Annonce
Kultur

Formand i byens kunstforening om kalk-problem: - Jeg er også ærgerlig

Fredericias vandkunst forsømmes. Flere steder er skulpturerne skæmmet af kalk, men også andre kunstværker i byen - eksempelvis "Favntag" overfor Landsoldaten - er udsat for noget mindre flatterende. Kunstværket fungerer - formentlig stik mod hensigten - som askebæger for rygende fredericianere og forbipasserende. Foto: Peter Leth-Larsen
I sidste uge stillede en borger spørgsmålet om, hvorfor byens vandskulpturer ikke blev vedligeholdt, og hvorfor de var skæmmet med kalk. Udvalgsformanden i teknik- og miljøudvalget er ærgerlig. Det samme er formanden i byens kunstforening.

Fredericia: Han kalder blandt andet springvandet for enden af Gothersgade for overkalket. Og så kan han bedst betegne situationen som ærgerlig, når han skal svare på, hvad han siger til, at byens springvand er skæmmet med kalk.

Formand for Fredericia Kunstforening, Poul Jakobsen, har – ligesom en borger, der har henvendt sig til Fredericia Dagblad med spørgsmålet om, hvorfor springvandene ikke vedligeholdes – bemærket, at flere af byens springvand er fyldt med kalk. Enkelte også alger.

- Jeg synes faktisk, vi har en af landets flotteste gågader. Især efter renoveringen. Så jeg ærgrer mig over, at springvandene ser ud, som de gør, siger kunstforeningsformanden.

Annonce
Jeg synes faktisk, vi har en af landets flotteste gågader. Især efter renoveringen. Så jeg ærgrer mig over, at springvandene ser ud som de gør.

Poul Jakobsen, formand, Fredericia Kunstforening

Flotte skulpturer

Han ærgrer sig samtidig over, hvis det skyldes manglende vedligehold. Som Fredericia Dagblad kunne fortælle i sidste uge, er det især i løbet af det seneste år, at kalk-problemet er stukket lidt af. Springvandenes saltanlæg, som skal forhindre kalken i at sætte sig, virker ikke optimalt. Det gør UV-filtrene heller ikke. De er med til at holde algerne væk.

- Jeg synes, det er flotte skulpturer, vi har på både J.B. Nielsens Plads, i Gothersgade og på Rådhuspladsen. Så jeg mener, man skulle få dem vedligeholdt, lyder det fra Poul Jakobsen.

Lige nu sker der dog formentlig ikke meget. Driftudgifterne til springvandene i byen er for høje i forhold til det beløb, der er afsat på budgettet. Omkring 175.000 kroner dyrere.

Kunst og smøger

Derfor er forvaltningen i skrivende stund i gang med at se på mulige løsninger.

- Jeg ved godt, det er en udfordring, fordi der er slid på dele af springvandene, og jeg har hørt, at det skulle koste en del, og det er man måske lidt tilbageholden med så. Så jeg forstår begge sider (kommunen og den spørgende borger, red.), men jeg synes stadig, det er ærgerligt, siger Poul Jakobsen.

Poul Jakobsen har dog en ekstra bemærkning. Den er i høj grad rettet mod de rygende fredericianere. På modsatte side af Landsoldaten står et mindre stykke kunst – lidt større end en fodbold. ”Favntag” er navnet.

- Det bruges simpelthen som askebæger. Det synes jeg ikke er i orden, lyder det fra en knap så imponeret kunstforeningsformand.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce