Annonce
Kultur

Fond spytter sekscifret beløb ind i genforeningsfest

Filialdirektør i Nordea Vejle, Solvejg Lauridsen (til højre), var i Kongernes Jelling for at overrække "kreditkortet" med 100.000 kroner til Kirsten Rykind-Eriksen fra Grænseforeningen. Fra platformen er der udsigt til en del af det areal, hvor Folkefesten kommer til at foregå. PR-foto
I anledningen af at 100-året for genforeningen med Sønderjylland næste år skal fejres i Jelling, har Grænseforeningen modtaget endnu en stor check til folkefesten.
Annonce

Jelling: Projektleder Kirsten Rykind-Eriksen fra Grænseforeningen er glad i disse dage.

Det er hun, fordi den genforeningsfest, der skal foregå næste år i Jelling, netop har modtaget 100.000 kroner fra Nordea Fonden.

- Det er en bevilling, der varmer og i høj grad hjælper med til, at vi kan gennemføre vores planlagte program. Vi håber, at der også kommer positive svar på de sidste ansøgninger, for så kan vi gå i gang med at lave de endelige aftaler med de forskellige aktører, siger Kirsten Rykind-Eriksen i en pressemeddelelse.

Det er ikke første gang, Grænseforeningen får doneret penge til den kommende genforeningsfest, som planlægges ud fra et budget på cirka 1,2 millioner kroner.

Tidligere er der blandt andet kommet 200.000 kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen, 80.000 kroner fra Vejle Kommune og 100.000 kroner fra Region Syddanmark.

Hvorfor lige i Jelling?

  • Jelling var ikke nogen grænseby, men den lå fra 1864 til 1920 i en grænseregion, da den dansk-tyske grænse lå ved Kongeåen og syd om Kolding.
  • I 1920 blev en genforeningssten rejst på smedjens plads ved Smededammen i Jelling, men blev i 2013 flyttet over på den anden side af dammen.
  • Jelling Seminarium, som blev oprettet i 1841, uddannede blandt andet dansksprogede lærere til slesvigske landsbyskoler.
Annonce

Christian X genopstår

Folkefestens overordnede tema er "Grænser og national identitet før, nu og i fremtiden". Det formidles gennem sang, musik, debatter, workshop, fortællinger, sport, ridning og ikke mindst gennem mad og drikke. For eksempel vil lærerstuderende fra UCL opstille otte stationer, hvor publikum via aktiviteter afprøver, hvad Genforeningen i 1920 har betydet for udviklingen i Danmark.

- Det sidst tilkomne programpunkt bliver et fornemt besøg af den genopståede Christian X på den hvide hest. Han bliver interviewet af chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, om kongens rolle i foråret 1920 i forbindelse med Afstemningen, Påskekrisen og Genforeningen, oplyser Kirsten Rykind-Eriksen.

Genforeningsbussen fra Museum Sønderjylland gæster ligeledes folkefesten, der foregår 24. og 25. april 2020.

Udover Grænseforeningen er følgende samarbejdspartnere involverede i projektet: Kongernes Jelling, Jelling Musikfestival, Brandbjerg Højskole, VejleMuseerne, Jelling Lokalhistoriske Arkiv og Vejle Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Byggerod i Føtex City: Varehus udvider og bliver testbutik for nyt koncept

Fredericia For abonnenter

Derfor ønsker Teater Malstrøm flytte: Mangler bredere rammer til smallere teater

Annonce