Annonce
Fredericia

Fjerkræ-folk vil i dialog: Forslag om nye regler bliver mødt med kritik

Marianne Wagnersen elsker dyr, men da hun ikke tåler hunde og katte, blev det i stedet høns, hun besluttede sig for at anskaffe. Foto: Thomsa Nedergaard Rasmussen
Foreningen Frit Fjerkræ mener ikke, det er den rette vej at gå, hvis Fredericia Kommune indfører et nyt regulativ for hold af fugle og fjerkræ. Klager over nogle få kommer til at ramme mange, og det risikerer at give mere arbejde for forvaltningen, lyder argumenterne.

Fredericia: Et forslag til et regulativ, der sætter nye regler for hold af fugle og fjerkræ i Fredericia Kommune, får nu foreningen Frit Fjerkræ på mærkerne.

Frit Fjerkræ opfordrer i et brev politikerne i miljø- og teknikudvalget til at udsætte beslutningen om regulativet, indtil man har været i dialog med foreninger samt hønse- og fugleholdere i Fredericia Kommune.

I Fredericia Kommune har miljø- og teknikudvalget tidligere på året godkendt forvaltningens henstilling til at lave et udkast til et nyt regulativ for private hold af fugle og fjerkræ, fordi man har oplevet en stigning i antallet af klager på dette område. Det stigende antal klager har samtidig medført, at kommunen bruger flere arbejdstimer på at håndtere klager. Ifølge Frit Fjerkræ, der har erfaring med lignende regulativer fra andre kommuner, vil et skrappere regulativ dog ikke afhjælpe kommunens tidsforbrug - tværtimod.

- Vi har i Frit Fjerkræ erfaring med regulativer fra andre kommuner og været i dialog med forvaltninger. Eksempelvis ville Haderslev også indføre et regulativ, men da de så hvor få sager det drejede sig om, så droppede de planerne om et regulativ. Vi kan også se fra andre kommuner, at regulativer faktisk skaber mere arbejde for forvaltningen, skriver Frit Fjerkræ til politikerne i miljø- og teknikudvalget.

Annonce

Forslag til regulativ

Forvaltningen lægger op til, at regulativet skal gælde for ikke-erhvervsmæssigt hold af fugle og fjerkræ, der ligger i byzone, sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål, i Fredericia Kommune.

Regulativet vil gælde for haner og hanekyllinger, der har nået en alder, hvor de begynder at gale samt ænder, gæs, fasaner, parakitter, papegøjer og andre fugle, der skriger.

Desuden må der i samme område maksimalt være 10 høns, kyllinger, duer eller andre fjerkræ i disse områder.

Kommunen kan give dispensation fra forbuddet, ligesom den pålægge bestemte foranstaltninger for at afhjælpe gener, risiko for forurening eller tilhold af rotter.

Kilde: "Forslag til regulativ for hold af fugle og fjerkræ i boligområder", Natur og Miljø Fredericia Kommune.

Vil i dialog med politikere

Foreningen mener også, at det udkast til regulativ, der er lagt frem, er problematisk på en række andre områder. Blandt andet mener de, at regulativet også vil ramme flere dyr, som ikke larmer. Desuden frygter Frit Fjerkræ, at enkelte overensstemmelser mellem naboer og fjerkræholdere kommer til at gå ud over alle hønse- og fugleholdere i kommunen.

- I den miljøaktivitetsbekendtgørelse, der findes, har de allerede mulighed for at regulere de få sager, de får ind, i stedet for at straffe alle over en kam, siger Marianne Wagnersen, der er medlem af Frit Fjerkræ og bor på Fasanvej i Fredericia, hvor hun har ni høns.

Marianne Wagnersen mener samtidig, at et nyt regulativ vil gøre det meget vanskeligt at holde haner og andre af de omfattede fugle og fjerkræ nogen steder i kommunen. Det skyldes, at regulativet - i dens nuværende udformning - vil gælde for alle ikke-erhvervsmæssigt hold af fugle og fjerkræ, der ligger i byzone, sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål, i Fredericia Kommune.

- Hvis du går ind og kigger på kortene fra Erhvervsstyrelsen, så er det altså størstedelen af Fredericia Kommune, der er udlagt til det, siger hun.

Hendes og Frit Fjerkræs håb er, at de kan komme i dialog med kommunen, inden regulativet træder i kraft.

Medlemmerne i miljø- og teknikudvalget holder onsdag møde, hvor netop forslaget til et nyt regulativ er et af punkterne på dagsordenen. Godkender de udkastet til regulativet, skal det forbi både økonomiudvalget og byrådet, inden det kommer i offentlig høring.

Et nyt forbud får ikke umiddelbart nogle konsekvenser for Marianne Wagnersen, da hun kun har høns, men hun og foreningen Frit Fjerkræ mener ikke, et nyt regulativ er den rette løsning på, at flere og flere klager over larm fra haner og andre skrigende fugle. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kæmpestort million-underskud får konsekvenser: Fredericia Teater siger farvel til mange medarbejdere

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Fredericia For abonnenter

Folk på sociale medier ængstelige over barbering af volden: Men eksperter er helt rolige på dyrenes vegne

Kultur For abonnenter

Fredericia Teaters op- og nedture: Syv ud af 11 regnskabsår er endt i rødt

Annonce