Annonce
Erhverv

Forretningen er det rene vand

Kim Lauridsen har store ambitioner med sit koncept Fine Nordic Water. Kommer de rigtige ordrer i hus, ligger en millionomsætning og venter. Han satser blandt andet på, at vand bliver solgt som et gastronomisk produkt. Foto: Jørgen Høg
Fine Nordic Water med base i Jelling uden for Vejle fragter vand fra grønlandsk smeltevand og tapper det på flaske i Danmark og Tyskland. Nye internationale aftaler skal skabe det helt store kommercielle gennembrud

JELLING: Ude på en mark op ad Fårup Sø ved landsbyen Jelling uden for Vejle har administrerende direktør i Fine Nordic Water, Kim Lauridsen, sit åbne showroom. Solen skinner på en smuk dag i marts, og de klare specialdesignede flasker med røde og mørkturkise etiketter glimter i trækasser oven på en træpalle på den bare jord.

På en træstub står to flasker med røde etiketter, og i flaskerne er der det særlige vand, der skal bringe Kim Lauridsen og virksomheden succes.

- Vi står på det stadie i vores forløb, hvor vi er lige ved at skrive nogle store kontrakter under, blandt andet med et stort italiensk vinhus, og vi har nogle store aftaler, som kommer igennem, så snart vi får vores fabrikker godkendt til produktion, siger Kim Lauridsen.

Han importerer grønlandsk smeltevand og sælger det som high end gourmetvand. For eksempel har Saudia Airlines indtil videre aftaget cirka 250.000 flasker, og der kan komme nye ordrer derfra, hvis afsætningen går godt.

Sammen med seks partnere i projektet har Kim Lauridsen investeret cirka 10 mio. kroner i projektet.

- Vores målsætning for 2019 er, at vi får et gennembrud på de store markeder, siger Kim Lauridsen og fortæller om en række potentielle nye ordrer.

Kim Lauridsen har netop indgået en aftale med det italienske vinhus Castello Monte Vibiano, som også fremstiller en af verdens bedste olivenolier og også er leverandør til flyindustrien.

Aftalen indebærer et joint venture-samarbejde om to af selskabets brands, Raw og None.

En anden mulig stor ordre er på vej fra Mellemøsten, og hvis de kommer i hus, behøver Kim Lauridsen ikke at tænke på andet, som han udtrykker det.

- Så omsætter vi to-trecifrede millionbeløb. Ikke kun i at sælge grønlandsk vand, men i at sælge vand og produkter relateret til vand. Vi arbejder med vand som en råvare og udforsker, hvordan man ved hjælp af vand kan finde nogle egenskaber til, hvad vand passer godt til, fortæller han.

Annonce

Eget vandinstitut

Kim Lauridsen går grundigt til værks. Han har oprettet et institut, som hedder Nordic Water Institute. Her er blandt andet en række professorer tilknyttet for at forske i vand i forhold til almen sundhed, atletperformance, at kombinere vand med fødevarer og i forhold til fødevaresundhed.

Mest af alt sælger han vand som et gastronomisk produkt. Vand kan indgå som et seriøst supplement til for eksempel vin.

- Det grønlandske vand er det, jeg kalder en smagsvand. Det har en evne til at nuancere smagsoplevelsen. Før du tager den gode vin, så har du blottet dine smagsløg til at give endnu flere nuancer til den gode vin, du har købt.

Mange vil sige, at vand, det jo bare er vand. Hvad siger du så?

- Jeg siger, at vand er mere end bare vand. Det bunder i, at vand får meget mere fokus i de her dage, også på den gastronomiske scene, fordi vand ligesom vin har terroir.

Hvad mener du, når du siger, at vand har terroir?

- Det betyder, at hver eneste kilde er unik. Fordi hver eneste kilde siver ned gennem forskellige jord- eller stenlag, som den møder. Om det er en rejse på 10 år, eller om det er en rejse på 50 eller 100 år, før den så kommer ned til sit depot, til sit reservoir, der er det formet af det terroir. Det, der kommer fra Grønland, er det ypperste af det ypperste som råvare. Det er det, jeg kalder Rolls Royce inden for råvarekvalitet.

Så vand er ikke bare noget, du skyller vinen ned med?

- Nej, vi laver water pairing, hvor vi tilpasser en vandmenu til din menu og din vinmenu, forklarer Kim Lauridsen.

Fine Nordics Water har netop været udvalgt leverandør til Michelinguiden.

Fire producenter

Kim Lauridsen samarbejder med fire producenter, en på Fyn, to i Jylland og en i Tyskland. Her bliver det grønlandske vand tappet på flaske, får labels på, bliver stablet på paller, pakket i containere og distribueret videre til kunderne.

Netop nu afventer Kim Lauridsen godkendelse fra ESMA, som er fødevarekontrol i De Forenede Arabiske Emirater.

Hvis godkendelsen af produkterne kommer i hus, vil Fine Nordic Water begynde at sprøjte containere ud.

- Godkendelsen fra ESMA er vores gateway til succes.

Da Kim Lauridsen efter en årrække hos blandt andet Siemens Windpower og Bestseller ønskede at springe ud som selvstændig, blev det vand, der skulle være omdrejningspunkt i hans videre karriere. Han havde en lang liste af ideer.

- Jeg ønskede at springe ud som selvstændig, og så tog jeg de 16 bedste. Det blev vand som kunne flyde, men det kunne lige så godt have været en af de andre 15. Inden for et år skulle jeg begynde at skabe en indtjening og omsætning, og jeg skulle holde opstartsinvesteringen på et relativt fornuftigt niveau.

Storytelling

Han samarbejder med nogle af de førende specialister inden for beverage.

- Vi skulle have en berettigelse for at kunne trænge ind på et marked, som er så konkurrencepræget, og som er præget af store giganter. Vi var nødt til at komme ind med en fantastisk historie og vinkel for at skabe en berettigelse.

Man valgte at tilgå vand fra et råvareperspektiv, og hvordan sammensætning af blandt andet mineraler og pH-værdi kan være med til at forbedre eller forringe smagen af et givet slutprodukt, hvor vand indgår.

Clouet i det grønlandske vand er produktets lave mineralindhold, mens også dets høje naturlige Ph-værdi, som betyder, at vandet er basisk.

- Basisk er med til at komplimentere ens livsstil. Så hvis man spiser en meget syreholdig kost, som man eksempelvis får kaffe, sukker, bøffer eller brød, kan man komplimentere sin livsstil med at tilføre noget base. Vand kan være en kilde hertil.

Kim Lauridsen håber, at gastronomibranchen kommer til at forklare kunder om vand, ligesom når de skal forklare noget om vin. Det er et parameter, der kan gå hen og blive afgørende.

- Hvis restaurationsbranchen anerkender, at vand har varierende kvalitet som øvrige råvarer, kan det accelerere vores rejse og tilmed det gastronomiske niveau.

Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Bredt forlig på plads: Flere upopulære spareforslag blev pillet af bordet

Fredericia

Private plejere og borgere mødte op til demonstration: Krævede svar på mange spørgsmål

Annonce