Annonce
Sydjylland

Forsker får pris for bæredygtigt svampebatteri

Sebastian Birkedal har været med til at opfinde og udvikle et bæredygtigt batteri lavet af svampe. For den bedrift modtager han nu Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris. Foto: Lars Horn/Baghuset
Vindmøllestrøm kan i fremtiden lagres som grøn strøm i biologisk væskebatteri fra Aalborg Universitet Esbjerg. Sebastian Birkedal modtager nu Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris for sin forskning i svampebatteriet, som han var med til at opfinde.
Annonce

Esbjerg: Som medopfinder af et svampebatteri og nu forsker i teknologien bag har Sebastian Birkedal fra Esbjerg modtaget Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris på 50.000 kroner.

Når solceller og vindmøller producerer mere strøm, end der kan bruges, kan energien i fremtiden lagres miljøvenligt og billigt i batterier lavet af svampe. I hvert fald hvis det står til Sebastian Birkedal og hans forskerkolleger på Aalborg Universitet Esbjerg, der har opfundet svampebatteriet og nu arbejder på at udvikle det i større skala.

Den nuværende produktion af batterier er baseret på miljøskadelige metaller. Fremtidens grønne samfund har brug for batterikapacitet til at lagre strøm på f.eks. blæsende dage til brug på vindstille dage.

- I stedet for at være afhængig af minedrift, som er skadelig for planeten, så bruger vi organiske stoffer, som vi udvinder fra svampe, som vi selv dyrker. Quinoner fra svampe kan bruges som elektrolytter i batteriet, de er miljøvenlige at producere, og når batteriet en dag er udtjent, så er alle stofferne 100 procent biologisk nedbrydelige, siger Ph.d.-studerende Sebastian Birkedal fra universitetets afdeling Esbjerg.

Dengang var det på et meget primitivt plan, men det viste, at der var et potentiale til at forske videre og se, om det også var muligt at forbedre metoden så meget, at vi kunne producere brugbare batterier i stor skala til kommerciel brug.

Sebastian Birkedal, forsker og opfinder af svampebatteriet

Annonce

Dyrkede og udvandt stofferne

Projektet med at udvikle og forbedre svampebatteriet har med tiden vokset sig stort, men det startede med Sebastians Birkedals bachelorprojekt, som for første gang beviste, at man kunne skabe et batteri ud af svampe, som han selv havde dyrket og udvundet stoffer fra.

- Dengang var det på et meget primitivt plan, men det viste, at der var et potentiale til at forske videre og se, om det også var muligt at forbedre metoden så meget, at vi kunne producere brugbare batterier i stor skala til kommerciel brug, siger Sebastian Birkedal.

Forskningsprojektet involverer nu forskergrupper i Esbjerg, Aalborg og København. Målet er, at svampebatteriet på et tidspunkt skal blive økonomisk bæredygtigt i stor skala. Derfor skal der bygges en prototype på størrelse med en kummefryser, som kan kobles på en lille vindmølle og testes i praksis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Nyt fokus på forurening ved gammel industrigrund: Region og kommune garanterer, at der er styr på det

Fredericia

Husk dig selv som pårørende

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce