Annonce
Kultur

Fra biblioteket: Læs og mød Simone de Beauvoir, Toni Morrison og Amanda Gorman

Verden er ikke blevet mindre sort-hvid set i lyset af det moderne samfunds polarisering. Foto: Fredericia Bibliotek
Kom tættere på nogle af de store kvindelige forfattere gennem tiden - og en ny stjerne.
Annonce

Fredericia: “There is always light, if only we’re brave enough to see it - if only we’re brave enough to be it.”

Den unge digter Amanda Gorman (f. 1998 i Californien) siger det meget præcist, som Simone de Beauvoir (f. 1908 Paris) og Toni Morrison (f. 1931 Ohio) har bevist før hende. Kvinderne skriver selv deres egen historie, og med sig har de tre evnen til at sætte ord på deres samtid og skrive deres egen historie på vegne af deres køn, race, land og generation.

Annonce

Login til opdaterede portrætter

Med bibliotekslogin kan du gå på forfatterweb og få adgang til opdaterede portrætter af Simone De Beauvoir og Toni Morrison.

Med værker som ’Det andet køn’ skildrer Simone de Beauvoir samfundets kønsroller og formning af kvinden som det andet køn i hendes samtid, mens Toni Morrison er kendt for at give sorte kvinder en stemme i historien.

Annonce

Amerikas nye stemme

D. 20. januar 2021 brød 21-årige Amanda Gorman igennem ved præsidentindsættelsen af Joe Biden med digtet ’The Hill We Climb’ og er allerede udnævnt som Amerikas nye stemme. Via bibliotekets hjemmeside kan du få adgang til adskillige danske og udenlandske artikler om Gorman.

Mens franske Simone de Beauvoir har fokus på samfundets opdeling af kønnet i det 20. århundredes Europa, og Toni Morisson har fokus på raceopdeling og sorte kvinders amerikanske historie, er Gorman mere optaget af det “Vi”, som har et fælles ansvar for at skrive vores fremtid. Og det er netop det nye ved Amanda Gorman.

Hun skriver i digtet ‘The Hill We Climb’: “For while we have our eyes on the future, history has its eyes on us.” Hermed overlader Gorman et håb og en opfordring til sin egen generation om selv at skrive historien og fuldende et ufuldendt USA - en opfordring, der ikke kan være andet end inspirerende.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

69-årig lungepatient brugte seks timer på at få tid til en coronavaccination - regionen forklarer, hvad der gik galt

Fredericia For abonnenter

Fællestillidsmand for HK'erne har mærket efterdønninger af kommunalt sparekatalog: - Folk kan stadig blive vrede over det

Annonce