Annonce
forside

Fotovogn på Indre Ringvej giver flest penge til statskassen

Fotovognene henter millioner hjem i Fredericia, og allermest på Indre Ringvej. Arkivfoto

Tusindvis af bilister har ramt en rød blitz på Indre Ringvej, når de rammer over de tilladte 50 km/t. Uheldstallet er i bund, men kontrollen fortsætter.

Fredericia: Selv om uheldsstatistikken på Indre Ringvej giver et billede af en sikker strækning, så er det et af de mest benyttede målesteder for politiets fotovogne. Og målingerne giver bonus. 2873 blev der uddelt fra 2015 til 2017 og i alt kostede det bilisterne 4,1 mio. kroner i bøder. 241 måtte indkassere et klip i kørekortet.

- Det er ikke fordi folk ikke ved, at vi er på strækningen. Vi måler både skjult og tydeligt, og folk ved, at de kun må køre 50 km i timen. Men alligevel er det en strækning, hvor vi tager rigtig mange i at køre for stærkt, siger leder af færdselsafdelingen ved Sydøstjyllands Politi Jesper Engelund.

- Men det er en strækning, hvor der stort set ikke sker uheld ifølge Fredericia Kommunes statistik?

- Jeg vil tro, at der er en del mørketal i den opgørelse, fordi ikke alle uheld meldes ind. Men vores sigte er også i højere grad, at sikre at det er trygt at benytte strækningen, siger Jesper Engelund.

- Nogle vil kalde det en pengemaskine?

- Det kan jeg afvise. For os handler det ikke om penge. Vi arbejder på at få folk til at overholde hastighedsgrænserne, og så længe vi kan se, at folk bliver ved med at køre for stærkt, så fastholder vi trykket, siger Jesper Engelund.

- Kunne det være fartgrænsen, som er forkert?

- Jeg tror ikke, at der er folk i Fredericia, som vil mene, at det er en god ide at hæve fartgrænsen på en strækning som Indre Ringvej. Der er skoler, butikker og beboelse, så det tror jeg næppe, siger Jesper Engelund.

Annonce

Folk ved godt, at vi holder på Indre Ringvej, men de kører stadig for stærkt.

Leder af færdselsafdelingen ved Sydøstjyllands Politi Jesper Engelund

Motorvejsaktion gav bonus

Ud over Indre Ringvej, så er det Vestre Ringvej, hvor de fleste bilister blitzes. Ulykkesstatistikken for Vestre Ringvej skete der i alt 68 uheld fra 2010 til 2017. 17 var med personskade.

Politiet bruger både kommunernes ulykkesstatistikker og de fartmålinger, der bliver foretaget lokalt.

- Men målingerne bliver ikke opdateret, så vi kan gå direkte efter dem. Vi har en række målstrækninger, som vi holder øje med jævnligt, men ellers forsøger vi at være så mobile som muligt, siger Jesper Engelund.

Det betyder blandt andet, at man rykker ud til vejarbejder, for at sikre at fartgrænserne bliver holdt af hensyn til entreprenørernes sikkerhed. Det skete blandt andet i september 2017, hvor fotovognen blev stillet op på motorvejen kort efter Lillebæltsbroen.

I forbindelse med et vejarbejde på stedet var hastighedsgrænsen sat ned til 80 km/t og i to omgange fra klokken 9.13 - 10.29 og 10.45 - 13.44 blev 322 bilister blitzet og fik efterfølgende tilsendt bøder for tilsammen 847.000 kroner. I 24 tilfælde var der også et klip i kørekortet med i hilsenen fra færdselspolitiet.

Ud af de mange tusinde trafikanter, som fotovognene måler årligt, så kører cirka hver 20. for stærkt.

- Vi kan konstatere, at det hjælper, at vi er derude. Farten er generelt på vej ned, og der er sket en holdningsændring. Folk kører ganske enkelt pænere, siger Jesper Engelund.

2020 målet for færdselsindsatsen på landsplan er, at antallet af dræbte skal under de 200, det ligger på i dag, og at der ikke skal være mere end 1000 henholdsvis lettere og sværere tilskadekomne.

- I 1970'erne var der 1200 dræbte i trafikken på årsplan. Det tal er reducereret voldsomt de seneste år, og det skyldes selvfølgelig mange faktorer, som sikrere biler, bedre veje, osv. Men jeg er ikke i tvivl om, at det også skyldes, at vi er derude, og holder øje med farten. Det er muligt, at vi sidste år skrev bøder for 900 mio. kroner, men samfundsmæssigt sparer vi mange gange mere ved at sikre, at farten kommer ned, siger Jesper Engelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce