Annonce
Fredericia

Forsker: Derfor kæmper kommunerne om borgerne

I Fuglsang Vest-området forvandles tidligere landbrugsjord til nye parcelhusgrunde. Dermed vil Fredericia Kommune tiltrække nye borgere. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Nye borgere er langt mere vigtige for kommunerne end nye virksomheder, lyder det fra forsker.
Annonce

Fredericia: Nye indbyggere. Flere tilflyttere.

Sådan er strategien for Fredericia og mange kommuner, og den er ganske rationel, hvis man spørger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er borgerne, kommunerne lever af. Der er også stor opmærksomhed om at tiltrække virksomheder, men det er ikke dem, kommunerne lever af. Generelt kommer 95 procent af kommunernes indtægter fra ejendomsskatter og personbeskatning. Virksomheder er langt mindre vigtige for kommunens økonomi end borgerne, siger kommunalforskeren.

Han har tidligere haft et kritisk blik på kommunernes million-udgifter til områder som branding og kultur for at tiltrække nye indbyggere. Det er nemlig svært at dokumentere effekten.

Annonce

Job og boliger

I Fredericia lokker man med andre goder: Flere byggegrunde, bedre infrastruktur og bedre normeringer i for eksempel børnehaver, lød nogle af argumenterne i budgetforliget for 2021.

- Noget af det, der er meget vigtigt for bosætning, er: Hvor kan jeg få et arbejde? En anden topscorer næsten alle steder er: Hvor er der attraktive muligheder for at finde eller bygge gode boliger, siger forskeren.

Annonce

Økonomisk stærke pensionister

- En kommune skal fokusere på det, den kan: At levere service til borgerne. Det kan være byggegrunde, en god ældrepleje og gode skoler. Men igen er vi nødt til at spørge: Hvor mange borgere tjekker skolerangering og den slags, inden de flytter, siger Roger Buch.

I budgettet har Fredericia Byråd også nævnt seniorboliger, og det kan være en klog strategi, mener forskeren.

- Vi har i mange år talt om ældrebyrden, og det kommer også til at koste i kommunekasserne, når der kommer flere ældre de kommende år. Men mange af de ældre, der lige er gået på pension, er økonomisk langt stærkere, end de var for 20-30 år siden på grund af private pensionsopsparinger. Så de er faktisk gode skatteborgere, og det kan være fornuftigt for kommunen at satse på dem, siger Roger Buch.

Selvom kommuner forsøger at gøre sig lækre for tilflyttere, er der også grænser for, hvor meget de kan rykke. En større trend over mange årtier er, at indbyggerne søger mod job og uddannelser i Aarhus og København. Men trenden smitter også af på det østjyske bybånd fra Randers i nord til Kolding i syd, som Fredericia er en del af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

FHK's liga-ambitioner fik første prioritet da FIC skulle bygges om - bredden måtte vente

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

FC Fredericia

FC Fredericia leder efter januar-forstærkning: På denne position skal der en spiller ind

Debat

Hvornår får vi svar i ledelsessagerne?

Annonce