Annonce
Middelfart

Fra Middelfart til Rom: Lægeudstyr på størrelse med symaskiner skal redde italienske coronapatienter

Jens Landberg Larsen har haft til opgave at servicere de respiratorer, der nu er på vej til Italien. Foto: Rasmus Henriksen
I stedet for at samle støv i Middelfart skal 13 respiratorer på størrelse med symaskiner nu redde liv på italienske coronapatienter.

Middelfart: Med en respirator i hver arm går Jens Landberg Larsen ubesværet hen mod den gule varevogn med teksten ”Beredskabsstyrelsen” hen ad siden.

Han er medicotekniker og har serviceret respiratorer hos Sygehus Lillebælt, der tirsdag morgen sendte 13 respiratorer fra Region Syddanmark ud på en 2.000 kilometer lang tur fra Middelfart til Rom, hvor de ventes at ankomme i løbet af onsdag.

Her skal de tages i brug af det italienske sundhedsvæsen, der har efterspurgt udstyr fra EU-landene.

Selvom det går den rigtige vej i Italien med hensyn til corona, har landets sundhedsvæsen stadig brug for maskinerne, fortæller medicoteknisk chef i Region Syddanmark Steffen Pryds.

- På de italienske sygehuse er antallet af covid-19-patienter på vej ned, men sygehusene har stadig mange patienter og en slidt respiratorpark, som har brug for service. De kan ikke køre i døgndrift over en længere periode. Jeg formoder, at de her respiratorer vil indgå i den daglige drift, mens de andre er til service, vurderer Steffen Pryds.

Annonce
Respiratorene fragtes i en helt almindelig varevogn udstyret med tæpper og madrasser for at beskytte respiratorene på turen. Foto: Rasmus Henriksen

Gengælder tjeneste

Billeder af overfyldte italienske sygehuse og konvojer af ligvogne har indprentet sig i manges hoveder verden over. Men selvom Italien befandt sig i en historisk krise, fandt landet alligevel tid og overskud til at hjælpe andre lande med viden og data, herunder Danmark, fortæller Steffen Pryds.

- Vi er glade for, at vi kan hjælpe italienerne. De har været gode til at sende kliniske data til vores klinikere i regionen og til Danmark, så det her er en lille tak tilbage, lyder det fra Steffen Pryds.

Han forklarer, at oplysningerne fra Italien har kunnet hjælpe det danske sygehusvæsen med, hvordan man skulle behandle covid-19-patienter, og hvad man skulle være opmærksom på forud for, at patienterne blev dårlige.

Gamle modeller

Allerede i begyndelsen af april anmodede Italien om assistance, hvorefter Danmark tilbød nogle af Forsvarets respiratorer. Men dem takkede italienerne nej tak til på grund af udstyrets alder.

De 13 respiratorer fra lageret i Middelfart er ganske vidst heller ikke nye, men de er heller ikke forældet, forsikrer Steffen Pryds.

- Det er nogle lidt ældre modeller, som har været en del af vores reserve, som tidligere har været brugt på sygehusene. Men i forbindelse med en større udskiftning, vi lavede i 2018, blev de til overs. Vi valgte så at beholde dem, som en del af en reserve, siger han og præciserer:

- Det er en nyere model, som har mange af de samme avancerede indstillinger, som der er på respiratorene, vi har på regionens sygehuse i dag.

Peter Hauge (TV) har ansvaret sammen med en kollega for at bringe respiratorene sikkert til Italien. Her taler han teknik med Jens Landberg Larsen, der er ekspert i respiratorer. Foto: Rasmus Henriksen

Nye respiratorer på vej

Danmark har muligheden for at kalde respiratorene tilbage, hvis behovet skulle opstå. Man er dog godt belagt i Danmark med hensyn til respiratorer, vurderer Steffen Pryds.

Alene i Region Syddanmark har man omkring 140, og der er flere på vej.

- Lige nu er vi i gang med at få splinternye respiratorer ind, som skal supplere vores respiratorpark. Der kom to i sidste uge, og der kommer 14 inden for de næste to uger, siger han.

Derfor kan Peter Hauge og en kollega fra Beredskabsstyrelsen trygt køre de 13 styk til Italien. Noget som har krævet en del forberedelser, fortæller chaufføren.

- Der er lavet en masse papirarbejde, hvilket har krævet stor forberedelse, siger Peter Hauge.

Steffen Pryds er medicoteknisk chef i Region Syddanmark og glad for, at Danmark nu sender et bidrag til Italienen, der har vist stort overskud til blandt andet at hjælpe Danmark. Foto: Rasmus Henriksen
Foto: Rasmus Henriksen
Foto: Rasmus Henriksen
Foto: Rasmus Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet undersøger graffiti-hærværk med muligt racistisk budskab

Annonce