Annonce
Erhverv

Forskningscenter bygges op som minisamfund: Energien skal fremtidssikres i et naturskønt område

Det er i dette naturskønne område i Gudsø ved Kolding Fjord, at Center Danmark vil forske i fremtidens energiformer. Arkivfoto: Peter Leth Larsen

Minisamfund i Gudsø skal danne rammen om forskning på højt plan.

Fredericia: - Se her! Det var faktisk her, ideen til centret opstod. Vi havde opstillet disse små testcentre for at teste softwaren og få den godkendt, og der er jo enorme krav til sikkerhed i vores branche. Så vi ville bygge vores eget testunivers, og derfor købte jeg grunden i Gudsø i 2015.

Henrik Thorsen gør en kort pause i talestrømmen, som uvægerligt hører med til hans virke som ejerleder af Energy Cool. Virksomheden på Navervej i Fredericias østlige udkant er specialist i leverancer af energivenlige kølesystemer, og der var planen, at Henrik Thorsen skulle oprette testcentret på sin private grund, og at hans kone ville få plads til sine heste.

Men Henrik Thorsen tænkte videre, og i år tages så de første solide skridt hen mod Center Danmark, et nationalt videncenter for grøn energi med deltagelse af blandt andre studerende fra de tekniske fakulteter i Aalborg, Aarhus, Odense og Danmarks Tekniske Universitet, ligesom forskere fra ind- og udland kunne mødes i Gudsø for at løse fremtidens energiproblemer. Energiselskabet Ewii og Energinet, der begge ligger tæt på det 30 hektar store område, Henrik Thorsen købte, er med på ideen.

- Jeg købte allerede år tilbage domænenavnet Center Danmark, men det ville jo være en vanvittig investering for en virksomhed som vores, så jeg snakkede med en frygtelig masse mennesker, for det handler jo om at samle en masse viden, som andre også havde brug for. DTU kom først ind i billedet, og jeg blev af professor Henrik Madsen bekræftet i, at der er behov for et sådant sted.

- Han syntes, ideen var fantastisk, og så tog det fart. Next step var Ewii og administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn, som også kunne se ideen i det og gik aktivt med ind og støttede, så vi kunne skrive under i oktober. Og nu skal tingene vokse.

- Vi har etableret den selvejende fond Center Danmark, og nu venter vi på, at regeringen skal give dispensation inden for planloven. Centret ligger jo det helt rigtige sted i et naturskønt område tæt på energiselskaber som Energinet og Skærbækværket, og man kan spille på harmonien. Det fascinerer mig meget, hvad man kan bruge data til og ad den vej finde ud af, hvordan grøn energi påvirker vores natur- og dyreliv. Det er jo unikt, at vi har fået de fire universiteter med, og vi skal gerne have flere forsyningsselskaber med, siger Henrik Thorsen, der afhænder sin grund til den selvejende fond Center Danmark, som håber på støtte fra regeringen, andre fonde og større sponsorater til projektet, som vil koste omkring en halv milliard kroner.

Forskningscentret bygges op som et minisamfund for at få de bedst mulige betingelser for dataindsamling.

- Vi skal gerne i gang i gang med første etape i 2019, og får byggeriet dispensation fra planloven, så fortsætter vi i 2020 med det helt store centerprojekt. Der er behov for at samle viden, så vi kan simulere fremtidens energisystem og for eksempel finde ud af, hvad det betyder, når du skal have din elbil i kontakten, og om vi kan regulere temperaturen på din fryser. Vi får samlet data ind fra mange steder, det er vi gode til i Danmark, hvor vi er langt fremme, og måske er der også noget eksport i det, hvis vi kan holde vores førerposition.

Annonce

Der er behov for at samle viden, så vi kan simulere fremtidens energisystem.

Henrik Thorsen, initiativtager
Henrik Thorsen ser frem til at få realiseret sin idé om et nationalt forskningscenter og regner med at gå i gang med det i år.

Stor opbakning

Det nationale forsknings- og testcenter for fremtidens grønne energiforsyning i Gudsø, der ligger ud til Kolding Fjord på grænsen mellem Fredericia og Kolding kommuner og paradoksalt nok i sin tid var i spil som placering for Danmarks første atomkraftværk, får stor opbakning.

- Vi får samlet energiforskningen i Danmark og sat de fremmeste virksomheder inden for innovative energisystemer sammen med nogle af de bedste forskere i verden. I Ewii har vi været involveret i arbejdet med Center Danmark gennem et godt stykke tid, og vi har oplevet en enorm stærk faglighed og dedikation fra såvel universitetsmiljøet som fra Henrik Thorsen, hvilket er med til at understrege den store vigtighed af et åbent og involverende samarbejde mellem forskere, erhvervsliv og innovative entreprenører, siger Ewiis administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn om det storstilede energiprojekt.

- Fredericia er stærkt optaget af den grønne omstilling og fremtidens energiformer. Derfor bakker vi helhjertet op om Center Danmark og vil gøre alt, hvad vi kan for at få projektet realiseret, lyder velkomsten fra borgmester Jacob Bjerregaard (S), Fredericia Kommune.

- Center Danmark er et projekt i verdensklasse, og det er helt i tråd med, hvad vi vil i Trekantområdet og med Kolding Kommunes klimastrategi, ligesom det fuldstændig matcher ambitionerne for Naturpark Lillebælt, siger Jørn Petersen (V), borgmester i Kolding Kommune.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Så du noget?: Vidner til indbrud søges

Fredericia

Ungt plejefirma afviser dumping: - Vi lægger en pris, så vi kan drive en virksomhed

112

Dramatisk påkørsel ender med udvisningsdom: 29-årig med afghanske rødder anker

Fredericia For abonnenter

Hjemmepleje i udbud: Derfor har kommunen valgt nyt selskab

Annonce