Annonce
Kolding

Forligspartier bag havneaftalen langer ud efter borgmester: Enerådig og ikke helt loyal

Ifølge den politiske aftale fra november sidste år skal virksomhederne på Kolding Havn være væk senest i 2043, og den aftale er der ikke ændret ved, fastholder fire af forligspartierne. De langer ud efter borgmesteren, fordi han i denne uge meldte ud, at det godt kan være, at nogle af virksomhederne kan blive der længere. Foto: Kolding Kommune
Borgmester Jørn Pedersens opblødning af det store politiske havneforlig kommer bag på forligspartierne. Der er ikke ændret et komma i den aftale, de indgik i november sidste år, fastholder de.

Kolding: Gruppeformændene for fire af de seks forligspartier bag byrådsflertallets historiske aftale om at udfase Kolding Erhvervshavn senest i 2043 langer nu ud efter borgmester Jørn Pedersen (V) for at være enerådig og "ikke helt loyal".

Kritikken kommer, efter at borgmesteren efter et møde med havnens virksomheder i mandags i JV gav udtryk for, at det godt kan være, at noget af erhvervshavnen eksisterer længere end til 2043, og at det også er muligt, at nogle havnevirksomheder takket være lovændringer eller andet kan eksistere side om side med boliger.

Den kursændring kendte de ikke til på forhånd, siger de samstemmende - og der er ikke ændret et komma i det politiske aftale, de lavede sidste efterår.

Socialdemokratiets gruppeformand Poul Erik Jensen fastslår dog om kursændringen, at "det er en god idé".

- Jeg kan godt forstå, at havnens virksomheder følte sig kørt over, da vi pludseligt traf beslutningen hen over hovedet på dem i november, for kun med dialog finder vi fornuftige løsninger. Men nogen ny politisk aftale er der ikke lavet. Det er bare noget vi bliver præsenteret for, sådan bum. Det er mærkelige forhold at arbejde under, siger han.

Når du alligevel siger, at kursændringen er en god idé, hvorfor gik du så med i havneaftalen i november, som satte en deadline for erhvervshavnen i 2043?

- Det var en fejl, at vi ikke tog dialogen med havnevirksomhederne, før vi lavede aftalen. Den lære har vi efterfølgende draget. Men det hele gik så fandens hurtigt. Borgmesteren havde en dagsorden, og vi andre hoppede med på den, fordi vi godt kunne se, at skrot og gødning ikke er optimalt at have liggende midt inde i en by. Dér hoppede kæden af, siger den socialdemokratiske gruppeformand, som er tilfreds med, at "vi nu får en mere dialogbaseret vej frem mod målet".

- Og om det så bliver nået i 2043 eller 2063 er ikke afgørende, mener han.

Annonce

Aftalen

  • Et stort flertal i Kolding Byråd vedtog 27. november sidste år en såkaldt visionsaftale om Kolding Erhvervshavns fremtid.
  • Formålet er at omdanne erhvervshavnens arealer til en ny bydel med boliger, liberale erhverv, fritid og natur.
  • Ifølge aftaleteksten kan "Kolding Havn fortsat drive virksomhed i en overgangsperiode på op til 25 år".
  • Vedrørende virksomhedernes lejekontrakter hedder det, at "Lejekontrakter kan forlænges kortvarigt indtil udgangen af 2043 med henblik på at harmonisere de omkringliggende grunde".
  • De formuleringer blødes der nu op på, fortalte borgmester Jørn Pedersen i JV i tirsdags.
  • Det er havnebestyrelsen, der har kompetencen til at forlænge lejekontrakterne.

Problematisk

Enhedslistens Benny Dall siger efter borgmester Jørn Pedersens udmelding:

- Vi har et underskrevet politisk forlig om det her, og den tekst er ikke ændret. Hvis aftalen skal ændres, skal vi forhandle om det først, men hvorfor skulle vi det? Der er ikke kommet ny viden frem, siden vi traf beslutningen i november, siger Benny Dall.

Han er ikke overrasket over de nye toner fra borgmesteren.

- Det er sådan, borgmesteren gør. Han har det med at kortslutte politiske processer, uden at folk bliver spurgt. Det så vi også i sagen om biogasanlægget og stormflodsdiget, mener Benny Dall.

Radikale Jesper Elkjær siger, at "hvis det, JV skriver, står til troende, så synes jeg, det er problematisk, at vi andre ikke har været inddraget i det".

- Når vi har indgået sådan nogle brede politiske aftaler, så skal det naturligvis først aftales, inden der meldes noget andet ud. Det kan borgmesteren ikke bare gøre enerådigt, og jeg spekulerer over, om det sker, fordi vi skal tækkes nogle virksomheder, siger Elkjær, der "ser frem til en politisk drøftelse af det her".

- For hvis den tekst, vi har aftalt, skal ændres, så skal vi forhandle om det først, siger han og påpeger, at man som byrådsmedlem "skal tåle at få nogle tæsk og alligevel stå fast".

Fint nok

SF's Hans Holmer er også utilfreds med forløbet.

- Jeg synes, det er fint at åbne op for dialog med havnevirksomhederne og arbejde for en mere pragmatisk løsning. Men når der nu ligger en politisk aftale, som vi står last og brast om, så er det ikke helt loyalt at melde noget andet ud på egen hånd, sådan som borgmesteren gør, mener han.

Borgmester Jørn Pedersen afviser kritikken som politisk drilleri:

- Jeg forstår ikke, at de ikke forstår, at vi er blevet klogere siden november. Jeg har udtalt mig præcist på det grundlag, vi alle sammen fik præsenteret på byrådsseminaret, siger han med henvisning til et byrådsseminar for nylig.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Rally-bil kørte ind i et træ

Fredericia

Bredt forlig på plads: Flere upopulære spareforslag blev pillet af bordet

Fredericia

Lettelse i Ungdommens Hus efter droppede spareplaner: - Vi var bange for, at ånden på stedet ville dø

Annonce