Annonce
Middelfart

Fra vilde fugle til tamme undulater

Dristigt. Progressivt. Ligefrem innovativt.

Dumdristigt og med stor risiko for en stor regning.

Afhængig af øjnene der ser, kan man drage vidt forskellige konklusioner på det budget for 2019, som kommunens politikere nåede frem til søndag aften. 38 millioner kroner skulle findes i besparelser, og på bundlinjen står, at en ganske stor del af de penge i skrivende stund er fornøjede fugle, der sidder og spejder ud over Lillebælt fra tagryggene. Der skulle de gerne blive siddende - klar til at forvandle sig til tamme undulater.

Dels er der hele 10,5 millioner kroner i manglende prisfremskrivninger. Med andre ord siger man til alle kommunale områder, at der er færre penge at købe ind for næste år, når materialer og andet skal anskaffes. Det er et sats, at den øvelse lader sig udføre i virkeligheden. Ikke umuligt - men et sats.

Og så er der den store investering på skoleområdet, hvor man går benhårdt efter at kunne forvandle elever i specialområdet til i stor stil at kunne inkluderes i en almen - og gerne lokal - skoleklasse.

Et projekt, hvor fire millioner kroner alene i 2019 skal flyttes fra special- til almenområdet.

Det er "Middelfart-modellen", som kommunen blev så berømmet for, omsat til mennesker. Middelfart-modellen handler om at energirenovere bygninger og betale for udgiften med den besparelse, der ligger og venter, når udgiften til energi falder. På samme vis håber politikerne nu på, at man - ved at investere i folkeskoleområdet - kan rumme flere elever med særlige behov i den almene skole.

Umiddelbart har jeg lyst til at lægge mig imellem "dristigt" og "dumdristigt", når forliget skal have en slags karakter. Men da det næppe kan gøre ret mange klogere, vælger jeg at gå med "dristigt".

Det er opløftende, at et samlet byråd har is i maven til at stå bag projektet med at fastholde skolestrukturen, fordi man kan se, at det faldende børnetal er et forbigående fænomen. Og det er opløftende, at man - selv i et sparebudget - tror på, at udvikling kan flytte et område væk fra den sædvanlige salami-beskæring.

Når det er sagt, er man jo nødt til at gøre opmærksom på risikoen. Eksempelvis for, at de børn, man vil løfte tilbage i normalområdet, ikke er stærke nok - men reelt har brug for et særligt tilbud. Eller at flere krævende elever i skoleklasserne, samlæsning og tværsamarbejde i skoledistrikterne vil få nogle forældre til at vende tommelen ned og flytte børnene over i én af kommunens private undervisningstilbud. Det gør ikke noget godt for beregningsmodellen.

Slutteligt kan man i hvert fald glæde sig over, at kommunens økonomi generelt er så stærk, at et sådant projekt kan sættes igang velvidende, at selv hvis det kikser, går det næppe helt galt.

Kære fugl på taget dér, Bliv!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce