Annonce
Trekantområdet

Fra Fredericia og Singapore til Vejle: Jannika vil redde liv med ny redningskrans

Jannika Cao har været med til at opfinde en ny form for redningskrans, som hun her viser frem ved Albuen. Foto: Mette Mørk
Jannika Cao har opfundet og udviklet en ny form for redningskrans, et "redningsboard", som hun håber på også snart kommer op på de vejlensiske strande.
Annonce

Vejle: 27-årige Jannika Cao er født i Fredericia, har boet i Singapore og bor nu i Vejle. Og så er hun en tredjedel af opfindertrioen, der har udviklet et redningsboard, der skal erstatte en ud af 20 af de klassiske redningskranse på de danske strande og i resten af EU inden 2025.

- En person kan drukne på 60 sekunder, og så er der altså ikke tid til at vente på en ambulance, før der kommer hjælp. Vi oplevede, at redningskransen var svær at bruge på stranden, og den var i det hele taget svær at få af, så vi så, at der var et behov, og udviklede så vores eget livredningsudstyr, siger Jannika Cao om LifeBoard i virksomheden WeConsider.

Når der skal reddes liv på stranden, er det en fordel, at både den nødstedte og redderen kan holde sig oven vande og har nok opdrift i livredningsudstyret - og at udstyret også kan bruges af den helt almindelige dansker.

Den traditionelle redningskrans er stadig at finde på Albuen, men Jannika Cao håber, at den bliver skiftet ud med et LifeBoard. Foto: Mette Mørk

- I redningsboardet er der mere opdrift, og den kan bruges af to personer. Vi har designet forskellige greb, der passer til forskellige situationer, og alt efter hvor mange kræfter man har. Det er muligt at skubbe en person op på boardet, mens man stadig selv holder fast. Vi har simpelthen forsøgt at designe den bedst muligt til mange forskellige scenarier, siger den lokale iværksætter.

Den kendte runde redningskrans har efterhånden en del år på bagen, og trioen mente, at det var tid til at gentænke, hvordan vi redder liv på stranden.

- En redningskrans passer bedre til et havneområde og er slet ikke designet til livredning på en strand, siger Jannika Cao.

Annonce

Vundet flere priser

Redningsboardet var så god en idé, at iværksættertrioen, der også består af Mikkel Thomassen og Sofus Amby Jørgensen, er blevet belønnet med designpriser og med dertilhørende fuld løn i et år, så de kunne færdigudvikle boardet, få aftaler med kommunale strande og sætte "brædderne" op.


En person kan drukne på 60 sekunder, og så er der altså ikke tid til at vente på en ambulance, før der kommer hjælp.

Jannika Cao.


Idéen opstod, da de tre venner var på stranden og fik øje på den traditionelle redningskrans og hurtigt fandt ud af, at det måtte kunne gøres bedre.

Sofus Amby Jørgensens erfaring som surfer og med at hjælpe folk ud af revlehuller blev pludselig meget nyttig, mens Jannika Caos problemknusende personlighed blev bragt i spil.

For selvom de tre venner var i gang med en kandidatuddannelse i industrielt design, så har det også altid været lysten til at løse udfordringer, der har motiveret Jannika Cao, og derfor var det også tæt på, at hun havde valgt en anden uddannelsesvej.

- Jeg var klar til at læse matematik, men jeg har altid haft en kreativ side, som jeg også gerne ville have i spil, og så var det her helt perfekt, fordi jeg både har den kreative del og uddannelsen som civilingeniør, så jeg også kan udføre de idéer, jeg får, siger hun.

En tur på stranden fødte idéen til redningsboardet, som Jannika Cao har opfundet og udviklet sammen med to venner. Foto: Mette Mørk
Annonce

Verden rundt

Størstedelen af sit liv har hun tilbragt i Nordjylland og især Frederikshavn og Skagen, hvor hun er vokset op. Hendes iværksættertrang har dog også ført hende til Aalborg, hvor hun sammen med sine medstuderende skrev speciale om netop deres nyopfundne redningsboard.

Kærestens praktikforløb som robotingeniør hos Lego har ført Jannika Cao fra seks måneder i Singapore til Vejle, og hun har lyst til at blive, selvom hun ikke ved, hvad fremtiden bringer.

- De næste par år, vil jeg gerne fortsætte med det her, og jeg håber, at vi kan få solgt det til flere kommuner eller måske endda internationalt, siger hun.

Rundt om WeConsider og LifeBoard

  • Redningsboardet skal sætte nyt fokus på badesikkerhed, og målet er at erstatte en ud af 20 redningskranse i EU inden 2025.
  • Redningsboardet har vundet iværksætterprisen Venture Cup’s "2National Startup Competition, Product Category 2020" for bedste produkt.
  • Modtaget et års stipendium fra Innovationsfonden, der løber frem til marts, til at udvikle og afsætte redningsboardet. Perioden kan forlænges med et år grundet corona-forsinkelser.
  • Vinder af Werner Overgaard Design Award 2019.

Lysten til at blive er stor, men det er rejselysten også.

- Jeg elsker at rejse, og det har da ført mig på et studieophold i Australien, på en rejse som backpacker i Asien og et ophold som aupair i USA, siger hun.

Annonce

Testes på vestkysten

Redningsboardet er indtil videre sat op på Blokhus Strand, Hvide Sande Strand og Søndervig Strand, som alle ligger på vestkysten.

- Vi har valgt at starte det på forskellige strandtyper og har valgt at fokusere på vestkysten, da det kan være et særligt farligt sted for de badende, men vi håber da også, at det kan komme til Vejle, siger Jannika Cao.

Selvom det er iværksættermakkeren Sofus, der er surfer og bidt af bølgen blå, så er Jannika Cao måske også selv bidt af det. I hvert fald har hun netop købt et SUP-board (stand-up-paddle-board), som hun vil fortsætte med at bruge i Vejle Fjord, og den jyske beskedenhed tyder på, at hun nok ikke er helt ringe til det.

- Jeg er da ikke faldet i vandet endnu, lyder det med et smil.

Redningsboardet er nu blevet sat op ved tre strande, og håbet er, at badegæster også kan møde redningsboardet på vejlensiske strande. Foto: Mette Mørk
Redningsboardet skal sikre, at flere liv kan reddes på de danske strande. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce