Annonce
Erhverv

Fornem hæder til sønderjysk direktør: - En virksomhedsejer med sine meningers mod

Bent Jensen har stået i spidsen for Linak siden 1976 og ofte gået forrest - ikke bare i lokalområdet på Als, men også for de familieejede virksomheder i Danmark. Det hylder blandt andre EY og Danske Bank den sønderjyske ejerleder for i forbindelse med landsfinalen ved EY Entrepreneur Of The Year 2019 på Lokomotivværkstedet i København torsdag aften 28. november. Arkivfoto: Timo Battefeld
Bent Jensen har udviklet familieejede Linak A/S til en global og innovativ markedsleder, og samtidig er han en stærk rollemodel for både iværksættere og virksomhedsledere i Danmark. Derfor modtager han torsdag aften æresprisen ved landsfinalen i EY Entrepreneur Of The Year 2019.
Annonce

GUDERUP: For 20 år siden blev Bent Jensen - manden bag Linak A/S på Als - kåret som vinder af vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year. Dengang - i 1999 - som den blot tredje af slagsen.

Når revisions- og konsulentvirksomheden EY, Danske Bank med flere torsdag aften 28. november holder fest på Lokomotivværkstedet i København for Danmarks bedste vækstskabere anno 2019, skal Bent Jensen på podiet igen for at modtage mere hæder. Juryen bag Æresprisen, som sætter fokus på virksomheder, som på sin egen unikke facon bidrager til dansk erhvervsliv og kultur, peger nemlig på den sønderjyske ejerleder som årets modtager.

- Bent Jensen er en virksomhedsejer med sine meningers mod, og som er en rollemodel for både fremtidige iværksættere og nuværende virksomhedsejere. Det gælder ikke mindst, når vi taler om familieejerskab – et tema han aktivt debatterer og støtter op om ud fra hensynet til kommende generationer og et sundt dansk erhvervsliv. Det har juryen ønsket at hylde, siger Niels Bang-Hansen, chef for erhvervskunder i Danske Bank, om valget.

Juryen omkring æresprisen består også blandt andet af Christian Frigast, bestyrelsesformand i Axcel, Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for Danfoss,og Søren Smedegaard Hvid, Partner i EY og direktør for EY Entrepreneur of the Year.

- Æresprisen markerer, at familieejede virksomheder er blandt hjørnestenene i det danske erhvervsliv. Det er både en hyldest til familiens engagement og ledelse gennem årene, til virksomhedens udvikling og til ejerens aktive engagement og bidrag til samfundet omkring sig, supplerer Søren Smedegaard Hvid.

Bent Jensen og Linak

I 1907 åbner smeden Christian Jensen et værksted, der bygger maskiner, primært til landbruget. I 1976 overtager hans barnebarn Bent Jensen, der da er nyuddannet maskiningeniør, virksomheden.

Bent Jensen har ambitioner, er innovativ og vil udvikle et mere fremtidssikret forretningsgrundlag. Det fører få år efter til den første elektriske lineære aktuator - en sammentrækning af de ord giver virksomheden et nyt navn: Linak. Det handler om bevægelse og at løfte, sænke, trække, trykke eller tippe.

Siden 1982 har Linak haft hovedkontor i Guderup på Als, og er i dag en internationalt anerkendt innovatør med en omsætning på mere end fire mia. kroner, cirka 2400 medarbejdere globalt, og produktionsfaciliteter i Danmark, Slovakiet (Prešov), Kina (Shenzhen) og USA (Louisville, Kentucky) samt datterselskaber i over 35 lande.

Linak udvikler og producerer aktuatorsystemer til alt fra sundhedspleje og hospitalsudstyr til landbrug, komfortmøbler, kontormøbler og industriel automatisering - produkter, der forbedrer livskvalitet og arbejdsmiljø. Virksomheden fortsætter på sporet mod vækst og internationalisering. Store investeringer i robotter og automatisering holder arbejdspladser i Danmark.

Med Æresprisen ønsker EY at skabe fokus på og forståelse for værdien af familieejerskabet og vækstskabelse gennem generationer samt de udfordringer, der er knyttet til denne virksomhedstype. Æresprisen markerer, at familieejede virksomheder er blandt hjørnestenene i det danske erhvervsliv.

Kilde: EY

Annonce

Omsætning over 4 mia. kroner

Det var Bent Jensens farfar, Christian Jensen, som lagde grunden til Linak A/S tilbage i 1907 som et smedeværksted, der byggede maskiner til landbruget. I 1976 overtog Bent Jensen virksomheden, og kort efter fik maskiningeniører idéen til den elektriske lineære aktuator, som siden haft været omdrejningspunktet for forretningen.

Linak A/S flyttede i 1982 sit hovedkontor til Guderup på Als, og herfra er virksomheden vokset til mere end 35 lande blandt andet med 27 datterselskaber, som tager sig af salget, mens Linak har produktion i Guderup, Sønderborg, Kina, Slovakiet, USA og snart i Thailand. For det hører med til historien om Linak at være tæt på kunder og markedet.

- Vi har købt grunden i Thailand, og jeg håber, at vi kan være i gang derude om et års tid. Produktionen bliver base for vores aktiviteter i APAC-landene (Asia-Pacific, red.) på grund af den lange transporttid til eksempelvis Australien og Korea, og så vores fabrik i Kina kan koncentrere sig om det kinesiske marked, siger Bent Jensen.

USA er det største marked, som står for omkring en tredjedel af den samlede omsætning, hvor 90 procent kommer fra eksport. I det netop offentliggjorte regnskab for 2018/2019 satte rekord med 4,120 mia. kroner.

Det er 8,4, procent bedre end det foregående regnskabsår. Resultatet før skat steg fra 783 mio. kroner til 793 mio. kroner, og Linak A/S forventer, at omsætningen i indeværende regnskabsår, som løber til og med juni 2020, vil vokse med mere end fem procent.

Linak beskæftiger samlet set 2400 medarbejdere, og halvdelen har deres arbejdsplads i hovedkontoret på Als.

Annonce

Synd for danske virksomheder

Det er dog ikke kun rekordregnskabet, der giver grund til jubel hos Linak. For æresprisen ved EY Entrepreneur Of Year-kåringen betyder bestemt også noget.

- Nu er der jo tale om en ærespris, så jeg er først og fremmest beæret, siger Bent Jensen med et smil.

- Nej, det er da fantastisk dejligt, at andre lægger mærker til, hvad vi gør og specielt fordi, at der er tale om en adfærd, som er helt naturlig for os. Det gælder både det at tage ansvar for det område, som vi befinder os i, og det at være en familieejet virksomhed, selv om politikerne helst vil af med os, forklarer Bent Jensen med henvisning til skatteminister Morten Bødskovs forslag om at tage en stor del af kagen, når virksomhedsejere vælger at overdrage aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond.

En manøvre, som hidtil har været skattefri og ofte benyttet i forbindelse med et generationsskifte. Det sker blandt andet for at beskytte selskaberne mod at blive købt af kapitalfonde.

- Nu vil staten så have 22 procent i skat ved overdragelsen af aktier fra et holdningselskab til en erhvervsdrivende fond. Det er synd for de danske familieejede virksomheder, mener Bent Jensen og fortsætter:

- To tredjedele af vores virksomhed er generationsskiftet, men hvad der skal ske med den sidste tredjedel, ved vi ikke endnu.

Linak og værdier

 • Kundeorientering
  At lytte til og forstå kundernes behov er forudsætningen for at udvikle innovative løsninger. Linak ønsker at være det samme sted som vores kunder. Vores datterselskaber forstår den lokale kultur, taler sproget, er tæt på kunderne og kan derfor betjene dem på den bedst mulige måde.
 • Kreativitet
  Kreativ tænkning har været grundlaget for Linak siden begyndelsen. Kreativitet går hånd i hånd med innovation – både når det gælder at udvikle nye løsninger og at finde nye anvendelsesområder til produkterne. Så længe kreative ideer er ensbetydende med merværdi for kunderne, vil Linak udvikle dem uden at gå på kompromis.
 • Forandringsvilje
  Vi lever i en verden i hurtig forandring. Linak har forpligtet sig til altid at være på forkant med markedet. Virksomheden har fokus på den løbende udvikling for at kunne levere innovative løsninger til kunderne. Derfor er Linak altid fleksible og åbne over for nye udfordringer og muligheder.
 • Loyalitet, åbenhed og ærlighed
  "Vi er loyale over for vores værdier, og vi er loyale over for vores kunder." Hos Linak forbliver fortrolige oplysninger fortrolige. Medarbejdere omgås hinanden og kunderne åbent og ærligt. "Vi er åbne og ærlige i alle de forhold, der vedrører vores daglige arbejde hos Linak. Vi diskuterer åbent de problemer, vi møder, for at finde bedre løsninger."
 • Begejstring og personlig effektivitet
  Kulturen er baseret på entusiastiske medarbejdere, der altid forsøger at gøre en forskel for kunden, for virksomheden og for sig selv. Dette omfatter et stort fokus på effektivitet og en fortsat søgen efter at forbedre flest mulige processer i forbindelse med udførelsen af de daglige arbejdsopgaver.
 • Arbejdsglæde og hjælpsomhed
  Linak ønsker, at alle medarbejdere skal være tilfredse med og stolte over virksomhedens resultater. Medarbejdere søger og forventer indflydelse på deres daglige arbejde. Hos Linak tager medarbejderne aktivt del i hinandens velbefindende ved at hjælpe, støtte og opmuntre hinanden i indsatsen for at nå nye højder.

Kilde: Linak A/S

Annonce

Seks stærke værdier

Bent Jensen har bygget sin virksomhed på seks stærke værdier, som går mere end 30 år tilbage.

- De blev skabt, da vi i slutningen af 1980'erne gik fra 100 til 200 medarbejdere for, at vi ikke skulle miste Linak-ånden, siger Bent Jensen.

Blandt værdierne er ord som forandringsvilje, kreativitet og kundeorientering. Og det er værdier, som modtageren af Æresprisen ved EY Entrepreneur Of The Year 2019 lægger særlig vægt på:

- Nærheden til kunderne er det, vi har vundet markedsandele på. Især dengang hvor andre optrådte mere arrogant i markedet, så rykkede vi tæt på kunderne, og så har forandringsviljen hos alle ansatte været afgørende, for ellers var vi ikke dér, hvor vi er i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce