Annonce
Fredericia

Fra mønt til sms til kreditkort: Nye tissetider på banegård

I gamle dage indkastede man en mønt for at komme på toilet i forhallen på Fredericia Banegård. Så indførte DSB et system med sms-betaling. Det var imidlertid bøvlet og ikke helt moderne teknologisk. Derfor er der nu hængt betalingsautomater til kreditkort op. Prisen er stadig fem kroner per tissetår. DSB tjener dog ikke på de trængende. Foto: Morten Kiilerich

Kontantbetaling for toiletbesøg umoderne. Sms-løsning var bøvlet. Så DSB har indført nyt system i Fredericia.

Fredericia: Selvom nye betalingsautomater ved toiletterne på banegården er billigere i drift end de forrige, tjener DSB ikke noget på tissetrængende togrejsende eller bletrængende babyer.

Automater med sms-betaling nåede kun at hænge i forhallen i et års tid, inden de her i 2018 er skiftet ud med automater til dankort, Visa og Mastercard. Denne nye løsning indebærer heller ikke en fortjeneste for DSB, og ordningen med at trække fem kroner på ens betalingskort per besøg på det lille hus løber såmænd ikke engang rundt.

- Nej, det gør det ikke, men vi tjener noget til driften af toiletterne - til rengøring og vedligehold. Vi gør dem rene flere gange om dagen, oplyser underdirektør i DSB Produkt, Aske Wieth-Knudsen, til Fredericia Dagblad.

Sms besværligt

Betalingsautomater med sms-løsning erstattes af kortbetaling på 31 stationer og banegårde herhjemme i år. Arbejdet er ved at være afsluttet.

- Sms-løsningen var en ældre teknologi, vi havde på lager, og derfor indførte vi den i stedet for møntindkast, forklarer Aske Wieth-Knudsen.

Det skete i Fredericia i 2017.

Men der var også problemer. Nogle kunne ikke finde ud af at sende en sms, der som sagt kostede - og koster - fem kroner, for at få toiletdørene låst op.

Heller ikke alle blinde, svagtseende, passagerer med udenlandske telefonabonnementer eller folk med firmatelefoner, som ikke giver lov til såkaldt indholdstakserede sms-tjenester, havde mulighed for at gå på wc.

Nyt system lettere

- Og så kom kortløsningen, som har kostet os noget at anskaffe, men som er billigere i drift for DSB og lettere at bruge, siger underdirektør Aske Wieth-Knudsen:

- Man behøver for eksempel ikke indtaste pinkode, når beløbet er af den størrelse.

Ifølge DSB har statsbanerne ikke pligt til at stille et toilet til rådighed på banegårde og stationer. Det er en kundeservice, og DSB henviser generelt til, at der altid er gratis toiletter i togene.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce