sundhedsfagligt korrekt? Jeg har selv engang fået renset et sår på sygehuset med en neglebørste. Det gjorde vildt ondt, og jeg råbte højt  - men det var det sundhedsfagligt korrekte at gøre.

Hvorfor synes du, det er så afgørende, at politikerne ikke får den omtalte videooptagelse at se?

- Jeg er ikke bekymret for det sundhedsfaglige aspekt, for så var ledelsen gået ind for længst og havde gjort noget ved det. Så jeg er ikke bange for, at mine medlemmer kan blive kritiseret. Det er selve videooptagelsen af dem, der er essensen for os i den her sag, siger Jens Lund.

Sagen kort

  • Kolding Kommunes hjemmepleje indledte i 2015-2016 plejebehandling af en kvinde i hendes hjem.
  • Under hjemmeplejens arbejde indgav særligt hendes ægtefælle mange klager over udførelsen af arbejdet.
  • I starten af 2021 opsatte ægtefællen videoovervågning.
  • I april 2021indgav ægtefællen en politianmeldelse mod hjemmeplejen for vold/omsorgssvigt på baggrund af en medarbejders varetagelse af en plejesituation den 2. april 2021. Episoden er dokumenteret på video.
  • 12. april 2021 holdt medarbejderne i hjemmeplejen møde med FOA om udførelsen af arbejdet i hjemmet, herunder om videoovervågningen.
  • 15. april 2021 meldte den medarbejder, som skulle på arbejde i hjemmet, sig syg. De øvrige medarbejdere i hjemmeplejegruppen nægtede at udføre arbejde i hjemmet med henvisning til deres liv, velfærd og ære.
  • 14. sept. afsagde Arbejdsretten dom: FOA skal anerkende, at den arbejdsvægring, der er iværksat af medarbejderne, er overenskomststridig , og at de pågældende medarbejdere straks skal genoptage arbejdet.
Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Alarm 112

Politiet beder om hjælp: Mand forsvundet med otteårig datter

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Annonce