Annonce
Fredericia

Forsvaret hader det: Nu udstilles omstridt maleri på gymnasiet

Kunstneren, piloten og den tidligere fredericianer, Simone Aaberg Kærn, præsenterer sidste efterår på Charlottenborg i København sit kontroversielle maleri om det danske flyvevåbens indsats i luftkrigen 2011 mod Libyens diktator, Gadaffi. Billedet blev afvist af Forsvaret, som var en af bestillerne. Det mente ikke, at det 7,20 gange 2,40 meter store trefløjede maleri var retvisende. Nu kan det så snart ses på Fredericia Gymnasium. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix

Simone Aaberg Kærns kontroversielle kæmpebillede af Danmarks F16-indsats i 2011 mod Libyens diktator Gaddafi vises på gymnasium. Et billede, Forsvaret alligevel ikke ville have.

Fredericia: Det store og kontroversielle maleri om Danmarks indsats i luftkrigen i 2011 mod Libyens diktator, Gaddafi, kommer nu til Fredericia.

Det trefløjede bestillingsværk af det tidligere bysbarn, Simone Aaberg Kærn, måler 7,20 gange 2,40 meter og vises på Fredericia Gymnasium, oplyser gymnasiet. Der er åben og gratis fernisering fredag 5. maj klokken 17.

Det er første gang, hendes såkaldte triptykon udstilles uden for København.

Lang tradition for krigskunst

Bataljemaleriet er den del af en gammel tradition, hvor krigsindsatser portrætteres. Som oftest i heroiserende form.Kendt blandt andet fra de historiske portrætter af Valdemar den Stores sejr på Rügen, billederne af krigene i 1849 og 1864, men også fra Thomas Kluges billede fra Balkankrigene i 1990'erne.

Simone Aaberg Kærn (nr. to fra højre), instruerer i januar i år en af over 500 elever på Fredericia Gymnasium i bue og pil. Som en fælles performance skabte gymnasiets huskunstner og de unge et stort kunstværk, hvor pile dyppet i maling blev skudt mod en blå og en rød skærm. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce

Forsvar sagde ja - og nej

Bestillingen fra forsvaret og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød til Simone Aaberg Kærn lød på at vise flyvevåbnet i aktion, og det gør hun også.

Men samtidig skildres krigens konsekvenser på landjorden, hvor soldater, oprørere og civile rammes. De rammer dog også hinanden i uforståelige interne fejder. Alt skildres uden omsvøb. Maleriet blev afsløret på kunstmuseet Charlottenborg i København sidste efterår, men blev kun færdigmalet, fordi Simone Aaberg Kærn fik 100.000 kroner for sin skitse af bestillerne - og efterfølgende et honorar for at fuldende værket af manden bag de kendte Montana-reoler, kunstmæcenen Peter Lassen.

For et stykke inde i den kunstneriske proces afbrød bestillerne nemlig samarbejdet med Simone Aaberg Kærn. Under henvisning til bemærkninger fra generalmajor i Forsvaret, Per Ludvigsen, der mente, Aaberg Kærns skitser ikke "var i balance" og heller ikke bidrog til "den egentlig ret lykkelige historie om krigen". Man kunne få det indtryk, at skaderne "kan være - eller faktisk er - forvoldt af danske fly", har flere kilder gengivet. Generalmajoren gav i den forbindelse input til andre motiver.

Annonce

Kendt som anderledes

Billedet er nu møbelproducent Peter Lassens ejendom, men Simone Aaberg Kærn har tidligere til Fredericia Dagblad oplyst, at han er indstillet på at lade det vandre rundt i landet fulgt af åbne diskussioner.

Hvad der altså sker nu. Simone Aaberg Kærn er til stede ved ferniseringen 5. maj og klar til at diskuteret maleriet.

Hun nok mest kendt for dokumentarfilmen "Smiling in a War Zone" fra 2006, hvor hun købte et 40 år gammelt propelfly og fløj ud på en 6000 kilometer lang og farefuld rejse til Afghanistan.

Simone Aaberg Kærn forbindes i den brede offentlighed også med det portræt af tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), hun blev valgt til at male, da han for eftertiden skulle op på Christiansborgs gange. Et uortodokst maleri kredsende om Foghs rolle som landets leder i en tid, hvor Danmark havde mange soldater i verdens brændpunkter. Billedet viser statsministeren med et transportfly fra Flyvevåbnet i baggrunden. Det er i færd med indflyvningen i en mellemøstlig dal. Simone Aaberg Kærn, født 1969, er uddannet på Det Danske Kunstakademi i 1998 samt i London. Hun er tillige uddannet pilot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Fredericia For abonnenter

Gluten styrer hele Pernilles tilværelse: - Du skal ikke have ondt af mig

Fredericia

Mens værtshuset har været lukket ned: Kahytten har opgraderet på madfronten

Annonce