Annonce
Fredericia

Forældre i kamp for Ungdommens Hus: - Havde det ikke været for huset, havde vores datter aldrig fået sin studentereksamen

Forældre skal ikke være nervøse for at sende deres unge til Ungdommens Hus. Det fastslår Lene og Rene Ganzhorn Bøttern, Vibeke Hauge og Kim og Pia Nielsen ud fra deres erfaringer. De var selv betænkelige, da deres sønner og døtre for mange år siden satte kurs mod huset i Norgesgade, men årene i huset har gjort en forskel for deres børn, som de er taknemmelige for. De valgte alle selv at være aktive i huset og håber, at andre forældre og politikerne vil give huset en chance. Frem for besparelser skal man give huset en ny start og tilføre flere pædagogiske ressourcer, mener de. Foto: Nana Hanghøj
Ungdommens Hus gjorde en kæmpe forskel for deres børn, fortæller en gruppe forældre, som håber, at politikerne frem for besparelser vil gentænke huset, tilføre mere pædagogisk personale og gerne åbne det op for unge ned til 13 år.
Annonce

Fredericia: Der var fyldt til sidste klapstol, da Ungdommens Hus i aftes havde indkaldt til hastemøde for at udtænke, hvordan huset kan udfordre politiske ideer om at skære i det pædagogiske personale eller tanken om at ændre huset til et pædagogisk tilbud kun for 13-18 årige fremfor 15-25 år, som det er i dag.

Blandt de der håber, at politikerne tænker sig godt om, er en række forældre, som ikke er i tvivl om, at deres børn ikke var, hvor de er i dag, hvis Ungdommens Hus ikke havde åbnet dørene for dem.

- Helt sikkert havde min Nicolai ikke fået en uddannelse som lydtekniker, som han netop har afsluttet, siger Vibeke Hauge.

Hun genkender den nervøsitet, som forældre kan have for at lade deres børn bevæge sig ned til Ungdommens Hus.

- Nicolai var omkring 10 år, da han i 2000 tog sit skateboard bag på cyklen og kørte herind. Jeg var noget nervøs, men hans storebror sagde, at jeg ikke skulle være urolig, og det viste sig hurtigt, at jeg ikke havde grund til bekymring, siger hun.

Ungdommens Hus i fokus

I forbindelse med budgetforhandlingerne er Ungdommens Hus blevet spillet på banen.

I mulighedskataloget er der lagt op til besparelser på det pædagogiske personale.

Personalet kan ifølge forslaget reduceres fra fire til to.

Dansk Folkeparti har spillet ind med et forslag om at gentænke huset helt og gøre det til et pædagogisk tilbud for de 13-18 årige.

Huset er i dag et kulturelt tilbud under kultur og fritid, men vil så skulle flyttes ind under børne og unge-området.

I dag er huset er målgruppen for huset de 15-25 årige.

Onsdag aften var der indkaldt til hastemøde om situationen i Ungdommens Hus. Opbakningen til mødet var stor, og erkendelsen var, at der skal ske noget for at få en ny generation unge til at bruge huset.

Under #Ungdommenshusforalle vil der på de sociale medier blive lagt videofortællinger om, hvad huset har haft af betydning for de enkelte.

På den længere bane skal der sættes initiativer i gang for at åbne huset op og fortælle om de mange muligheder for at spille musik, male, være kreativ eller bare hygge sig.

Fra forældreside var der blandt andet forslag om arrangementer på tværs af generationer og lægge hus til konfirmandarrangementer, m.m.

Annonce

Sikrede studenterhuen

Samme uro havde Lene og Rene Ganzhorn Bøttern, da deres Christian også satte kurs mod Ungdommens Hus som 13-14 årig.

- Vi kendte ikke huset, men vi fandt hurtigt ud af, at det var et fantastisk sted. Christian kom hernede hver dag, og senere kom hans lillesøster også med. Jeg var nervøs for narko, men det var der langtfra. Til gengæld var her et fantastisk sammenhold, og havde det ikke været for "huset", havde vores datter aldrig fået sin studentereksamen. Der var lektiecafe, og hun blev holdt i sporet, siger de.

- Det var i den tid, hvor der var flere pædagoger ansat?

- Det var der, og huset var en del af børn- og ungeområdet. Siden er det blevet et hus under kultur og fritid, og nu kan jeg forstå, at man vil have det tilbage under børn og unge, siger Lene Ganzhorn Bøttern.

- Kunne det ikke give mening?

- Måske, men så skal man ikke spare på personale. Så skal man flytte personale hertil, siger forældrene.

Annonce

Hvad med Depotgården?

Dansk Folkeparti har lagt op til at huset bliver et sted for 13-18 årige, men forældrene mener, at det vil være ærgerligt at udelukke gruppen op til 25 år.

- Men det kunne være fornuftigt at udvide tilbuddet til de yngre, og måske kunne man endda samtænke Ungdommens Hus med Depotgården, så de unge kunne udnytte de mange værksteder, der er der, siger Lene Ganzhorn Bøttern.

Forældrene mener, at huset skal holde fast i at være et sted, hvor alle unge skal kunne se sig selv. Også unge der synes, at det er svært at passe ind i firkantede rammer.

- Vores datter skilte sig ud som ung i Skærbæk med hendes stil, men her følte hun sig hjemme, og det har været fantastisk. Hun har lært en masse om sig selv, lært at tage ansvar og har fået venner for livet. Jeg har aldrig været bekymret for, at hun var herinde, jeg var mere bekymret, da hun var til såkaldt alkohol-frie fester i Erritsø, siger Kim Nielsen.

Der var fyldt til sidste klapstol, da der onsdag aften var kaldt til hastemøde i Ungdommens Hus. Målgruppen for huset er 15-25 årige, men flere af deltagerne er dem, der har haft deres ungdom i huset og som håber, at en ny gruppe unge vil melde sig på banen. Ordstyrer Anne-Sofie Nielsen med hånden oppe, havde taget turen fra København, hvor hun studerer i dag, for at bakke op om huset. Foto: Nana Hanghøj
Annonce

Forældre på banen

Forældrene har valgt at være aktive i huset i årenes løb. De har stået i køkkenet sammen med de unge og lavet mad til fester og arrangementer. Kim og Pia Nielsen er smuttet ind med en portion boller og cacao, når husets unge samlede sig til en gang rundbold.

- Jeg ved godt, at vores bekendte i Skærbæk var rystede over, at vi kunne lade Anne-Sophie tager herind, men det er, fordi de ikke kender huset. Det er virkelig ærgerligt, at de fordomme hersker, siger Pia Nielsen.

Forældrene ved, hvilken betydning huset har haft for deres børn, og de håber, at de kan gøre deres til, at politikerne nøje overvejer, hvad der skal ske.

- Men i dag er det vel korrekt, at der mangler årgange af de unge i huset?

- Det er rigtigt, og derfor er det måske også fornuftigt at åbne op for de yngre, men det kræver, at man følger op med flere ansatte og gør en indsats for at fortælle, hvad der er af muligheder hernede. I dag bruger personalet meget tid på at arrangerer koncerter, og så er de ikke tilgængelige i hverdagene. Måske kunne man lade huset være både et kulturhus og et pædagogisk tilbud, så det lå under begge politiske områder, foreslår Lene Bøttern.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Kan du hjælpe?: Muligt vidne til røveri og oplysninger om gerningsmænd efterlyses

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Fredericia

Har du også fået et uklart svar på coronatest?: Småting kan afgøre, om test er ugyldig

Annonce